Джапанките от плажа до офиса

10 коментара1/5

Джапанките отдавна са излезли от рамката „аксесоар за плаж“. Настъпваме ги по улиците, разхождаме ги в парковете и дори ходим с тях на работа. Моден гаф или израз на индивидуалност е носенето на джапанки в офиса?

8185_0.jpg

Малко история
Първите джапанки били използвани като плажен аксесоар в Нова Зеландия през 1930 г. Според официалните факти съвременният им дизайн също е измислен в Оукланд (Нова Зеландия) от Морис Йок през 50-те години на миналия век. Но тази „версия“ е оспорена от децата на Джон Коуи, английски бизнесмен, който се занимава с производство на пластмаса в Хонг Конг след войната. Те твърдят, че Морис Йок просто е пренесъл ноу-хауто на техния баща. Джон Коуи нарекъл творението си „jandals“, което идва от „Japanese sandals“ (японски сандали). Той и семейството му емигрирали в Нова Зеландия през 1959 г. В различните страни джапанките са наричани по различен начин. Например в Австралия им викат „thongs“ (заради захващането с две каишки), а в Щатите са известни като “flip-flops“. 

8185_1.jpg

1. Levi's – 99,99 лв; 2. Schutz – 120 лв; 3. Schutz – 120 лв; 4. Women's Secret – 19,90 лв

Днес джапанките се предлагат във всевъзможни цветове и стилове. Става все по-трудно да им устоиш по време на шопинг тур. Най-големият плюс на тези обувки е, че може да се намери чифт, подходящ за всеки случай. Е, почти за всеки. Да проверим каква е офис ситуацията!

Джапанките в офиса
Повечето модни експерти се обединяват около мнението, че носенето на джапанки в офиса показва липса на професионализъм. Проучване на сайта theladders.com го определя като сериозен моден гаф, наред с появяването с прозрачни дрехи в офиса. За голяма част от работодателите джапанките са плажен аксесоар, който показва несериозно отношение към работния процес. Друг е въпросът какъв имидж сте си избрали и доколко „настоявате“ да ви вземат насериозно?

Джапанките и здравето
Безспорно, джапанките са повече от удобни! Едва ли сте се замисляли обаче, че може да причинят здравословни проблеми. Не един и двама ортопеди твърдят, че джапанките не подкрепят добре крака отстрани или отдолу. Това ни принуждава да присвиваме леко пръстите на краката си, когато ги носим, за да не ги загубим. С времето се появяват болки в ставите, които понякога не са никак безобидни. Изводът? Дори удобни обувки като джапанките не бива да се носят прекалено често.

8185_2.jpg

5. Pepe Jeans от DressCode – 40 лв; 6. Triumph – 34,90 лв; 7. Playlife – 34 лв;

Гуменки-джапанки
Германската фирма K&T създаде гуменки, които се превръщат лесно в джапанки с помощта на цип около подметката, съобщи вестник „Сън“. Моделът Nat-2 външно не се отличава от обикновените платнени обувки с връзки. Концепцията му обаче е новаторска и е идеална за лятото. С него купувачът получава 2 чифта обувки в един. Гуменките-джапанки вече се продават в британски магазини. (източник: БТА)

Джапанки за фитнес
Вече има джапанки, специално създадени за фитнес. Наричат се FitFlop и леко дестабилизират петите. Така мускулите работят по-ефективно, а краката са стабилни по време на движение.

Джапанките май се оказаха мултифункционални, а?

13.08.2008/Биляна Божилова

10 коментарaДобави коментар »

Luchia

От Luchia20.08.2008, 17:57 ч.

Не мисля,че е уместно да отидеш на работа с джапанки..Даже в училище не одобрявам,когато учениците идват с такива чехлички или джапанки..Е,създава настроение..но мястото им е за плажа...Най-много и до някое кафене... А...

Виж всички коментари за "Джапанките от плажа до офиса".

Още от "Модни тенденции"

Плажни аксесоари лято 2010

Плажни аксесоари лято 2010

Какви плажни аксесоари ще носим през лято 2010? Широкополата шапка, голямата плажна чанта, цветните джапанки и огромните слънчеви очила са задължителни, останалите са по желание.

Модерните принтове за лято 2018

Модерните принтове за лято 2018

Лято 2018 ще ни изненада с принтове в ярки цветове. От класическите райе и флорални мотиви до модата на точки и дрехите с лога и слогани. Вижте някои от най-модерните принтове за лято 2018.

8 модни тенденции за есен/зима 2015 от Fashion Days

8 модни тенденции за есен/зима 2015 от Fashion Days

Fashion Days представи осем подбрани тренда в палитрата от стилове на есен/зима 2015