Мезотерапия – заслужава ли си?

37 коментара0/5

Повече от половин век след откриването на мезотерапията, популярността й не спира да расте. Всеки е чувал за нея, но не всеки я е изпитал върху себе си. Заслужава ли си да приложим тази процедура върху тялото си?

Терминът "мезотерапия" идва от гръцки: "mesos" – среден и "therapeia" – терапия. Мезотерапията е инвазивна процедура (без хирургическа намеса), при която в средния пласт на кожата се инжектират разтвори от медицински или хомеопатични средства, растителни екстракти, витамини, минерали, аминокиселини и др. Прилага се за премахване на целулит и стрии, за оформяне контурите на тялото, като anti-aging терапия и за третиране на косопад.

8504_0.jpg

Д-р Мишел Пистор пръв провежда клинично проучване и открива мезотерапията през 1952 г. Няколко години по-късно публикува резултатите и въвежда термина "мезотерапия", който френската преса популяризира. Терапията е призната като медицинска специалност през 1987 г. от Френската медицинска академия. Постепенно е разпространена в цяла Европа. В началото  терапевтите инжектират разтворите само ръчно, но с годините се налагат специалните пистолети. В чужбина все още предпочитат ръчното инжектиране и затова цената му е по-висока. При него не се губи от материала, за разлика от инжектирането с пистолет. Цената на процедурата зависи от третирания участък, от качеството и количеството на използваните съставки. В България цената варира от 70 до 500 лв.

Мезотерапия срещу целулит
Въпреки че съществуват множество процедури и машини за третиране на целулита, повечето само повърхностно масажират кожата и не подобряват общото му състояние.

8504_3.jpg

Мезотерапията дава резултати, защото достига до по-дълбоките нива на целулита, а не само до външните симптоми. Най-добре е да се третира с няколко мезотерапевтични сеанса в начална фаза. Но дори при целулит в напреднал стадий мезотерапията може да окаже ефект.

8504_1.jpgПроцедурата може да премахне целулита от краката и задните части, да ви избави от портокаловия вид и да изглади контура на кожата. По принцип се препоръчват около 10-25 процедури, за да се отървете изцяло от видимия целулит. Разбира се, някои пациенти имат нужда от повече сеанси, ако са с по-тежка фаза. Но в никакъв случай не бива да разчитате само на мезотерапията. Здравословното хранене и спортът са задължителни, ако искате да се отървете напълно от целулита.

Мезотерапия за оформяне контурите на тялото
Мезотерапията се използва за редукция на килограми и за оформяне контурите на тялото. Елиминира нежеланите натрупвания на мазнини и изглажда кожата. Този метод е насочен към рецепторите на мастните клетки, които провеждат липогенезата (производството на мазнини) и липолизата (разграждането на мазнини).

Рецепторите, които разграждат мазнините, се наричат бета рецептори, а тези, които ги произвеждат са алфа рецепторите. Алфа рецепторите са стимулирани да произвеждат мазнини, когато се приемат въглехидрати, мазнини, аминокиселини, хормони или алкохол.

И при мъжете, и при жените съотношението на алфа и бета рецепторите е еднакво – 1:1 до талията. Под кръста, жените имат около 6-8 алфа рецептора на всеки един бета рецептор. Това е основната причина жените да имат затруднения при стопяването на мазнините в корема, задните части и бедрата – телата им са устроени така, че да задържат мазнини в тази област. На базата на индивидуалните характеристики на пациента, терапевтът избира формула от няколко медикамента, която блокира алфа рецепторите и стимулира бета рецепторите.

8504_2.jpgМезотерапия за подмладяване кожата на лицето
Мезотерапията "внася" витамини, минерали и аминокиселини директно в кожата, за да я подхрани и възстанови. Предизвиква производството на колаген и еластин. Стимулира метаболизма. С годините кръвообращението се забавя и намалява способността на организма за изхвърляне на токсините. Затова кожата се отпуска и се появяват бръчки.

След мезотерапевтичен сеанс пациентите намират кожата си за по-свежа, по-стегната и по-еластична. Мезотерапията може да се прилага като допълнение или като алтернатива на други подмладяващи процедури като ботокс, химически пилинг, фейслифтинг и т.н.

Нежелани ефекти от мезотерапията
Мезотерапията е напълно безопасна за здравето процедура, за разлика от липосукцията, при която има около 100 смъртни случая годишно. Възможните странични ефекти са временни синини по кожата, зачервяване, сърбеж и парене на третираното място, леки болки за няколко дни и минимален риск от инфекция от самото инжектиране. Повечето пациенти се връщат на работа още на следващия ден. 

Въпреки голямата популярност на мезотерапията, не винаги пациентите постигат обещаваните резултати. Понякога вината е в самите тях, тъй като разчитат единствено на терапията и живеят нездравословен и мързелив живот. Друг път практиците не са достатъчно квалифицирани. Затова се стремете да се доверявате само на доказани специалисти.

17.10.2008/Биляна Божилова

37 коментарaДобави коментар »

estetika

От estetika24.01.2016, 16:02 ч.

Шошолинка, болката която описваш е твърде силна. Действително усещането едва ли е от най-приятните, но рядко се налага прилагането на локален анестетик. Твърде силното усещане за болка не трябва да се приема като...

Виж всички коментари за "Мезотерапия – заслужава ли си?".

Още от "Пластична хирургия"

Увеличаване на устни

Увеличаване на устни

Установявали ли сте, при поредното взиране в огледалото, че ако устните ви бяха малко по-плътни, обемни и леко обърнати, пропорциите на лицето ви щяха да са перфектни?

Липосукцията - отговори

Липосукцията - отговори

Отговори на доц. д-р Емил Георгиев на зададените от вас въпроси.

Радиочестота срещу акне, белези и разширени пори

Радиочестота срещу акне, белези и разширени пори

Хил клиник внедри в България e-Matrix - най-модерната в света технология, която решава проблемите на кожата