Кафявите бенки – петна на красотата или...

94 коментара0/5

Кафявите бенки или пигментните невуси понякога се оказват бомба със закъснител.

 


Големият научен и практически интерес към кафявите бенки произтича от факта, че съществуването им е свързано с риск за развитието на едно особено злокачествено кожно новообразувание - малигнения меланом. Тяхното значение за възникването на този тумор е обект на множество изследвания и дискусии. Силата на споровете е обратно пропорционална на размера на бенките.

Какво представляват бенките?

 

 

 


Бенките представляват образувания, изградени от меланоцити - пигментообразуващите клетки на тялото или техни производни.
Точният произход на пигментните невуси все още не е изяснен докрай.
Според едни теории те са доброкачествени тумори, а според други - вродени или унаследени дефекти на кожата, резултат от смущения в ембрионалното развитие. Някои дори предполагат, че невусите са атавистични остатъци от твърдите обвивки на нашите предци.

Видове бенки.
Бенките показват голямо разнообразие в зависимост от своя произход (вродени или придобити), размер, клинична картина, анатомична локализация, разположение на невусните клетки в кожата, цитологични и хистологични особености.

Вродени невуси.
Срещат се в около 1% от новородените деца от бялата раса.

Биват малки (диаметър под 1,5 см), средни (диаметър между 1,5 и 20 см) и гигантски (диаметър над 20 см). Връзката на малките и средни бенки с малигнения меланом е неясна и спорна. Поради дискусиите относно тяхното значение като риск за меланома, няма единомислие и по въпроса за тяхното лечение.
Препоръчва се пациентите да бъдат наблюдавани периодично и при настъпване на промяна в някои от вродените невуси, теда бъдат оперативно отстранени.

Гигантските бенки се срещат изключително рядко (1 на 20 000 новородени) и носят риск за злокачествено израждане. Те са предшественици на меланома и хирургичното им лечение трябва да започне през първата година от живота на детето.


Придобитите обикновени невуси.
Придобитите обикновени невуси се появяват след раждането и броят им постепенно нараства. Обикновено хората придобиват своя максимален брой бенки към 25-30-годишна възраст. С напредване на годините някои от тях могат да изчезнат.
Основен фактор за възникването им е слънчевото облъчване, особено при лица със светла кожа.

Придобитите обикновени невуси са малки петна върху кожата, които се характеризират със симетрична, кръгла или овална форма, резки и добре очертани граници, светло- или тъмнокафяв цвят, диаметър до 0,5 см (бенката се покрива от гумичката на молива).

Повечето придобитите обикновени невуси изглеждат еднакви и много си приличат. Локализират се най-често върху откритите части на тялото - лице, горни и долни крайници. Подобно на вродените невуси и придобитите подлежат на наблюдение и проследяване и при настъпване на промени се отстраняват чрез изрязване.

Диспластични (необикновени) невуси.
Диспластичните или необикновените невуси представляват клинично и хистологично "ненормални" бенки, които заемат спектъра между обикновените "нормални" невуси и малигнения меланом. Те са маркери за риска и предшественици на този тумор.
За лекарската практика е особено важно разграничаването между диспластичните и обикновените пигментни невуси.

Характерни за диспластичните са неправилните, лошо очертани граници, неравномерната пигментация, огнищата от черен пигмент и по-големият размер. Като потенциални предшественици на злокачествения меланом те изискват повишено внимание.

Пациентите с такива невуси подлежат на активно наблюдение от лекар-дерматолог, а при необходимост тези кожни образувания трябва да бъдат отстранени оперативно.

Диагнозата и проследяването им се подпомагат от съвременния образно-диагностичен метод , наречен дерматоскопия.

Честотата на предшестващите невуси спрямо меланомите не може точно да се определи само по анамнестични и клинични данни. Хистологично се установява, че около една трета отвсички меланоми са свързани със съществуващи преди това бенки.

Откриването на промени в дадено пигментно кожно образувание трябва винаги да заостря вниманието на човека и да бъде сигнал за консултация с лекар-дерматолог.

В началните стадии на развитие "типичните" клинични особености на класическия меланом могат да липсват, но настъпилите изменения в невуса винаги трябва да будят съмнение за злокачествена трансформация.

Отстраняването на пигментните невуси се провежда чрез оперативно изрязване в зоната на здравата кожа. При някои видове бенки полезни могат да бъдат електрокоагулацията, лазерното лечение и криотерапията.

Постигането на добър козметичен ефект в много голяма степен зависи от опита и уменията на лекаря, извършващ манипулацията.

09.05.2006/rozali.com



 

 

Още за: бенка

94 коментарaДобави коментар »

niki_bs

От niki_bs16.09.2014, 16:24 ч.

Къде е този доктор, в кой град, а за този Камен в Бургас, майка ми ходи при него и и премахна няколко успешно, но на мен не разрешава да отида, а имам една ,която ми се струва,че нараства.

Виж всички коментари за "Кафявите бенки – петна на красотата или...".

Още от "Кожа"

Преди да хванем слънцето

Преди да хванем слънцето

Знаем, че на Слънцето са му необходими точно 8,3 минути, за да изпрати светлината си до Земята, че животът на планета ни щеше да е немислим без лъчите му. Ала слънчевата ласка, тъй жизнено необходима за човека, може да бъде и много опасна.

Подготовка на кожата за лятото

Подготовка на кожата за лятото

Вече на почти всички хора е известно, че ултравиолетовите лъчи имат повече вредни отколкото полезни действия спрямо човешкия организъм:

Sebologie - експерт в корекцията на кожни несъвършенства

Sebologie - експерт в корекцията на кожни несъвършенства

Пъпки, черни точки, лъщене, разширени пори, груба и удебелена кожа – това са все проблеми, които не се срещат само при тийнейджърите, а засягат и 41% от възрастните жени. Замърсяването, топлият и влажен климат, хигиената, начинът на живот (мазни храни, алкохол и др.) и хормоналните промени допълнително усложняват ситуацията.