Как да се справим с неприятната миризма на краката?

0 коментара0/5

Как да се справим с неприятната миризма на стъпалата, използвайки продукти от кухнята. Вижте няколко рецепти и полезни съвети, както и какво причинява неприятната миризма на стъпалата.

Как да се справим с неприятната миризма на краката?
 © istockphoto.com

Каква е причината за неприятната миризма?

Мнозина грешно си мисля, че потта е причината за неприятната миризма на стъпалата. Всъщност причината е в бактерия, която се развива във влажната среда, създадена от потта. Всъщност, когато бактериите се "хранят", те отделят газ с неприятен аромат, който е всъщност проблемът. Има много продукти в дрогериите и аптеките, които да се справят с проблема. Има и много продукти у дома обаче, които да ви дойдат на помощ.

Накисване в английска сол

Трябват ви 1/2 ч.ч. английска сол и 8 ч.ч. топла вода. В леген разтворете английската сол и накиснете стъпалата за около 30 минути. Правете процедурата 1-2 пъти дневно в продължение на седмица, преди да забележите подобрението. След всяко киснене подсушавайте добре стъпалата и след това оставете на въздух няколко минути, преди да обуете обувки и/ или чорапи.

Вижте също:

Чудодейните лечебни качества на английската сол>>>

Накисване в градински чай и розмарин

И розмаринът, и градинският чай имат антибактериални и противогъбични свойства. Освен това и двете билки имат стягащо действие, което помага за намаляване на изпотяването. По-малкото пот означава по-малко храна за бактериите. 

В леген налейте вряща вода и сложете 1 ч.л. сушен розмарин и 2 ч.л. сушен градински чай. Оставете докато водата изстине достатъчно, че да можете спокойно да потопите стъпалата си. Накиснете за около 30 минути и подсушете добре. Правете процедурата всеки ден в продължение на десетина дни.

неприятна миризма на стъпалата, киснене на краката

Накисване в сода бикарбонат и лимон

Содата бикарбонат има широко приложение в бабините рецепти и домашните тайни за красота. А действието й при стъпала с неприятна миризма е просто чудедейно.

Вижте също:

Красиви съвети със сода бикарбонат >>>

Обезцветяване на косата със сода бикарбонат >>>

Освен че прави стъпалата по-меки, содата бикарбонат убива бактериите. В леген с 8 чаши топла вода сложете 1/4 ч.ч. сода бикарбонат и сокът от един лимон. Накиснете краката за около 20 минути и подсушете добре.

Накисване в оцет

Оцетът създава киселинна среда, която не допада на бактериите. Затова бързо и лесно можете да си спретнете една вана за стъпалата с оцет и вода. В 8 чаши топла вода сложете 1/2 ч.ч. ябълков оцет. Накиснете стъпалата за около 30 минути, след което оставете стъпалата да изсъхнат. Правете процедурата 1-2 пъти дневно.

Накисване в черен чай

Заради танините, черният чай е перфектен за създаване на киселинна среда, в която бактериите не могат да оцелеят. В 4 чаши гореща вода сложете 5 пакетчета черен чай. Оставете пакетчетата поне за 10 минути, а след това накиснете стъпалата за поне 20-30 минути

 

Някои бързи съвети при неприятна миризма на стъпалата

  • Поръсвайте обувките със сода бикарбонат. Освен че помага за абсорбиране на потта от обувката, тя убива бактериите
  • При възможност носете отворени обувки
  • Не носете чорапи от изкуствени материи
  • Използвайте дезодорант или антиперспирант за стъпала
  • Сменяйте повече от веднъж на ден чорапите, ако е въззможно

16.06.2017/ Радослава Михайлова

Още от "Природни средства"

Бананови маски за лице

Бананови маски за лице

Банановите маски за лице се отразяват еднакво добре на нормална, суха, мазна и застаряваща кожа. Бананът е богат на минерали, витамините А, В, С и F, пектин, влакнини и биологично активни вещества. Идеален натурален разкрасител.

Първа помощ при напукани устни

Първа помощ при напукани устни

Студеният въздух и вятърът се отразяват най-зле на кожата, и особено на устните. Често само едно излизане навън без балсам или червило водят до напукването им. Вижте няколко лесни решения за напукани устни с продукти от хладилника или козметичния несесер. Първа помощ при напукани устни

Диня за по-млада и чиста кожа през лятото

Диня за по-млада и чиста кожа през лятото

Динята е сред най-вкусните летни плодове. Освен, че разхлажда в жегите и се отразява добре за организма, динята има и друго полезно действие – почиства кожата и я прави да изглежда по-млада и красива.