Любопитни факти за дънките

0 коментара0/5

Винаги ще се появяват и изчезват модни трендове, но има дрехи, които от създаването си се превръщат в класика и неизменна част от гардероба на всеки човек - такива са дънките. Вижте каква е причината те да изглеждат по този начин и още интересни факти за тях,за които навярно не сте чували до сега:

Любопитни факти за дънките
 © Архив

Как са се появили дънките?

Така наречения дънков плат, от който се шият дънките днес, бил познат на хората още от XV век. Масовото му разпространение, обаче идва много по-късно, а именно в края на XIX век. Тогава дънките били униформа за работниците, изработвана от памучен плат. Ливай Щраус – белгийски емигрант, който изкарвал прехраната си като шиел палатки за златотърсачите в Америка, бил първият, който използвал дебелия плат за направата на работни панталони.

Един ден той чул, как работниците се оплакват, че панталоните им се изтъркват и късат за  седмица и решил, че може да използва по-здравия плат, с който шиел палатки, за направата им. Успехът му бил толкова огромен, че скоро слухове за чудотворни панталони се разпространили из цяла Америка.

Добави описание

Днес името на Щраус носи една от най-известните деним марки в света - Levi's.

Откъде произлиза името джинси?

В края на XIX век дънковият или наричан още джинсов плат се транспортирал от град Генуа.  Американците произнасяли името на града по свой начин и вместо „Дженуа“, то звучало като „Дженс“. Така скоро всички свикнали да назовават града "Джинс". След това започнали да наричат самата тъкан, а по-късно и панталоните, изработени от нея.

Дънките в началото били само кафяви

Прототипът на познатите ни дънки всъщност бил в кафяв, а не в син цвят. Синята окраска им давала специална боя - индиго. Тогава тя струвала стотинки, затова било лесно да се използва. Индигото  обаче имало и една особеност: оцветявало само кръстосаните нишки.

След всяко измиване, дънките ставали по-меки и постепенно приемали формата на тялото.

Кафявата боя  не постигала подобен ефект - дрехите оставали твърди и поради това не били толкова атрактивни за потребителите. В резултат на това кафявите дънки били спряни от производство  и синият цвят станал основен.

Специфичните детайли в дизайна не са случайни

За своята дългогодишна история дънките не са се променили много.  За дизайна им сме напълно задължени на златотърсачите и работниците, за които са били създадени първоначално.

Добави описание

Дънките има снегнат двоен бод, който предполага здравина, джобове отзад и отпред са създадени, за да се дъжат в тях инструменти. Медните капси са изобретени, за да направят шевовете близо до джобовете още по-здрави. А малкият джоб, чиято роля днес е само декоративна, в миналото е бил предназначен за джобен часовник - в края на ХIХ век този тип аксесоари били много популярни сред населението.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Любопитни факти за дънките".

Още от "Модни тенденции"

Модни тенденции есен/зима 2006 – Superluxe Vagabond – ІV част

Модни тенденции есен/зима 2006 – Superluxe Vagabond – ІV част

При тенденцията Superluxe Vagabond имаме покриване с изкуствени слоеве от скъпи платове. Отделя се повече внимание на косата, която е блестяща и здрава, но сплетена и с крещящи форми.

Тенденции при бельото за 2018-та

Тенденции при бельото за 2018-та

Бельото е един от начините, които карат жената да се чувства по-уверена, привлекателна и желана. Какви са тенденциите при бельото за 2018-та?

Чанти – тенденции есен/зима 2013-14

Чанти – тенденции есен/зима 2013-14

Чантата е задължителен моден аксесоар за всеки сезон и шопинг слабост на много жени. Решихме да ви изкушим с най-новите и актуални модели за предстоящите месеци. Представяме ви 10 топ тенденции при чантите за есен/зима 2013-14!