Видове гъби за баня и как да ги използваме правилно

0 коментара0/5

Гъбата за баня е един от най-популярните аксесоари, които използваме, за да поддържаме хигиената си. Разнообразието сред тях, обаче е огромно, а различните видове крият и своите специфики. Разберете какви са те и как правилно да ги използвате:

Видове гъби за баня и как да ги използваме правилно
 © iStock

Натурални гъби

Натуралните гъби са направени от естествени продукти от морски или растителен произход. Те обикновено са много меки и абсорбират течности в големи количества. Най-популярни сред тях са следните видове:

  • Морска гъба

Добави описание

Този тип гъба, може да се открие в различни форми. Тя осигурява нежно действие върху кожата и е подходяща за по-чувствителна кожа. По време на къпане помага за по-ефективното разнасяне на сапуна. Освен масажното действие, което притежава, този тип гъба стимулира кръвообращението. Освен това помага на порите да се отворят и по този начин във вътрешността на кожата да проникнат полезните елементи от продуктите, които използваме, като масла, екстракти или други хидратиращи съставки.

  • Растителна гъба

Добави описание

Другият популярен вид натурална гъба е растителният. Тя от своя страна има специфичен тип, наречен "луфа", която първоначално е използвана в Ориента, но днес се отглежда и на много други места по света. Тя се изработва от сушените плодове на растението луфа и е напълно биоразградим продукт. Характерно за нея е, че е много твърда и дори при намокряне не успява да придобие по-мека текстура. Това я прави идеална за ексфолиране и регенериране на кожата, тъй като успява ефективно да премахне мъртвите клетки. Тези гъби също така могат да бъдат използвани за нанасяне на чисти растителни масла за масаж.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Добави описание

 

Правилно ли се къпете? >>>

 

 

Изкуствени гъби

Днес, благодарение на въвеждането на различни синтетични материали, се създават разнообразни видове гъби, които са сходни на тези, които вече присъстват в природата, но са с различни характеристики. Така изкуствените гъби често се оказват по-твърди или по-агресивни върху кожата в сравнение с натуралните.

Добави описание

Те са произвеждани по изкуствен начин, въз основа на материали като полиестер и полиуретан. Обикновено са по-устойчиви на разкъсване, но и по-малко абсорбиращи от естествените. Сред този вид гъби също има няколко типа: по-гладки или "абразивни", цветни и с по-сложни повърхности, за да се позволи по-активно ексфолиране и по-ефективен масаж на кожата. Те са по-евтини от естествените, но не се препоръчват за хора с чувствителна кожа. 

Как да се грижим правилно за гъбите за баня?

Добави описание

Поради своя произход натуралните гъби имат кратък живот и трябва да бъдат сменяни на всеки 3-4 седмици, докато синтетичните могат да издържат до два месеца преди да бъдат заменени с нови. Замяната им е много важна, за да не се развият бактерии и други микроорганизми в пукнатините, създавайки условия за формирането на мухъл или превръщайки гъбата в развъдник на зарази, които да доведат до кожни проблеми. Освен това за този период от време се наблюдава и намаляване на ексфолиращите им способности.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Добави описание

 

Красиви съвети за под душа >>>

 

 

След всяка употреба гъбите за баня, независимо от техния произход, трябва да се измиват старателно, за да се избегне преждевременната им деформация и замърсяване. В полезен ритуал може да се превърне дезинфекцирането им, което трябва да правите поне веднъж седмично. Един от начините е да накисвате в солена вода всяка гъба за 15 минути и след това да я оставяте да изсъхне на проветриво място. Друг начин за убиване на бактериите е поставянето на гъбите за 3 минути в микровълновата. Високата температура ще спомогне за ефективното дезинфекциране на гъбата и ще я направи отново безопасна за употреба.

19.01.2017/Боряна Харлова

Още от "Тяло"

Тенорексия – мания за тен

Тенорексия – мания за тен

Тенорексия? Манията за хващане на тен изненада учените и те я определиха като болестно състояние. Терминът "тенорексия" идва от английската дума "tan" – тен и болестта "анорексия". 

Епилация с финес

Епилация с финес

Епилацията е неприятна разкрасяваща процедура, но с приятен резултат – гладка и нежна кожа. В сезона на разголените крайници, епилацията трябва да е още по-прецизна, с грижа за кожата.

Стрии

Стрии

Стриите са неприятното следствие от увреждане на нишките на съединителната тъкан поради атрофия или загуба на колаген, което намалява еластичността на кожата.