Чудодейните природни средства за красота, които крие Африка

0 коментара0/5

Запознайте се с някои от най-невероятните растения, на чиито благоприятни свойства върху красотата и здравето, африканките се наслаждават от векове.

Чудодейните природни средства за красота, които крие Африка
 © iStock

Черен сапун за проблемна кожа

Черният сапун, известен също като африкански черен сапун (anago soap, alata simena и dudu-osun) се приготвя от пепел от местни растения - какаови шушулки, листа от палмово дърво и дървесна кора от ший, към която се прибавят вода и различни масла.

Добави описание

Този продукт традиционно се произвежда в западната част от континента и по-специално в Гана, като оригиналната рецепта се пази в тайна.

Сапунът е познат като ефективно средство за лечение на проблемна кожа, акне и възпаления. Може да се използва и върху косата, като успокоява раздразнения скалп и редуцира омазняването. Пепелта от различни растения прави черния сапун богат на витамин А, витамин Е и желязо. Тъй като той е и с най-високо съдържание на  масло от ший, предлага и добра UV защита.  

Различни племена и общности са приели своя специфична (тайна) смес от масла и техники за приготвяне, което се вижда при различните цветови вариации на черния сапун.

Какво издава мястото, на което ни излизат пъпки? >>>

Масло от монгонго за красива коса

Маслото от монгонго е продукт от дървото монгонго, познато още като манкети и произхожда от Субсахарска Африка – Зимбабве, Замбия, Конго.

Добави описание

Маслото е уникално по рода си заради съдържанието на линолова киселина (между 30% и 54%), чиито производни синтезирани от тялото са част от състава на клетъчните мембрани.

Ето защо то има хидратиращи, регенериращи и преструктуриращи свойства и има високо съдържание на елостеара и други мастни киселини. Тяхната задача е да хидратират кожата и възвръща блясъка и мекотата на сухата и изтощена коса без да я омазнява. То е особено подходящо за дами с къдрави коси, които се нуждаят от по-специфична грижа. Използва се също така и като балсам за устни.

Чай от ройбос против бръчки

Жените от племената в Южна Африка използват билка с червеникав цвят, наречена ройбос за лечение на кожни заболявания от стотици години. Чаят от ройбос, известен също като африкански червен чай, съдържа голямо количество хранителни вещества като витамин С и кверцетин. И двете хранителни вещества лекуват и успокояват кожата. Те също така увеличават производството на колаген, което спомага за предотвратяване образуването на бръчки.

Добави описание

Червеният чай съдържа също антиоксиданти, които помагат в борбата с вредата, която нанасят свободните радикали.

Това помага за предотвратяване на стареенето на кожата. Традиционно африканките консумират червения чай, като първо го запарват, а след това го смесват с кисело мляко, овесена каша и ягоди. Готовата смес може да се нанесе директно върху кожата.

Полезни съвети срещу стареене на кожата >>>

Бучу за здрава кожа

Бучу или Agothosma betulina е растение, което може да бъде открито в Южна Африка.

Добави описание

Външното приложение на това растение спомага за лечение на кожни проблеми като натъртвания. Подобрява здравето на кожата, се бори с ревматизма и проблеми с пикочните пътища. Растението съдържа голямо количество хранителни вещества като сред тях се отличават калция и желязото. Листата и корените на Бучу се използват за външно лечение като накистнати предварително в оцет успокояват навяхвания и синини. Помага в борбата с окислителното увреждане на кожата, като по този начин предотвратява много кожни проблеми.

08.06.2017/Боряна Харлова

Още от "Природни средства"

Маски за лице с отпусната, застаряваща  и груба кожа

Маски за лице с отпусната, застаряваща и груба кожа

Изпитани маски за лице с отпусната, застаряваща и груба кожа

Домашни маски с хума

Домашни маски с хума

Хумата е любима съставка в домашната козметика. Затова ви предлагаме полезни съчети и няколко лесни рецепти за домашни маски с хума.

Красиви съвети със сода бикарбонат

Красиви съвети със сода бикарбонат

Содата бикарбонат е едно най-разпространените средства за домашно лечение. Приложението й в домакинството е много широко. Содата бикарбонат играе основна роля и в домашната козметика. Красиви съвети със сода бикарбонат.