Що е то капсулен гардероб и защо ни е нужен?

0 коментара0/5

Какво представлява капсулният гардероб и как с помощта на тази идея можем да се отървем от излишните дрехи, да спестим пари и да се научим да пазаруваме разумно. Що е то капсулен гардероб и защо ни е нужен?

Що е то капсулен гардероб и защо ни е нужен?
 © istockphoto.com

Капсулният гардероб - стара идея с ново вдъхновение

Концепцията за капсулния гардероб е създадена през 70-те години от Сузи Фоу, собственичка на бутик в Лондон. След това е за кратко забравена и през напоследък напълно възродена от някои модни блогърки. Идеята на капсулния гардероб е човек да притежава няколко определени дрехи и обувки, които са с високо качество, вместо безброй много евтини дрехи. Дрехите, които имате в капсулния гардероб са такива, че могат лесно да се съчетават помежду си, създавайки разнообразие от съчетания. Така човек винаги има какво да облече, а гардеробът му не е препълнен с всевъзможни дрехи.

Всеки човек сам създава своя капсулен гардероб спрямо нуждите на ежедневието си. Това важи както за моделите дрехи, така и за цветовете

Грешка е да се мисли, че капсулният гардероб съдържа само дрехи в неутрални цветове, за да отиват на всичко

Защо е добре да инвестираме в капсулен гардероб?

Имате ли дрехи, които сте носили веднъж и просто стоят в гардероба ви? Имате лу чувството, че нямате какво да облечете, макар шкафът с дрехи винаги да прелива? Имате ли дрехи, които нямате с какво да съчетаете и затова никога не обличате?

Това са само някои от въпросите, които човек може да си зададе и да разбере защо е добре да инвестира в капсулен гардероб. Някои от почитателите споделят на концепцията споделят в социалните мрежи, че капсулният гардероб като идея им е помогнал да спрат с безмисленото пазаруване и харчене на пари за дрехи, които не носят.

Вижте също:

7 съвета за малкия гардероб >>>

Капсулният гардероб всъщност е доказателство, че човек може да има малко дрехи, но безупречен стил.

Освен като модна идея, капсулният гардероб е и начин да се борим с консуматорстовото, което е завладяло обществото и се е превърнало във вид зависимост от материалното.

Какво да направим?

За да създадете своя капсулен гардероб, първо трябва да разчистите всичко излишно в няколко прости стъпки

Стъпка 1: Извадете всички дрехи от гардероба си и ги поставете на леглото или на пода, на място, на което добре да виждате всичко

Стъпка 2: Разделете дрехите на няколко купчини:

  • Дрехи, които обожавате – това са дрехи, които носите често и обичате. Тях задължително запазете за капсулния си гардероб
  • Дрехи, които не сте носили отдавна и не сте сигурни дали ще ги облечете отново – ако не сте носили определена дреха повече от 6 месеца, най-вероятно няма да стигнете до нея. Отделете тези дрехи от гардероба си, за да не заемат място и ги приберете в кутия извън гардероба
  • Дрехи, които няма да носите – пазите тези дрехи, защото има сантиментална стойност или сте похарчили много пари за тях. Но някак все не стигате до тях и тайно знаете, че няма да ги облечете. Отървете се от тях и ги подарете на приятел, продайте ги или ги дарете

След това разчистване можете да преминете към създаването на своя капсулен гардероб.

купчина дрехи

Колко и какви дрехи да има в капсулния гардероб?

Модерната концепция за капсулен гардероб включва около 30 броя дрехи и обувки, понякога дори аксесоари. Понякога дрехите са по-малко или повече, в зависимост от сезона. Някои хора си правят капсулен гардероб за всички сезони, докато други имат два варианта на капсулен гардероб – за зимата и за лятото.

Една от най-популярните идеи за капсулен гардероб включва 37 неща. Тук важи правилото на 3-те: 3 чифта обувки на висок ток, 3 чифта ниски обувки и 3 чифта спортни обувки, 3 пуловера/ блузи, 3 тениски, 3 потника, 3 жилетки, 3 чифта къси панталонки, 3 чифта панталони/ дънки, 3 поли. Останалите 7 дрехи може да бъдат рокли и връхни дрехи, които да сменята според сезона.

През зимата например ви трябват повече връхни дрехи, а през лятото – повече рокли.

Запомнете, че няма готова рецепта за капсулен гардероб. Можете само да следвате някои основни правила и сами да създадете своя капсулен гардероб, според ежедневието си, вкуса и нуждите си. 

31.03.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Що е то капсулен гардероб и защо ни е нужен?".

Още от "Модни съвети"

Модни съвети за фигура „Обърнат триъгълник“

Модни съвети за фигура „Обърнат триъгълник“

Фигура "обърнат триъгълник" е последният, 5-ти тип фигура, която поставя условия относно облеклото и избора на цветове и аксесоари. Вижте модни съвети за обърнат триъгълник .

Съветите на Емили и Мерит към модните скици на Braun

Модни съвети от стилистите на Джесика Алба

Личните стилистки на Джесика Алба – Емили Кърант и Мерит Елиът споделят как да носим 5-те най-модерни дрехи за настоящия сезон

Какво издава начина, по който носите чантата си?

Какво издава начина, по който носите чантата си?

Всяка жена носи дамската си чанта по различен начин. Едни я носят на рамо, други в ръка, трети през рамо. Има ли връзка между това как жената носи чантата си и нейния характер. Вижте какво издава начина, по който носите чантата си?