Премахване на бенки

31 коментара3/5

Премахването на бенки е препоръчително, а често и наложително, при атипични бенки. Как да установите кои бенки са атипични? Как да разберете дали трябва да прибегнете до процедурата премахване на бенки?

9370_0.jpg

Вродени или придобити, бенките може да придават невероятен чар или да се превърнат в сериозна заплаха за здравето. Тогава се налага премахване на бенките. Ето отговор на всички въпроси, свързани с тази процедура:

Премахване на бенки – защо?

9370_1.jpgРазбира се, не всички атипични бенки се превръщат в злокачествено новообразувание и са опасни за здравето. Някои просто се намират на неподходящо място и имат необичаен вид, а премахването им е предимно по естетически причини. Обикновените бенки, които пречат при бръснене или епилация, търкат се в дрехи или бижута, също е добре да бъдат отстранени, за да се избегнат възможни дразнения.

Ако имате бенка, която променя първоначалния си размер и вид, кърви, има неправилни очертания или други необичайни признаци, непременно се консултирайте с лекар. Най-вероятно ще ви препоръчат оперативно премахване, за да се избегне опасността от злокачествено израждане на бенката. 

Премахване на бенки – как?
След като прегледа бенките ви, лекарят ще установи какъв метод за отсраняването им е най-подходящ. Ако има съмнения, че са предракови, може да назначи биопсия и хистологично изследване. Има два основни метода за премахване на бенки – плоско отстраняване или изрязване.

При плоското отстраняване се премахва изпъкналата част на бенката до повърхността на кожата. Тази техника се използва, когато бенките не крият опасност за здравето, а се възпаляват от дрехи, бижута или резки движения на тялото. В редки случаи бенката израства отново, заради неотстранени невусни клетки при премахването. Възможно е и на мястото на отстранения невус да остане тъмно петно. Цялата процедура отнема около 20 минути.

9370_2.jpgМетодът чрез изрязване се нарича елиптична ексцизия, тъй като бенката и тъканта около и под нея, се изрязват под елипсовидна форма. Прилага се както при доброкачествени, така и при рискови бенки. Ако изрязването се извършва с острие, раната се затваря с шев.

При използване на лазер, не се налага зашиване. Накрая се поставя превръзка. Времето за отстраняване зависи от размера на бенката.

За намаляване на болката, процедурата най-често се извършва под местна упойка. Ако се премахват няколко бенки наведнъж или по някаква причина се налага отстраняването да продължи по-дълго, може да се направи обща анестезия.

Премахване на бенки – какво следва?
Непосредствено след процедурата, трябва да избягвате мокренето на третираната област. На мястото на премахнатата бенка се образува коричка, която пада до 1-2 седмици.

Зачервяването отстрани изчезва за около 3-4 седмици, а белезите избледняват след време. За да се избегне хиперпигментация, мястото се маже с фотозащитен крем.

Премахване на бенки – има ли рискове?
При плоско отстраняване съществува минимален риск от повторно израстване на бенката. При изрязване е възможно да останат неприятни белези, които може да се отстранят чрез пластична хирургия.

Премахване на бенки – колко струва?
Цената на процедурата зависи от лекаря, клиниката, избрания метод, локализацията и размера на бенката, и т.н. Обикновено е около 40-100 лв, в които не се включва евентуално хистологично изследване. 

27.03.2009/Биляна Божилова

Още за: бенка

31 коментарaДобави коментар »

Милла

От Милла09.12.2012, 21:54 ч.

Това с белега на лицето е много относително. Ако я махнеш с електрокаутеризатор би трябвало най-много след година да няма и следа. Съветвам те обаче да не чакаш да започне да се увеличава. Аз имах един от онези червени...

Виж всички коментари за "Премахване на бенки".

Още от "Пластична хирургия"

Ботокс терапия – отговори

Ботокс терапия – отговори

Отговори на доц. д-р Емил Георгиев на зададените от вас въпроси.

Джуджи си направи Вампирски лифтинг

Джуджи си направи Вампирски лифтинг

Джуджи се подложи на процедура, по която са полудели всички холивудски звезди.

д-р Лидия Ванеска

Погледни я в очите

Околоочната зона е най-деликатната част от лицето и бързо издава възрастта.