Видове гъби за баня и как да ги използваме правилно

0 коментара0/5

Гъбата за баня е един от най-популярните аксесоари, които използваме, за да поддържаме хигиената си. Разнообразието сред тях, обаче е огромно, а различните видове крият и своите специфики. Разберете какви са те и как правилно да ги използвате:

Видове гъби за баня и как да ги използваме правилно
 © iStock

Натурални гъби

Натуралните гъби са направени от естествени продукти от морски или растителен произход. Те обикновено са много меки и абсорбират течности в големи количества. Най-популярни сред тях са следните видове:

  • Морска гъба

Добави описание

Този тип гъба, може да се открие в различни форми. Тя осигурява нежно действие върху кожата и е подходяща за по-чувствителна кожа. По време на къпане помага за по-ефективното разнасяне на сапуна. Освен масажното действие, което притежава, този тип гъба стимулира кръвообращението. Освен това помага на порите да се отворят и по този начин във вътрешността на кожата да проникнат полезните елементи от продуктите, които използваме, като масла, екстракти или други хидратиращи съставки.

  • Растителна гъба

Добави описание

Другият популярен вид натурална гъба е растителният. Тя от своя страна има специфичен тип, наречен "луфа", която първоначално е използвана в Ориента, но днес се отглежда и на много други места по света. Тя се изработва от сушените плодове на растението луфа и е напълно биоразградим продукт. Характерно за нея е, че е много твърда и дори при намокряне не успява да придобие по-мека текстура. Това я прави идеална за ексфолиране и регенериране на кожата, тъй като успява ефективно да премахне мъртвите клетки. Тези гъби също така могат да бъдат използвани за нанасяне на чисти растителни масла за масаж.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Добави описание

 

Правилно ли се къпете? >>>

 

 

Изкуствени гъби

Днес, благодарение на въвеждането на различни синтетични материали, се създават разнообразни видове гъби, които са сходни на тези, които вече присъстват в природата, но са с различни характеристики. Така изкуствените гъби често се оказват по-твърди или по-агресивни върху кожата в сравнение с натуралните.

Добави описание

Те са произвеждани по изкуствен начин, въз основа на материали като полиестер и полиуретан. Обикновено са по-устойчиви на разкъсване, но и по-малко абсорбиращи от естествените. Сред този вид гъби също има няколко типа: по-гладки или "абразивни", цветни и с по-сложни повърхности, за да се позволи по-активно ексфолиране и по-ефективен масаж на кожата. Те са по-евтини от естествените, но не се препоръчват за хора с чувствителна кожа. 

Как да се грижим правилно за гъбите за баня?

Добави описание

Поради своя произход натуралните гъби имат кратък живот и трябва да бъдат сменяни на всеки 3-4 седмици, докато синтетичните могат да издържат до два месеца преди да бъдат заменени с нови. Замяната им е много важна, за да не се развият бактерии и други микроорганизми в пукнатините, създавайки условия за формирането на мухъл или превръщайки гъбата в развъдник на зарази, които да доведат до кожни проблеми. Освен това за този период от време се наблюдава и намаляване на ексфолиращите им способности.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Добави описание

 

Красиви съвети за под душа >>>

 

 

След всяка употреба гъбите за баня, независимо от техния произход, трябва да се измиват старателно, за да се избегне преждевременната им деформация и замърсяване. В полезен ритуал може да се превърне дезинфекцирането им, което трябва да правите поне веднъж седмично. Един от начините е да накисвате в солена вода всяка гъба за 15 минути и след това да я оставяте да изсъхне на проветриво място. Друг начин за убиване на бактериите е поставянето на гъбите за 3 минути в микровълновата. Високата температура ще спомогне за ефективното дезинфекциране на гъбата и ще я направи отново безопасна за употреба.

19.01.2017/Боряна Харлова

Още от "Тяло"

Епилация с финес

Епилация с финес

Епилацията е неприятна разкрасяваща процедура, но с приятен резултат – гладка и нежна кожа. В сезона на разголените крайници, епилацията трябва да е още по-прецизна, с грижа за кожата.

Синдромът на Пенелопа

Синдромът на Пенелопа

Не забравяйте, че тялото живее и през зимата. На практика се получава така, че поддържаното, приятно за гледане тяло през лятото зиме се занемарява.

Стрии

Стрии

Стриите са неприятното следствие от увреждане на нишките на съединителната тъкан поради атрофия или загуба на колаген, което намалява еластичността на кожата.