Как да предпазим кожата си от UV - лъчите

0 коментара0/5

Нека се възползваме от слънцето, за да постигнем прекрасен тен. Това е възможно само при положение, че добре се предпазваме от вредните ултравиолетови лъчи, като се съобразяваме с типа на кожата си.

Как да предпазим кожата си от UV - лъчите
 © Сн.: iStock.com

Копнеете за топлина и жадувате за слънцето. Ала този, който се излага на лъчите му дълго и прекалено често, e застрашен. Най-новите изследвания и познания показват какво може да ни коства насладата, когато не сме на сянка или не сме добре защитени с подходящия SPF фактор.

Вярно, нежният златист загар е модният тен през лятото. Но който лежи с часове на плажа, е застрашен от рак на кожата, както и от преждевременното й състаряване. Вина за това имат ултравиолетовите лъчи от разновидностите А и В. Те не се спират пред нищо, проникват през стъклото, водата и незабелязано ни облъчват почти целогодишно. Така в организма ни се образува огромно количество свободни радикали (агресивни молекули). Тяхното влияние е опустошително. Те унищожават колагеновите влакна на съединителната тъкан, кожата се отпуска, в нея вече не се задържа влага. Тенът става сивкав от бръчиците и се появяват пигментни петна.

ултравиолетовите лъчи от разновидностите А и В

Освен това лъчите увреждат както присъщата на кожата система за самовъзстановяване, така и имунната защита на клетките. Около 80 процента от слънчевите алергии се дължат на ултравиолетовите лъчи А. В по-лоши случаи могат да настъпят опасни изменения в нашата ДНК. Ултравиолетовите лъчи В се абсорбират от най-горния слой на кожата и причиняват изгарянето, при което усещаме тяхното въздействие моментално.

Задължителна мярка, която трябва да вземете, за да си останете с хубава и здрава кожа, когато се „печете” на слънце, е да се възползвате от козметичните продукти, предпазващи от ултравиолетовите лъчи А и В. Съдържащите се в тези масла защитни средства с различна степен на закрила срещу светлината ще ви позволят да оставате на слънце по-дълго без това да крие риск.

ВИЖТЕ СЪЩО:

7 въпроса за слънцето>>>

Съвети за перфектен тен през лятото>>>

 

Светлата кожа

Какво рискувате? Слънцето е особено опасно за светлата кожа и за децата. Може да предизвика рак на кожата или меланоми. Ето защо трябва да се излагате на лъчите му с мярка.  Преди да отидете на плаж намажете кожата си със слънцезащитен продукт и първия път нека плажната ви баня трае не повече от 15-20 минути. Не си въобразявайте обаче, че ако използвате продукт с висок защитен фактор, можете целия ден да прекарате на слънце. Това че кожата не изгаря, не означава, че не е изложена на опасност.

Как да се предпазвате?

  • Стойте повече на сянка. Колкото да сте нетърпеливи да получите бронзов загар, нека това стане бавно и постепенно. На плажа ползвайте чадър, носете шапка с широка периферия.
  • Не чакайте кожата ви да се зачерви, за да започнете да използвате слънцезащитен продукт. Направете го още с пристигането си на плажа. Или още по-добре – преди да излезете от къщи. Ако кожата ви е светла, използвайте продукт със слънцезащитен фактор над 50. 
  • Мажете се отново и отново на всеки половин час, както и след всяко къпане. 
  • Не се подлъгвайте, че ако времето е мрачно, няма да изгорите. Ултравиолетовите лъчи пробиват дори през облаците.

Подходящият слънцезащитен продукт може да предотврати увреждания, причинени от слънцето.

Подходящият слънцезащитен продукт може да предотврати увреждания, причинени от слънцето.

 

Матовата кожа

Какво рискувате? Матовата кожа не е толкова застрашена от слънцето, тъй като при нея в съвсем слаба степен съществува риск да развие меланоми. Това обаче не означава, че слънцето е неин приятел. Лошите последствия при продължително и неправилно излагане на слънчевите лъчи могат да бъдат кафяви петна по лицето, деколтето и ръцете, както и бръчки и преждевременно отпускане на тъканите. При жените, които по-продължително време се излагат на слънце, кожата се отпуска още след  30-та им година. Това по-рядко се случва със светлата кожа, която не може да бъде продължително излагана на слънце, без да изгори.

Как да се предпазите?

  • Кожата ви е може би по-устойчива на слънце, но ако продължително се излагате на облъчването на ултравиолетовите лъчи, тяняма да остане дълго време красива. За лицето задължително използвайте крем със слънцезащитен фактор 20. Кожата ви се нуждае от съвсем малко слънце, за да добие приятен бронзов тен. С продукт със защитен фактор 30 или 50+ вие ще се предпазите от бръчки и кафяви петна.
  • Внимавайте да не прекалите със загара. При матовата кожа това може да доведе до загуба на блясъка. Внимавайте и с кожата на деколтето. Пазете я по същия начин както и тази на лицето. Тя също е много чувствителна.       

    

3 съвета, които трябва да запомните

Слънцезащитният продукт трябва да се нанася преди къпане, тъй като често кожата ни изгаря във водата. Още повече, че съвременните слънцезащитни продукти са водоустойчиви.

Дори загоряла кожата, трябва да продължи да бъде предпазвана от слънцето, тъй като това не означава, че веднъж потъмняла, тя вече е в безопасност.

Слънцето е най-силно в периода между 12 и 14 часа. Затова прекарвайте този период на закрито.

 

  • Представяме ви продуктите Eucerin Sun за лице, които са разработени специално за нуждите на различните типове кожа.

За нормална кожа:Eucerin Sun Fluid Mattifying с фактор SPF 30 или SPF 50+, който осигурява високо ефективна защита от UVA/UVB лъчите. Също така спомага за засилване на естествените защитни механизми на кожата срещу причинени от слънцето увреждания и механизмите за ДНК възстановяване.

За суха и много суха кожа:Eucerin Слънцезащитен крем за лице с фактор SPF 30 или SPF 50+.

За мазната и склонна към акне кожа: Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch Face с фактор SPF 30 или SPF 50+. Продуктът е с Технология Oil Control, специално разработен за нуждите на мазната и склонна към акне кожа. Съдържа ефикасни UV филтри, биологична клетъчна защита и технология за контрол на омазняването. Уникална комбинация от три абсорбиращи себума пигмента и Л-карнитин, който намалява производството му. Формулата осигуряват моментално и дълготрайно матиране на кожата.

EucerinПовече информация за продуктите Eucerin Sun за лице>>>

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да предпазим кожата си от UV - лъчите".

Още от "Лице"

7 съвета за дълги и гъсти мигли

7 съвета за дълги и гъсти мигли

Миглите са нещо като рамка на очите. Красивите и гъсти мигли подчертават очите, правят погледа магнетичен и добавят много чар към цялостното излъчване. Вижте нашите 7 съвета за дълги и гъсти мигли.

Гримът издава характера

Гримът издава характера

Повечето жени обръщат внимание на грима, особено в началото на връзката им, но не предполагат, че той може да издаде на срещуположния пол някои черти на характера им.

По устните ще я познаете

По устните ще я познаете

Устните издават характера на човека много повече, отколкото се предполага.