6-те вида цъфтящи краища и какво разкрива всеки от тях за косата ви?

0 коментара0/5

Всички знаем, че цъфтящите краища сигнализират за изтощена коса и загуба на нейния защитен слой. Малко хора обаче са запознати с това, че съществуват различните видове цъфтеж, които разкриват специфичен проблем с косата. Ето кои са 6-те основни типа и какво е тяхното значение:

6-те вида цъфтящи краища и какво разкрива всеки от тях за косата ви?
 © istockphoto.com

Основен цъфтеж

Добави описание

Първият вид цъфтеж, наричан основен, е може би и най-често срещаният. В този случай кортикалните клетки на косъма в по-голямата си степен са заедно, но части от тях започват да се разделят. Това, което този тип цъфтеж иска да ви каже е, че косата ви се нуждае от подхранване. Все още косата може да бъде спасена, ако незабавно се започне специализирана терапия, която да заглади и съедини косъма.

Мини цъфтеж

Добави описание

Следващия вид също се среща доста често и е пример за началния стадии на сериозно цъфтене на косата. Наличието на мини цъфтеж говори за много сухи и изтощени краища на косата. Той е умаленият вариант на основния цъфтеж. Лечението, което се използва е предназначено да запечата краищата и да подхрани и подсили косата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Домашни маски за увредена коса >>>

Цъфтеж тип „Вилица“

Добави описание

Този вид е признак за по-сериозно увреждане на косъма, отколкото при основния и мини цъфтежа. По-широкото увреждане означава, че се нуждаете от редовно подстригване през годината и употреба на дълбоко подрахнващи маски.

Цъфтеж тип „Дърво“

Добави описание

Цъфтеж тип „Дърво“ е състояние, в което косъмът започва да се дели на няколко нива, като разклоняването на дърво.

За това състояние е характерно една част от косъма да има повече щети от друга и така се образуват няколко разклонения и косъма започват да се разцепва.

Ако забележите този тип цъфтеж върху косата си, не се колебайте и си запишете час за подстригване.  Също така трябва да предпазвате косата си от атмосферните влияния със специализирани продукти срещу цъфтеж.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Брюлаж - горене на цъфтежите на косата >>>

Цъфтеж тип „Свещ“

Добави описание

Този вид цъфтеж свидетелства за сериозно нарушение на косъма, което е причинило значителна загуба на външния защитен слой.

В този случай отсъства разцепление на косъма, но то може да се случи във всеки един момент.

Както при „Дървото“ и „Вилицата“ и при този цъфтеж косата се нуждае от незабавно подстригване, за да се избегне понататъчно задълбочаване на проблема. Освен това можете да нанасяте бадемово масло върху краищата на косата си, за да я подсилите и предотвратите повторната поява на цъфтеж.

Цъфтеж тип „Възел“

Добави описание

Възлите обикновено се случват на къдравите и чупливи коси. В тези случаи къдравата коса се заплита от само себе си и се образува възел. Това може да доведе до скъсване, докато решете косата. Съветът ни е да бъдете много внимателни, когато решете косата си. Най-добре е да използвате рядък гребен, за да ограничите вероятността от наскъсване.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Цъфтящи краища – как да се справим? >>>

 

Още от "Коса"

Какво НЕ БИВА да правите, за да имате хубава коса

Какво НЕ БИВА да правите, за да имате хубава коса

За да е здрава и блестяща косата ви – най-красивият женски „аксесоар“, трябва да полагате специфични грижи и да посещавате редовно фризьора си. Но има и десет забранени жестове, защото увреждат фибрите на косъма.

Съвети за изправяне на косата

Съвети за изправяне на косата

Подобно на красивите букли, правата коса също има своя чар. Понякога обаче просто не може да постигнете тази гладкост, която наблюдавате при моделите по време на ревюта и при звездите на червения килим. Вижте полезни съвети за изправяне на косата.

Да върнем блясъка на  увредената коса

Да върнем блясъка на увредената коса

Увредената коса е накъсана, безформена и без блясък. Причините за това състояние на косата обикновено са нашите постоянни стремежи за по-добър външен вид – спазване на диета, боядисване и употреба на стилизанти, третиране с топлинни уреди...