Ноктопластика

30 коментара1/5

Терминът „ноктопластика“ включва всички дейности, при които ноктите се удължават, укрепват или моделират с изкуствени средства. Това са: прикрепяне на връхчета, изграждане на нокти с използване на акрилна течност и прах, моделиране с гел и др.

7744_1.jpgНоктопластиката е много удобно решение за жени с чупливи и неугледни нокти, които нямат време да полагат достатъчно грижи за маникюра си. Въпреки това не злоупотребявайте! Ноктопластиката е краен вариант и се препоръчва едва след като сте опитали да заздравите и подхраните ноктите си, както и да поддържате красив естествен маникюр

Трябва да знаете, че изкуствените нокти никак не са безобидни. Те съдържат химикали, причиняващи алергични реакции, гъбични инфекции и увреждане на нокътната плочка. Тъй като пречат на вентилацията, а при неправилно поддържане гъбичките се разпространяват, нокътната основа придобива зелен оттенък. Вероятността някой от компонентите на акрилните нокти да проникне в матрикса също не е малка.

Като прибавим напукването, разслояването и обезцветяването на естествените нокти, в резултат на постоянното носене на изкуствени, перспективата не е особено привлекателна. Ако все пак сте крайно убедени в решението да си направите ноктопластика, ето няколко съвета за предпазване на ноктите:

1. Почиствайте пространството под ноктите внимателно, като използвате четка и сапунена вода, но не и остри предмети.
2. За възстановяване на загубената влага, масажирайте ноктите с етерични масла.
3. Ако забележите зеленикаво оцветяване на нокътната основа, най-добре се консултирайте с дерматолог. Това може да е признак за гъбична инфекция.

Съществуват няколко техники за ноктопластика:

7744_2.jpgЗа изработването на акрилни нокти се смесват полимер на прах и течен мономер, които образуват паста във вид на пластелин. Тя се нанася върху нокътя и се втвърдява. Понякога може да раздразнят чувствителната кожа. 

Акрилните връхчета не покриват целия нокът, а достигат само да средата на горния му край. За да се скрие мястото на съединяването, нокътят се полира. Накрая са нанася акрил върху нокътя и връхчето. Друг вариант е чрез поставяне на овални хартиени или метални форми под нокътя преди нанасянето на акрила. След втвърдяването му връхчето се изпилва и му се придава желаната форма.

При ноктопластиката с гел върху нокътя се нанасят няколко слоя акрилен гел. Когато пластовете се слепят и втвърдят, се получава нокът, който много прилича на истинския.

За да пораснат дълги нокти, без да се счупят или разцепят, се използват фиберглас, лен или коприна. Малките парчета от тези материи се залепят за нокътя със специално лепило. След полирането на повърхността, се нанася запечатващо вещество, което не пропуска влага и предпазва плата от повдигане. Лепливият плат може да се използва и за коригиране на счупен нокът.

Пластмасовите удължители може да се поставят в козметичен салон или в домашни условия. За целта ви е нужен специален комплект, който включва и лепило. Изпилват се и се оформят по ваш вкус. Самозалепващите се удължители представляват пластмасови нокти с готова форма, които директно се закрепят за ноктите ви. Предлагат се в различни размери, за да изглеждат възможно най-естествено. На пазара има и специални лепенки за счупени или разцепени нокти.
 
30.05.2008/Биляна Божилова

30 коментарaДобави коментар »

wasilenna

От wasilenna25.02.2012, 10:05 ч.

и аз бях с ноктопластика много съм доволна! Сега ноктите ми почиват след няколко месеца пак ще си сложа ако някой иска ноктопластика да слага и особено ако има чупещи се нокти като мен!! А относно ноктопластика с гел или...

Виж всички коментари за "Ноктопластика".

Още от "Ръце"

Маникюр – цветови тенденции пролет/лято 2012

Маникюр – цветови тенденции пролет/лято 2012

Какви са цветовите тенденции в маникюра за пролет/лято 2012? Маникюр в неутрални нюанси, ярки или металически цветове – това са топ цветовите тенденции в маникюра за пролет/лято 2012.

5 съвета за дълготраен маникюр

5 съвета за дълготраен маникюр

Запазете перфектния си маникюр за по-дълго време с нашите хитринки. 5 съвета за дълготраен маникюр

Онихофагия (гризане на нокти)

Онихофагия (гризане на нокти)

Онихофагия (гризане на нокти) е поредната невроза, която застрашава не само красотата, но и здравето. Гризането на нокти е често срещан навик в детска възраст. Онихофагията е сериозен проблем при възрастните.