Отопластика - корекция на ушите

0 коментара0/5

Отопластиката е козметична процедура, при която се променят размера, разположението и/ или формата на ушите. Най-често се прилага на хора с щръкнали уши, за да се приберат по-близо до главата. Ето какво трябва да знаете за отопластиката.

Отопластика
Отопластика © istockphoto.com

Кога може да се направи отопластика?

Отопластиката може да се направи на всяка възраст. Препоръчително е обаче човек да е навършил поне 5 години. Ако разбира се проблемът с ушите е сериозен, а не естетически, операцията може да се прави по-рано. В случая обаче ще обърнем повече внимание на отопластиката като вид пластична операция с чисто естетическа цел.

Най-честите причини за отопластика

  • Ушите са щръкнали
  • Ушите са твърде големи за размера на черепа
  • Човек иска да промени формата на ушната си мида

Отопластиката е операция, която не крие риск за слуха.

Рискове при отопластиката

Както всяка друга интервенция, отопластиката крие някои рискове. Ето и най-срещаните.

Белези - много е възможно след отопластиката да има белези. Те обаче най-често са скрити зад ухото и не се виждат, освен при вглеждане

Асиметрия - ако не сте се обърнали към добър специалист, е възможно ушите да изглеждат асиметрични. Това се забелязва най-вече при корекция на щръкнали уши или коригиране размера на ушната мида

Усет - понякога след отопластиката има понижаване на чувствителността на кожата на ушите. Рядко това понижаване на чувствителността е трайно, в повечето случи отшумява няколко седмици след операцията.

жена, уши, отопластика

Отопластика - какво да очакваме от операцията

Отопластиката се прави под месна или пълна упойка. Хирургът прави разрези зад ухото, при нужда се правят и допълнителни разрези във вътрешните гънки на ушите. Следва отстраняване на излишния хрущял от ухото (ако е необходимо). След това ухото се намества на желаното място, слагат се вътреш и и външни шевове. Процедурата трае около 2 часа.

Възстановяване след отопластиката

Възстановяването след отопластиката е сравнително леко въпреки че има определен дискомфорт. В първите дни след операцията ще носите превръзки на ушите. След няколко дни лекарят ще отстрани превръзките. През това време ушите ще са подути и зачервени. Възможно е да ви изпишат обезболяващи и антибиотик, за да се предотврати възпаление.

След като се премахнат превръзките, може да се наложи да носите лента върху ушите. Някои лекари препоръчват лентата да се носи до месец и половина след отопластиката.

Няколко дни след отопластиката няма да можете да миете косата си. Лекарят ще ви каже точно колко дни след процедурата е безопасно да намокрите главата. Междувременно най-голямото неудобство след отопластика е спането. През първата седмица няма да можете да спите настрани. Понякога и спането по гръб е неудобно, защото ушите се притискат от възглавницата. Най-удобният и безопасен вариант е да спите по корем, като поставите главата си между две възглавници. Едната подпира челото, другата - брадата. 

03.08.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Отопластика - корекция на ушите".

Още от "Пластична хирургия"

Отстраняване на татуировки

Отстраняване на татуировки

Как да се отървем от татуировката, защото вече не ни харесва? При всички случаи отстраняването изисква професионална намеса.

По-млади с биоревитализация

По-млади с биоревитализация

Биоревитализацията е съвременен метод, с който сваляте тежкия товар на бръчките и кожата ви изглежда отново млада и стегната. Какво представлява биоревитализацията и как протича тя? Как работи биоревитализацията?

Увеличаване на бюста - отговори

Увеличаване на бюста - отговори

Отговори на доц. д-р Емил Георгиев на зададените от вас въпроси.