Що е то капсулен гардероб и защо ни е нужен?

0 коментара0/5

Какво представлява капсулният гардероб и как с помощта на тази идея можем да се отървем от излишните дрехи, да спестим пари и да се научим да пазаруваме разумно. Що е то капсулен гардероб и защо ни е нужен?

Що е то капсулен гардероб и защо ни е нужен?
 © istockphoto.com

Капсулният гардероб - стара идея с ново вдъхновение

Концепцията за капсулния гардероб е създадена през 70-те години от Сузи Фоу, собственичка на бутик в Лондон. След това е за кратко забравена и през напоследък напълно възродена от някои модни блогърки. Идеята на капсулния гардероб е човек да притежава няколко определени дрехи и обувки, които са с високо качество, вместо безброй много евтини дрехи. Дрехите, които имате в капсулния гардероб са такива, че могат лесно да се съчетават помежду си, създавайки разнообразие от съчетания. Така човек винаги има какво да облече, а гардеробът му не е препълнен с всевъзможни дрехи.

Всеки човек сам създава своя капсулен гардероб спрямо нуждите на ежедневието си. Това важи както за моделите дрехи, така и за цветовете

Грешка е да се мисли, че капсулният гардероб съдържа само дрехи в неутрални цветове, за да отиват на всичко

Защо е добре да инвестираме в капсулен гардероб?

Имате ли дрехи, които сте носили веднъж и просто стоят в гардероба ви? Имате лу чувството, че нямате какво да облечете, макар шкафът с дрехи винаги да прелива? Имате ли дрехи, които нямате с какво да съчетаете и затова никога не обличате?

Това са само някои от въпросите, които човек може да си зададе и да разбере защо е добре да инвестира в капсулен гардероб. Някои от почитателите споделят на концепцията споделят в социалните мрежи, че капсулният гардероб като идея им е помогнал да спрат с безмисленото пазаруване и харчене на пари за дрехи, които не носят.

Вижте също:

7 съвета за малкия гардероб >>>

Капсулният гардероб всъщност е доказателство, че човек може да има малко дрехи, но безупречен стил.

Освен като модна идея, капсулният гардероб е и начин да се борим с консуматорстовото, което е завладяло обществото и се е превърнало във вид зависимост от материалното.

Какво да направим?

За да създадете своя капсулен гардероб, първо трябва да разчистите всичко излишно в няколко прости стъпки

Стъпка 1: Извадете всички дрехи от гардероба си и ги поставете на леглото или на пода, на място, на което добре да виждате всичко

Стъпка 2: Разделете дрехите на няколко купчини:

  • Дрехи, които обожавате – това са дрехи, които носите често и обичате. Тях задължително запазете за капсулния си гардероб
  • Дрехи, които не сте носили отдавна и не сте сигурни дали ще ги облечете отново – ако не сте носили определена дреха повече от 6 месеца, най-вероятно няма да стигнете до нея. Отделете тези дрехи от гардероба си, за да не заемат място и ги приберете в кутия извън гардероба
  • Дрехи, които няма да носите – пазите тези дрехи, защото има сантиментална стойност или сте похарчили много пари за тях. Но някак все не стигате до тях и тайно знаете, че няма да ги облечете. Отървете се от тях и ги подарете на приятел, продайте ги или ги дарете

След това разчистване можете да преминете към създаването на своя капсулен гардероб.

купчина дрехи

Колко и какви дрехи да има в капсулния гардероб?

Модерната концепция за капсулен гардероб включва около 30 броя дрехи и обувки, понякога дори аксесоари. Понякога дрехите са по-малко или повече, в зависимост от сезона. Някои хора си правят капсулен гардероб за всички сезони, докато други имат два варианта на капсулен гардероб – за зимата и за лятото.

Една от най-популярните идеи за капсулен гардероб включва 37 неща. Тук важи правилото на 3-те: 3 чифта обувки на висок ток, 3 чифта ниски обувки и 3 чифта спортни обувки, 3 пуловера/ блузи, 3 тениски, 3 потника, 3 жилетки, 3 чифта къси панталонки, 3 чифта панталони/ дънки, 3 поли. Останалите 7 дрехи може да бъдат рокли и връхни дрехи, които да сменята според сезона.

През зимата например ви трябват повече връхни дрехи, а през лятото – повече рокли.

Запомнете, че няма готова рецепта за капсулен гардероб. Можете само да следвате някои основни правила и сами да създадете своя капсулен гардероб, според ежедневието си, вкуса и нуждите си. 

31.03.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Що е то капсулен гардероб и защо ни е нужен?".

Още от "Модни съвети"

Мони за стила, модните тенденции и шопинг манията

Мони за стила, модните тенденции и шопинг манията

Вижте какво мисли блогърът Мони за модните тенденции, за стила на мъжете и жените в България и за пазаруването от магазини за дрехи втора употреба.

 Мисия Беллисима – новата мания на България

Мисия Беллисима – новата мания на България

Какво накара българките да полудеят по конкурса на баници BELLA и какво крие ежедневието им

Стилни изкушения с намаления до 70% от Fashion Days

Стилни изкушения с намаления до 70% от Fashion Days

Горещите летни дни може да са към края си, но горещите оферти от Fashion Days  тепърва ще разтапят сърцата на модните феновете