Азиатска центела - природното средство против целулит

0 коментара0/5

Растение, което се среща все по-често като основна съставка в козметиката против несъвършенства по лицето и тялото, но с хилядолетна история в китайската медицина. Какво представлява азиатската центела и кои са специфичните качествата на това необикновено растение от Изтока? Разберете повече в следващите редове:

Азиатска центела - природното средство против целулит
 © istockphoto.com

Вълшебното растение на изтока

Азиатската центела, позната още като азиатско хидрокотиле и готу кола, е лечебно растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни, родом от Индия. Тя расте на влажни и сенчести места, като блатни и гористи местностни, които виждат много малко слънчева светлина.

Добави описание

Растението притежава лилави цветове и заоблени листа. Именно те са и основният извор на активните съставки, които правят азиатската центела мощен лечебен и тонизиращ продукт, който се бори с белезите по кожата.

Растението е известно също като "индийския женшен" и "тигрово растение", като съществува легендата, която гласи, че тигрите, лекували своите рани, като се отърквали в растението, което облекчавало болката им и ускорявало заздравяването на болното място.

От древни времена, азиатската центела се използва в Мадагаскар, Индия, Цейлон и Мавриций, където местните го използват за лечение на кожни заболявания като лупус и улцерации.

Какви са благоприятните му свойства?

Подобрява тонуса на вените и еластичността на капилярните тъкани, също така действа ефективно срещу подуването на долните крайници. Всичко това я прави особено полезна при лечението на целулита.

Тъй като стимулира образуването на нов колаген, азиатската центела също така се бори с бръчките. Подпомага лекуването на рани, тъй ускорява възстановяването на увредените тъкани.

Други свойства на растението са: противовъзпалително, антиоксидантно и леко седативно действие, по тази причина е подходящо и при лечение на язви, включително стомашни язви.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Полезни съвети срещу стареене на кожата >>>

Как се бори с целулита?

Азиатската центела се използва широко в антицелулитните продукти, тъй като влияе благоприятно върху основните причини за появата на целулит. Ето как:

Укрепва слабата съединителна тъкан

Добави описание

Слабата съединителна тъкан е това, което позволява развитието на целулита на първо място. Съединителната тъкан в тялото е изградена в голямата си част от колаген. Азиатската центела увеличава производството на колаген, което на свой ред укрепва съединителната тъкан. Силната съединителна тъкан поддържа мазнините на място и подобрява състоянието на кожата.

Подобрява циркулацията на кръвта

Азиатската центела влияе и върху друга важна причина за целулита - лошо кръвообращение.

С напредването на възрастта, женското тяло започват да произвежда все по-малко естроген. Естрогенът е важен хормон, който спомага за нормалното кръвообращение.

Когато кръвните нива на естроген започнат да падат, кръвообращението се влошава. Готу кола се бори с този проблем, като подобрява притока на кръв и поддържа доброто състояние и здравината на кръвоносните съдове в цялото тяло.

Ограничава действието на възпаленията

Добави описание

Азиатската центела също така съдържат в състава си вещества, наречени мадекасосиди, които намаляват възпаленията в тялото. Това е важно за предотвратяване на развитието на целулит, тъй като е доказано, че портокаловата кожа се влошава именно от наличието на локални възпаления.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 6 домашни ексфолианта срещу целулит >>>

Намалява отоците

Не на последно място, индийският женшен благоприятства за правилния лимфен дренаж. Това помага на наличното подуване да спадне – едно от често срещаните последствията на тежка форма на целулит.

Освен като част от състава на козметични продукти, азиатската центела най-често може да се използва под формата на капсули и течен екстракт за орална употреба два пъти дневно или чрез запарки и билкови чайове.

12.04.2018/Боряна Харлова

Още от "Природни средства"

Активен въглен за красива и сияйна кожа

Активен въглен за красива и сияйна кожа

Разберете как употребата на активен въглен може да ви помогне в грижата за кожата:

5 домашни маски с ябълка

5 домашни маски с ябълка

Ябълките са витаминна бомба през есента и зимата. Освен това с ябълки лесно можете да си направите маски за лице, ръце и коса, с които да заблестите преди празниците. Вижте нашите предложения за домашни маски с ябълка.

Домашни ексфолианти за сияйна кожа

Домашни ексфолианти за сияйна кожа

Когато говорим за красота, прическата, маникюрът и облеклото не са всичко. Сияйната и красива кожа ни прави да изглеждаме млади, енергични и бодри, затова тя също се нуждае от грижи. Ето как да си направите домашни ексфолианти за сияйна кожа.