10 начина, по които увреждате косата

0 коментара0/5

Кои са начините, по които съзнателно или не увреждаме косата си всеки ден? Вижте ги, както и полезни съвети как да поправим грешките си.

10 начина, по които увреждате косата
 © istockphoto.com

1. Сресвате мокра коса

Може би най-често срещаната грешка, която жените допускат, е да сресват косата, докато е още мокра. Когато е мокър, косъмът се къса по-лесно. Редовното сресване на мокра коса ще доведе до изтъняване на косъма и поява на цъфтежи.

2. Изправяте мокра коса

Подобно на предната грешка и тук става дума за работа с мокра коса. Никога не посягайте към пресата и машата, ако косата ви е мокра. Това ще изгори косъма. Възможно е дори да се стигне до накъсване на косата. Винаги сушете косата, преди да посегнете към маша или преса. По възможност нанасяйте термозащитен продукт за коса.

3. Обезцветявате косата си

Ако решите да смените цвета на косата и използвате обезцветяващ продукт, това може да доведе до увреждане на косата. Химикалите проникват в кутикулите на косъма и увреждат естествения пигмент на косъма. Веднъж обезцветена косата губи естествената си сила и свежест за дълъг период от време. Избягвайте обезцветяването на косата или ако го правите, се доверете на професионалист, за когото знаете, че използва продукти с най-високо качество.

 

Как да запазим по-дълго цвета на боядисаната коса?

Как да запазим по-дълго цвета на боядисаната коса?

"Редовното боядисване на косата може сериозно да я увреди. За да се боядисвате по-рядко, трябва да откриете подходящия за вашата коса начин да запазите цвета й. Вижте няколко трика как да запазите по-дълго цвета на боядисаната коса..."

 

4. Постоянно носите косата си прибрана

Ако постоянно носите косата си вързана на стегната конска опашка или пък на плитка, това вреди на естествената еластичност на косъма. Това пречи на здравето на косата, а в дългосрочен план може да доведе до цъфтежи и увреждане структурата на косъма. За да се справите с този проблем, давайте „почивка“ на косата си от време на време и я носете пусната по-често.

5. Сресвате се прекалено често

Сресването на косата е полезно за скалпа и косъма, но с него не бива да се прекалява. От една страна сресването помага за разпределяне на себума по дължината на косата и за естественото подхранване на косъма. От друга обаче прекаляването с гребена/ четката може да накъса косъма и това да доведе до появата и на цъфтежи.

6. Миете косата си твърде често

Вечният спор: Колко често да мием косата си? Както и с всичко друго, тук отговорът е в умереността. Прекалено честото миене нарушава баланса на производство на себум и това може да доведе или до прекалено изсушаване, или до прекалено омазняване на косата. Ежедневното миене не е желателно, затова е добре да миете косата си поне на 2 дни (ако можете и по-рядко).

 

миене на косата

Колко често трябва да мием косата си?

"Колко често миете косата си? И вие ли сте в групата на жените, които мият косата си всеки ден? Вижте дали твърде честото миене на косата вреди на косъма и на скалпа и на колко дни е нормално да мием косата си..."

 

7. Не посещавате достатъчно често фризьора си

Много жени подценяват редовното посещение при фризьора. Поне на 2-3 месеца (ако можете и дори на 40 дни) посещавайте фризьора си за подстригване на връхчетата. Така фризьорът ще може да отстрани увредените краища и цъфтежите. Косата ви ще е едновременно освежена и по-здрава.

8. Не нанасяте редовно маска/ балсам за коса

Желателно е при всяко къпане да завършвате миенето на косата с балсам. Те създават защитен слой около косъма и го предпазват от факторите на околната среда.

9. Боядисвате косата прекалено често

За да се получи добър цвят на косата, молекулите на боята за коса трябва да отворят леку кутикулите (външния слой на косъма). Твърде честото боядисване прави косата по-чувствителна към химикалите и я уврежда. Най-добрият начин да предпазите косата е като изберете качествени и щадящи бои, както и като полагате добри грижи за косата в ежедневието – подхранване, специална козметична грижа за боядисана коса. Поне веднъж месечно подхранвайте косата в дълбочина със серуми.

жена, коса, боадисана коса, боядисване на косата

10. Не пазите косата от слънцето

Косата, също както кожата, има нужда от добра защита от влиянието на слънчевите лъчи. Това важи за всеки сезон, но най-вече през лятото. Освен че можете да използвате балсам или маска със слънцезащитен фактор, е важно да носите шапка по възможност, особено в дните, в които косата ви е изложена за дълго време на слънце.

02.03.2018/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 начина, по които увреждате косата".

Още от "Коса"

Празнични прически

Празнични прически

Празнични прически за новогодишната нощ. Лесни и атрактивни празнични прически, които може да си направите сами вкъщи. Новогодишни прически за стилна празнична нощ.

Актуални цветове в косите за 2014-та

Актуални цветове в косите за 2014-та

Решили сте, че искате да промените прическата си, но без да пипате дължината на косата. Смяна на цвета е вашето решение. Вижте кои са актуалните цветове при косите за пролет-лято 2014!

Какво трябва да знаем при избора на сешоар за коса?

Какво трябва да знаем при избора на сешоар за коса?

Всяка жена използва сешоар, но знаем ли всъщност какво търсим, когато го избираме и съобразяваме ли характеристиките му с нуждите на нашата коса?