5 неща, които трябва да знаете за био козметиката

0 коментара0/5

Кои са нещата, които трябва да знаем за био козметиката, за да открием перфектния продукт и да се предпазим от фалшификати:

5 неща, които трябва да знаете за био козметиката
 © iStock

Органичната козметика се различава не само по състава, но и аромата, текстурата – по-мазни и течни и цвета – не толкова ярки, тъй като те не съдържат бои и химикали.

 

Международната класификация на козметичните съставки (INCI)

Първото, с което трябва да започнем е запознаването с Международната класификация на козметичните съставки, позната и под абревиатурата INCI. Добави описание

Тя посочват в низходящ ред на концентрация, всички съставки, които са включени в продукта. Обикновено латинските наименования са тези на чистите съставки, като например растителни масла и есенции, докато тези на английски език са резултат от химичен синтез. Ако сте решили да си купите био продукт, то първо трябва да прочетете дали в описанието на опаковката изрично отсъстват парафини (напр. течен парафин), силикони и парабени. Обикновено отсъствието на парабени е изрично е указано на опаковката.

 

Как да съберем повече информация за съставките?

Разбира се, има много други вещества, които да избягвате, ако искате да си купите органични козметични продукти, включително алергени и повърхностно активни вещества. Ето защо е необходимо да направите подробно проучване. Алтернативен вариант е използването на някое от многобройните приложения за смартфон, които могат да декодират наименованията на съставките от INCI и да оценят тяхното влияние.

Добави описание

 

Не хранете нереалистични представи за продуктите

Именно заради тяхната напълно натурална формула, био продуктите не могат да гарантират краткосрочни резултати.

Тяхното благоприятно действие може да се оцени в дългосрочен план.

Ето защо е необходимо да се въоръжите с търпение и постоянство, за да има видим резултат от употребата на дадения продукт. Така например един био шампоан никога няма да направи косата по-здрава и лъскава само след няколко измивания, както се случва след използването на продукти, които съдържат силикони. В дългосрочен план, обаче той ще подхрани и овлажни коса много по-добре.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Полезни съвети срещу стареене на кожата >>>

9 правила за грижа за лицето >>>

 

Срок на годност

Добави описание

Био продуктите, без значение дали става въпрос за грижа за косата, кожата или декоративна козметика имат определен срок на годност след отварянето им (РАО). Той е значително по-кратък отколкото срокът на традиционната козметика.

Обикновено периода, в който може да се използва органичен продукт след отварянето му е максимум 6 месеца.

Поради тази причина не използвайте няколко подобни продукта едновременно, тъй като по този начин рискувате да ги изхвърлите недовършени. Никога не използвайте продуктите след определения период – това може да ви създаде нежелани проблеми и алергични реакции.

 

Био не означава идеално за всеки

Съществува мита, че био козметиката е вид панацея за всички болести и проблеми. Въпреки това, следва да се отбележи, че

дори органични козметика може да предизвика проблеми, като алергични реакции и дразнене на кожата, поради непоносимост към съставките.

Добави описание

Винаги тествайте преди да купите биологични продукти в пълен размер, както обикновено правите с други видове продукти, за да се откриете кои са най-подходящите за вас.

16.03.2017/Боряна Харлова

Още от "Природни средства"

Бирената мая – красота и сила от природата

Бирената мая – красота и сила от природата

Бирената мая е природен източник на витамини от група В (В1, В2, В3, В6), ценни незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи (желязо, цинк, манган, хром, селен).

Красота от хладилника

Красота от хладилника

Ако смятате, че всяко отваряне на хладилника в къщи може да ви донесе само проблеми и килограми в излишък – лъжете се.

Разкрасяване с бира

Разкрасяване с бира

Обичате ли бира? А защо не пробвате да използвате пенливата напитка и като козметично средство за кожата, косата и ноктите си?