Премахване на бенки

31 коментара3/5

Премахването на бенки е препоръчително, а често и наложително, при атипични бенки. Как да установите кои бенки са атипични? Как да разберете дали трябва да прибегнете до процедурата премахване на бенки?

9370_0.jpg

Вродени или придобити, бенките може да придават невероятен чар или да се превърнат в сериозна заплаха за здравето. Тогава се налага премахване на бенките. Ето отговор на всички въпроси, свързани с тази процедура:

Премахване на бенки – защо?

9370_1.jpgРазбира се, не всички атипични бенки се превръщат в злокачествено новообразувание и са опасни за здравето. Някои просто се намират на неподходящо място и имат необичаен вид, а премахването им е предимно по естетически причини. Обикновените бенки, които пречат при бръснене или епилация, търкат се в дрехи или бижута, също е добре да бъдат отстранени, за да се избегнат възможни дразнения.

Ако имате бенка, която променя първоначалния си размер и вид, кърви, има неправилни очертания или други необичайни признаци, непременно се консултирайте с лекар. Най-вероятно ще ви препоръчат оперативно премахване, за да се избегне опасността от злокачествено израждане на бенката. 

Премахване на бенки – как?
След като прегледа бенките ви, лекарят ще установи какъв метод за отсраняването им е най-подходящ. Ако има съмнения, че са предракови, може да назначи биопсия и хистологично изследване. Има два основни метода за премахване на бенки – плоско отстраняване или изрязване.

При плоското отстраняване се премахва изпъкналата част на бенката до повърхността на кожата. Тази техника се използва, когато бенките не крият опасност за здравето, а се възпаляват от дрехи, бижута или резки движения на тялото. В редки случаи бенката израства отново, заради неотстранени невусни клетки при премахването. Възможно е и на мястото на отстранения невус да остане тъмно петно. Цялата процедура отнема около 20 минути.

9370_2.jpgМетодът чрез изрязване се нарича елиптична ексцизия, тъй като бенката и тъканта около и под нея, се изрязват под елипсовидна форма. Прилага се както при доброкачествени, така и при рискови бенки. Ако изрязването се извършва с острие, раната се затваря с шев.

При използване на лазер, не се налага зашиване. Накрая се поставя превръзка. Времето за отстраняване зависи от размера на бенката.

За намаляване на болката, процедурата най-често се извършва под местна упойка. Ако се премахват няколко бенки наведнъж или по някаква причина се налага отстраняването да продължи по-дълго, може да се направи обща анестезия.

Премахване на бенки – какво следва?
Непосредствено след процедурата, трябва да избягвате мокренето на третираната област. На мястото на премахнатата бенка се образува коричка, която пада до 1-2 седмици.

Зачервяването отстрани изчезва за около 3-4 седмици, а белезите избледняват след време. За да се избегне хиперпигментация, мястото се маже с фотозащитен крем.

Премахване на бенки – има ли рискове?
При плоско отстраняване съществува минимален риск от повторно израстване на бенката. При изрязване е възможно да останат неприятни белези, които може да се отстранят чрез пластична хирургия.

Премахване на бенки – колко струва?
Цената на процедурата зависи от лекаря, клиниката, избрания метод, локализацията и размера на бенката, и т.н. Обикновено е около 40-100 лв, в които не се включва евентуално хистологично изследване. 

27.03.2009/Биляна Божилова

Още за: бенка

31 коментарaДобави коментар »

Милла

От Милла09.12.2012, 21:54 ч.

Това с белега на лицето е много относително. Ако я махнеш с електрокаутеризатор би трябвало най-много след година да няма и следа. Съветвам те обаче да не чакаш да започне да се увеличава. Аз имах един от онези червени...

Виж всички коментари за "Премахване на бенки".

Още от "Пластична хирургия"

Липосукцията

Липосукцията

На практика нищо не може да замени силуета и тонуса на стегнатото тяло с активен режим и редовна физическа активност.

По-млади с биоревитализация

По-млади с биоревитализация

Биоревитализацията е съвременен метод, с който сваляте тежкия товар на бръчките и кожата ви изглежда отново млада и стегната. Какво представлява биоревитализацията и как протича тя? Как работи биоревитализацията?

Фотоепилация – отговори

Фотоепилация – отговори

Отговори на доц. д-р Емил Георгиев на зададените от вас въпроси.