Какви слънчеви очила да изберем?

21 коментара0/5

Слънчевите очила пазят очите от бликове и придават загадъчност на лицето.


 • Купувайте от оптически магазини.
 • Знакът СЕ гарантира 100-процентова защита.
 • Полимерните стъкла са за предпочитане.


Поголовното увлечение по рок- и поп културата през 60-те години на XX в. превърна слънцезащитните очила на моряците, военните и стоманолеярите в култов знак. Оттогава очилата се опитват максимално да съчетаят в себе си двете функции - утилитарната и декоративната.

От целта на покупката зависи степента на защита.

Покупката на слънцезащитни очила може да стане спонтанно, но преди да направим това трябва да се замислим за какво ще ги използваме.

Не бива да се забравя, че ултравиолетовите и инфрачервените лъчи в слънчевия спектър са вредни. Поради това дългият престой на открито може да предизвика сериозни заболявания на очите. Следователно избирайте очила в зависимост от това, колко дълго ще стоите на слънце.

При екскурзии във високопланински райони очилата трябва да бъдат много потъмни, отколкото за разходка по градските улици, а за шофьорите те са направо опасни, тъй като не позволяват да се различават ясно цветовете на светофарите.

За почивка на море, плаж добра работа ще свършат очилата с висока степен на защита (High - Protection). Техните стъкла имат огледален ефект, допълнително намаляващ притока на светлина.

За спорт очила, може да намерите само в спортните магазини.

Какво да предпочетем?

Най-подходящи за наши условия са стъклата General, гарантиращи защита от 40 до 100% процента.
В специализираните магазини очилата винаги се продават с технологичен паспорт, където е записано колко процента и какви лъчи поглъщат. Например Blocks at least 95% UVB and 60% оf UVA. Надписът UV400 означава, че 100-процентово са блокирани всички вредни лъчи.
Знакът СЕ е по новия европейски стандарт и гарантира 100-процентова защита. Но ако такива очила се носят постоянно, то около очите се появяват светли петна.

Стъкло или пластмаса?

Стъклото има отлични оптически свойства, но за съжаление е тежко и чупливо. Поради това такива очила са неприемливи за летен крайморски отдих. Неудобни са и за децата.

Полимерните са много по-леки и по оптически показатели не отстъпват на стъклените. Разбира се, това не се отнася до евтините очила от акрил, които се продават на всеки ъгъл в града. Акрилът е лек, лесно се драска и напуква.

Най-дълготрайни са очилата от поликарбонат. Той е устойчив на топлина, не се чупи и при нанасяне на огледално покритие добре отразява инфрачервените лъчи.

Очилата с огромни стъкла са не само суперактуални, но и защитават добре очите, понеже покриват голяма част от лицето и не пропускат почти никакви ултравиолетови лъчи.

Какъв цвят да изберем?

Слънцезащитните очила не трябва да бъдат “тъмни” и много “светли”. Идеалните стъкла са в неутрално сива гама, която неизопачава цветовете, а само ги приглушава.

Опушените очила: горе-тъмни, долу-светли дават възможност за добра защита от слънцето и същевременно добра видимост около нас.

Жълто-кафявата гама увеличава контраста.

По мнение на лекарите, жълтите, розовите и оранжевите са вредни за централната нервна система. Жълтата светлина превъзбужда зрението и предизвиква така наречения оптически стрес.

Зеленият цвят успокоява нервите. Зеленият слънцезащитен филтър има още лечебен ефект – той понижава очното налягане. Очите предпазени със зелени очила по-трудно се уморяват.

Розовите или лилавите очила са противопоказни за децата.

Какво е модерно?

Моделите, които са модерни това лято са цветни, романтични и много ретро.
С много големи рамки с квадратна, правоъгълна или обла форма. Имат лъскав раскошен дизайн.
Авиаторският тип очила, с издължени правоъгълни стъкла, които обгръщат лицето. Те са копие на моделите, които някога са носели пилотите на самолети.

 

 

 

 • "Ray-Ban" и "Silhouette" обновиха своята класическа линия, в която преобладаваха модели, изработени с олекотени метални рамки в сребърно и златисто, и заложиха на тютюнево и мастилено черно.
   
 • “Chanel” съчетава елегантност, форма и разкош от висококачествени материали.
  Новото при тях е използването на системата от слънцезащитни клипсове, украсени с кристали или сребро. Новата система позволява бързата смяна на клипса и свободата да променяш цвета по всяко време.
   
 • “Dolce & Gabbana” са направили интересна фънк интерпретация на очилата с класическа правоъгълна форма.   
 • “Carolina Herrera” не изневерява на запазената си марка - класиката, но я разчупва от оригинални решения: матирани, огледални или цветни стъкла - често в комбинация от два нюанса.
   
 • При "Escada" са актуални нестандартните цветови комбинации - например жълто с лилаво, много модни са и детайлите като акцент върху рамката под формата на тока.
   
 • "Celine" перфорира металните рамки, а "Givenchy" разполага разноцветни букви по широките пластмасови рамки на част от своите модели.


 • "Еtrо" залага на етномотиви и геометрични рисунки.
   
 • Моделите на "Prada" са оцветени във фини и дискретни нюанси и могат да се носят при различни поводи.
   
 • В този дух са и моделите от последната колекция на първата българска марка слънчеви очила "Квят+", безкрайна комбинация от цветове. Те са едновременно екстравагантни и много ретро, романтични и елегантни.


Пазете се от ментетата!!!

Не е нужно да сте оптик, за да различите истинските очила от ментета.
Най-напред това ще ви го подскаже ниската им цена.
Освен това от вътрешната или от външната страна на рамката трябва да фигурира логото на фирмата и неизтриваем номер, означаващ вида на модела.

Съхраняване

Очилата трябва да се съхраняват в калъф.
За да не се зацапват стъклата, не ги трийте на сухо, а предварително ги подложете под водната струя.
При силно замърсяване промивайте очилата със специален разтвор, който можете да вземете от всеки оптичен магазин.

18.05.2005/Р.Савова-РОЗАЛИ 

 

21 коментарaДобави коментар »

кики

От кики23.07.2012, 23:24 ч.

Най-добрият вариант е д а се иде на консултация в оптика а не на сляпо да се купува каквото и да вило...идете в някоя оптика където предлагат консултация с офталмолог, той ще ви препоръча най-подходящото за вас...цените за...

Виж всички коментари за "Какви слънчеви очила да изберем?".

Още от "Модни тенденции"

За малката черна и още няколко други рокли

За малката черна и още няколко други рокли

През 1926 Коко Шанел създава малката черна рокля. Тя е от копринен креп, къса до коленете и с дълги ръкави. Моделът веднага е обявен за класика от американския Вог.

Модни тенденции есен/зима 2013-14 при обувките от Deichmann

Модни тенденции есен/зима 2013-14 при обувките от Deichmann

Deichmann представи новите тенденции в модата при обувките за новия сезон с бляскав музикален пърформанс.

Модерният маникюр за есен/зима 2015-16

Модерният маникюр за есен/зима 2015-16

Ако една жена иска да се поглези, един от вариантите й е да отиде на маникюрист, където да обърнат по-специално внимание на ноктите и ръцете й. Вижте какъв ще е модерният маникюр за сезон есен/зима 2015-16, за да знаете за какъв лак да се оглеждате.