Кратък наръчник на кашмирените дрехи

0 коментара0/5

Какво трябва да знаете за кашмирените дрехи, как да се грижите за кашмира и още полезна информация. Вижте нашия кратък наръчник на кашмирените дрехи.

Кратък наръчник на кашмирените дрехи
 © istockphoto.com

Малко повече за материята кашмир

Кашмирената прежда се изработва е влакна, от подкосмието на кашмирската коза. Кашмирската коза се отглежда в Китай и Монголия, региони, в които температурните амплитуди са много големи. Днес, разбира се, кашмирската коза се отглежда и във ферми по цял свят заради така ценената кашмирска вълна. Въпреки това в световен мащаб годишно се произвеждат около 7000 тона кашмирска прежда, за разлика от над 130 млн. тона вълна (това също е обяснение за високата цена на дрехите от тази материя).

Защо кашмирените дрехи са толкова скъпи?

„Събирането“ на кашмирените влакна от подкосмието на кашмирските кози е бавен и нелек процес. След като се съберат влакната, те се разделят според дебелината, цвета и дължината си. След това влакната се боядисват и от тях се прави кашмирена прежа, която производителите на дрехи купуват.

Любопитно: За изработването на 1 кашмирен пуловер са нужни влакната от подкосмието на 3 до 5 кози

кашмир, пране на кашмир

С какво кашмирът е по-добър от обикновената вълна?

Кашмирът има своите предимства пред вълната, затова и се предпочита от хората, които могат да си позволява да заплатят по-високата цена. Ето някои от плюсовете на кашмира:

Топлина – кашмирът предлага 3 пъти по-добра изолация от студа навън. Освен това качествената кашмирена прежда помага за поддържане на телесната температура. Така ще ви е топло, без обаче да ви става горещо.

Мекота – понеже диаметърът на кашмирените влакна е много малък, дрехите са нежни и меки на допир. В този ред на мисли трябва да споменем, че кашмирените дрехи не драскат кожата така, както обикновените вълнени дрехи.

Кашмирът е по-лека материя от вълната. Дори определена дреха да ви изглежда тънка, то тя със сигурност ще е топла.

По-траен – ако полагате правилните грижи, ще се уверите, че кашмирът е много издръжлива материя. За разлика от обикновените вълнени дрехи, кашмирените дрехи не губят формата си. Смята се, че ако се грижите добре за кашмирените дрехи, те могат да ви „служат“ вярно до 10 години.

пране на кашмир, грижа за кашмира

Как да се грижим за кашмирените дрехи?

  • Любопитно за кашмира е, че той става все по-добър с времето, за разлика от вълната, която се износва (както и почти всички други материи).
  • Ако правилно се грижите за кашмирените дрехи, с времето те ще станат по-меки и пухкави на вид.
  • Най-добре е да перете кашмиренире дрехи на ръка и във вода, не по-топла от 30 градуса.
  • Използвайте специален препарат за кашмир
  • Някои хора перат кашмирените дрехи с бебешки шампоан, защото омекотява материята
  • Никога не използвайте белина или други препарати за борба с петна, защото често те са твърде агресивни
  • Не изстисквайте кашмирените дрехи. За да ги изсушите, просто попийте излишната вода с хавлия
  • Не простирайте кашмирените дрехи. Оставете ги върху равна повърхност да изсъхнат
  • Ако искате да изгладите кашмира, никога не го правете директно върху дрехата. Преди да изгладите, сложете кърпа или друг плат, който да предпази кашмира
  • Никога не дръжте кашмирените дрехи на закачалка. Винаги ди дръжте сгънати в гардероба

Вижте също:

Как да се грижим за дрехите си според материята >>>

Как да носим кашмир?

Кашмирено палто

Кашмиреното палто е лукс, който малцина могат да си позволят. Това е перфектното палто за зимата, защото ви гарантира топлина дори в най-студените дни. В по-топлите пък няма да ви спарва. Комбинирайте кашмиреното палто с елегантна рокля и бизнес сет от риза и пола/ панталон.

кашмирено палто

Кашмирен пуловер

На това му казваме класика в жанра. Кашмиреният пуловер е най-популярната дреха от кашмир. Можете да съчетавате кашмиреният пуловер както с дънки за по-спортна визия, така и с нежна пола за спортно-елегантно излъчване.

кашмирен пуловер

Кашмирена туника/Кашмирена рокля-пуловер

Този вариант е малко по-труден за откриване, но също чудесен за зимните месеци. Комбинирайте с ботуши над коляното и обемни бижута за WOW ефект.

06.01.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кратък наръчник на кашмирените дрехи".

Още от "Модни съвети"

Как да носим бермуди това лято?

Как да носим бермуди това лято?

Мит е, че бермудите са модна отживелица. Напротив, този сезон дизайнерите ги превръщат в тотален хит, като по този начин дори изместват от челните позиции традиционните за сезона къси панталонки. Вижте как да носите бермуди това лято.

Джапанки за всеки повод

Джапанки за всеки повод

Казват им джапанки, апостолки, тайванки, бразилки, Исусовки... Носят се навсякъде по света, където климатът е топъл, модерни са, но лекарите предупреждават, че може да бъдат и опасни.

Сити Център София организира „Парад на модата”

Сити Център София организира „Парад на модата”

От 31 октомври до 4 ноември Сити Център София организира „Парад на модата”.