Как да се справим с неприятната миризма на стъпалата?

0 коментара0/5

След като прибрахме сандалите в гардероба, е време да извадим затворените обувки. Понякога обаче те носят със себе си неприятна миризма за стъпалата, създаваща ни огромен дискомфорт в ежедневието. Вижте няколко начина да се справите с проблема.

Как да се справим с неприятната миризма на стъпалата?
 © istockphoto.com

Неприятната миризма на стъпалата е проблем, пред който са изправени много мъже и жени. Защо обаче се случва това и как да се справим. Вижте в следващите редове.

Защо и кога се потят стъпалата?

Стъпалата на всички хора се потят. Дали малко, или много, зависи от много фактори. Интензивното потене може да е заради стрес, проблеми с гъбички или хиперхидроза, заболяване, свързано с интензивно потене. неприятната миризма на стъпалата е резултат на това, че човек е обул обувки, които не са изсъхнали от предишното носене. Тоест, стъпалата ви са се изпотили в обувките и преди да изсъхнат, вие сте ги обули отново.

Бактерии по кожата разграждат потта, когато се отделя от кожата. Когато тази пот се разгражда, се отделя неприятната миризма

Стъпалата ни се потят в обувките през целия ден. Обувките се навлажняват и в тях започват да се развиват бактерии. След като събуете обувките и ги приберете в шкафа, бактериите продължават да се развиват, дори по-бързо, защото са на тъмно. На следващия ден, обувките все още не са напълно изсъхнали, и историята се повтаря, създавайки обувки, които придават неприятна миризма на стъпалата при всяко обуване.

Вижте също:

6 ползи от изпотяването, за които не подозирате >>>

8 правила за перфектен педикюр у дома >>>

Какво издават стъпалата за характера >>>

стъпала, неприятна миризма

Как да се предотвратим неприятната миризма на стъпалата?

За да предотвратите появата на проблема, можете да направите няколко неща.

  1. Никога не носете два пъти подред един и същи чифт обувки
  2. Носете обувките с памучни чорапи, а не с такива от изкуствена материя. Това е особено трудно за жените, които носят чорапогащници или чорапи от същата материя
  3. Винаги след като свалите обувките си, измийте и много добре подсушете стъпалата

Как да се справим с неприятната миризма на стъпалата?

  • Антибактериален сапун

Отскочете до аптеката и си купете какъвто и да е антибактериален сапун. Приберете се, сапунисайте стъпалата и оставете така за няколко минути. Изплакнете и подсушете. Правете това 2 пъти на ден и след седмица ще се се справили с проблема. Важно е да знаете, че антибактериалният сапун не е подходящ, ако имате екземи или други кожни проблеми по стъпалата.

  • Накиснете в солена вода

Солта издърпва влагата от кожата и по-този начин намалява бактериите. В топла вода изсипете 1 чаша морска сол. Накиснете стъпалата за 20 минути. Правете това всеки ден в продължение на 2 седмици. 

морска сол

  • Накиснете в оцетена вода

Оцетът създава неблагоприятна среда за развитието на бактериите и е ефективен начин да се справите с проблема с подръчни средства. Смесете вода и оцет в съотношение 2:1. Накиснете за 30 минути и подсушете. Правете това всеки ден в продължение на 10 дни. 

  • Чаено парти за стъпалата

В 500 мл. вряла вода сложете 2 пакетчета черен чай. Оставете за 15 минути. Добавете черния чай към приблизително 8 чаши вода и накиснете стъпалата за около 30 минути. Повтаряйте процедурата всеки ден в продължение на 1 седмица. Чаят действа като естествен антибиотик и убива бактериите по стъпалата.

28.09.2016/ Радослава Михайлова

Още от "Природни средства"

6 мита за красотата, които казват истината

6 мита за красотата, които казват истината

Вижте кои сред популярните митове за красота наистина действат:

Тъмни кръгове под очите - съветите на Дима

Тъмни кръгове под очите - съветите на Дима

Имате сенки под очите, които ви състаряват и правят лицето ви да изглежда уморено и повехнало, дори когато се чувствате добре.

Нека бъде SPA

Нека бъде SPA

Spa центровете са приказни оазиси на удоволствието. Пълно спокойствие, приглушена светлина, божествени ухания, нежна музика. Да се потопим в дълбоките води на хармонията.