Свежи през целия ден

9 коментара3/5

Спасявайки се от студа под купища дрешки, не забравяйте, че те така могат да ви загреят, че да се изпотите. Изборът на правилното козметично средство ще ви помогне да ухаете прекрасно през целия ден.

Днес на пазара се продават голям брой козметични средства, които позволяват на тялото да запази свежото си ухание през целия ден.Всъщност действието на повечето от тях може да се отнесе или към дезодорантите, или към антиперспирантите.

Какво представляват дезодорантите?
Дезодорантите не намаляват отделянето на пот, затова пък активно затрудняват размножаването на бактериите, продуктите от жизнената дейност, които са причината за неприятната миризма. Това действие осигуряват антибактериалните вещества - преди всичко триклозон и фарнезол.
Триклозонът ефектно потиска бактериалната флора, но го прави прекалено агресивно.
Фарнезолът действа значително по-меко и затова не угнетява растежа на нормалната микрофлора на кожата. Той се отличава от триклозона с натуралния си произход - получава се от етерични масла. Прекрасно се съчетава с другите компоненти, без да губи своето антибактериално действие. Освен това, бактерицидни свойства притежават някои натурални ароматични вещества и спиртът, използван в дезодорантите в качеството му на разтворител. Но именно той заради обезмазняващия си ефект може да стане причина за раздразняването на кожата при продължително приложение на тези козметични средства.

Какво представляват антиперспирантите?
Антиперспирантите потискат потоотделянето.

Веществата, влизащи в състава им - органични соли на алуминия или цинка - намаляват отворите на потните жлези, което избавя от неприятните усещания, свързани с излишното потене.

С помощта на антиперспирантите се понижава количеството на пот с 40-50%. По правило на тези препарати е посочено колко дълго се запазва тяхното действие, но дори, ако то е няколко дни, антиперспирантите трябва да се отмиват всяка вечер.


Какво да изберем?
По форма и консистенция съвременните средства срещу изпотяване са твърде разнообразни.
Течните обикновено са в аерозолна опаковка, във вид на спрей или ролкови дезодоранти.
Твърдите - под формата на молив (или део-стик), кремо- и гело-образните - в туба и т. н.

Смята се, че аерозолите и спрейовете са неикономични в използването, тъй като не цялото разпръскване попада върху кожата. В този смисъл по-изгодни са ролковите дезодоранти и део-стиковете, но те са само за индивидуално ползване, защото встъпват в непосредствен контакт с кожата.
Що се касае до избора на козметични средства срещу изпотяване, то той зависи от много фактори - както субективни, така и обективни: интензивността на потоотделянето и мириса, чувствителността на кожата, начина на живот, характера на труда и личните предпочитания. Но трябва да се отбележи, че използването на антиперспиранти не се препоръчва преди спортни тренировки и баня, а също при тежка физическа работа.
Спрейове не бива да се прилагат по време на лятна почивка -те се отмиват при къпане и под въздействието на слънцето могат да се проявят върху кожата във вид на петна.
Хората с чувствителна кожа, ако е възможно да се откажат от дезодорантите и антиперспирантите и да направят избор в полза на парфюмирания талк или пудрата за тяло - те не предизвикват раздразняване.
Парфюмираният талк или пудрата за тяло не са подходящи за хора с много суха кожа.

И най-важното, което трябва да запомните: използвайки препарати срещу изпотяване, независимо от принципа на действие, всички те трябва да се нанасят върху чиста и здрава кожа.

12.12.2006/rozali.com

9 коментарaДобави коментар »

Gostenka

От Gostenka05.07.2007, 14:20 ч.

по време на бременността ми, която беше преди около 2 години се появи изключително неприятно изпотяване - обилно потоотделяне, съпроводено с много неприятна миризма. посетих няколко кожни лекари, ендокринолог и т.н....

Виж всички коментари за "Свежи през целия ден".

Още от "Парфюмерия"

Есенни аромати

Есенни аромати

Есенните аромати обикновено са тежки и сладникави. Парфюмите през есента носят актуалните послания на есента – романтика, страст и мистерия.

AVON Sensuelle и Мария Илиева

Sensuelle – уханието на чувствеността

На какво ухае чувствеността?

Пролетни ухания

Пролетни ухания

Ах, как ухае пролетта! На градински цветя, сочни плодове и цъфнали дръвчета. Букет от нежност, женственост и свежест!