Мезотерапия – заслужава ли си?

36 коментара0/5

Повече от половин век след откриването на мезотерапията, популярността й не спира да расте. Всеки е чувал за нея, но не всеки я е изпитал върху себе си. Заслужава ли си да приложим тази процедура върху тялото си?

Терминът "мезотерапия" идва от гръцки: "mesos" – среден и "therapeia" – терапия. Мезотерапията е инвазивна процедура (без хирургическа намеса), при която в средния пласт на кожата се инжектират разтвори от медицински или хомеопатични средства, растителни екстракти, витамини, минерали, аминокиселини и др. Прилага се за премахване на целулит и стрии, за оформяне контурите на тялото, като anti-aging терапия и за третиране на косопад.

8504_0.jpg

Д-р Мишел Пистор пръв провежда клинично проучване и открива мезотерапията през 1952 г. Няколко години по-късно публикува резултатите и въвежда термина "мезотерапия", който френската преса популяризира. Терапията е призната като медицинска специалност през 1987 г. от Френската медицинска академия. Постепенно е разпространена в цяла Европа. В началото  терапевтите инжектират разтворите само ръчно, но с годините се налагат специалните пистолети. В чужбина все още предпочитат ръчното инжектиране и затова цената му е по-висока. При него не се губи от материала, за разлика от инжектирането с пистолет. Цената на процедурата зависи от третирания участък, от качеството и количеството на използваните съставки. В България цената варира от 70 до 500 лв.

Мезотерапия срещу целулит
Въпреки че съществуват множество процедури и машини за третиране на целулита, повечето само повърхностно масажират кожата и не подобряват общото му състояние.

8504_3.jpg

Мезотерапията дава резултати, защото достига до по-дълбоките нива на целулита, а не само до външните симптоми. Най-добре е да се третира с няколко мезотерапевтични сеанса в начална фаза. Но дори при целулит в напреднал стадий мезотерапията може да окаже ефект.

8504_1.jpgПроцедурата може да премахне целулита от краката и задните части, да ви избави от портокаловия вид и да изглади контура на кожата. По принцип се препоръчват около 10-25 процедури, за да се отървете изцяло от видимия целулит. Разбира се, някои пациенти имат нужда от повече сеанси, ако са с по-тежка фаза. Но в никакъв случай не бива да разчитате само на мезотерапията. Здравословното хранене и спортът са задължителни, ако искате да се отървете напълно от целулита.

Мезотерапия за оформяне контурите на тялото
Мезотерапията се използва за редукция на килограми и за оформяне контурите на тялото. Елиминира нежеланите натрупвания на мазнини и изглажда кожата. Този метод е насочен към рецепторите на мастните клетки, които провеждат липогенезата (производството на мазнини) и липолизата (разграждането на мазнини).

Рецепторите, които разграждат мазнините, се наричат бета рецептори, а тези, които ги произвеждат са алфа рецепторите. Алфа рецепторите са стимулирани да произвеждат мазнини, когато се приемат въглехидрати, мазнини, аминокиселини, хормони или алкохол.

И при мъжете, и при жените съотношението на алфа и бета рецепторите е еднакво – 1:1 до талията. Под кръста, жените имат около 6-8 алфа рецептора на всеки един бета рецептор. Това е основната причина жените да имат затруднения при стопяването на мазнините в корема, задните части и бедрата – телата им са устроени така, че да задържат мазнини в тази област. На базата на индивидуалните характеристики на пациента, терапевтът избира формула от няколко медикамента, която блокира алфа рецепторите и стимулира бета рецепторите.

8504_2.jpgМезотерапия за подмладяване кожата на лицето
Мезотерапията "внася" витамини, минерали и аминокиселини директно в кожата, за да я подхрани и възстанови. Предизвиква производството на колаген и еластин. Стимулира метаболизма. С годините кръвообращението се забавя и намалява способността на организма за изхвърляне на токсините. Затова кожата се отпуска и се появяват бръчки.

След мезотерапевтичен сеанс пациентите намират кожата си за по-свежа, по-стегната и по-еластична. Мезотерапията може да се прилага като допълнение или като алтернатива на други подмладяващи процедури като ботокс, химически пилинг, фейслифтинг и т.н.

Нежелани ефекти от мезотерапията
Мезотерапията е напълно безопасна за здравето процедура, за разлика от липосукцията, при която има около 100 смъртни случая годишно. Възможните странични ефекти са временни синини по кожата, зачервяване, сърбеж и парене на третираното място, леки болки за няколко дни и минимален риск от инфекция от самото инжектиране. Повечето пациенти се връщат на работа още на следващия ден. 

Въпреки голямата популярност на мезотерапията, не винаги пациентите постигат обещаваните резултати. Понякога вината е в самите тях, тъй като разчитат единствено на терапията и живеят нездравословен и мързелив живот. Друг път практиците не са достатъчно квалифицирани. Затова се стремете да се доверявате само на доказани специалисти.

17.10.2008/Биляна Божилова

36 коментарaДобави коментар »

Sashiroqmi

От Sashiroqmi08.05.2015, 14:01 ч.

i az sum ot burgas i iskam da si napravq tazi terapiq moje li da mi kajesh imeto na lekarq/doktora koito ti gi e pravil za da znam kakvo da im kaja kogato otida blagodarq ti

Виж всички коментари за "Мезотерапия – заслужава ли си?".

Още от "Пластична хирургия"

Намаляване на бюста – отговори

Намаляване на бюста – отговори

Отговори на доц. д-р Емил Георгиев на зададените от вас въпроси.

Блефаропластика (повдигане на клепачи)

Блефаропластика (повдигане на клепачи)

Очите са най-изразителната част от човешкото лице. По тях обаче най-бързо си проличават белезите на времето. Сред тези белези са увисването на клепачите и торбичките под очите. Единственият начин да се премахнат е като се направи пластична операция, наречена блефаропластика. Ето какво трябва да знаете за блефаропластиката.

Фотоепилация

Фотоепилация

Трябва да знаете някои неща преди да пристъпите към терапия за отстраняване на нежеланото окосмяване: днес има всевъзможни машини, претендиращи, че могат да се справят с проблема.