Тайни за красота от Древна Гърция

0 коментара0/5

Гъркините са известни с красивия си тен и буйните коси, а Гърция е популярна по цял свят със зехтина си. Други съставки, използвани от Древността в Гърция са били медът, морската сол и хумата. Вижте как даровете на земята и природата са разкрасявали жените в Древна Гърция.

Тайни за красота от Древна Гърция
Тайни за красота от Древна Гърция © istockphoto.com/ Pinterest

Много преди пластичните корекции и скъпата козметика, жените са знаели как да се грижат за красотата си. Използвайки интуиция и познания за заобикалящия ги свят, те са поддържали красотата си с природни средства. Данни за някои от разкрасяващите процедури, на които са се подлагали жените в Древността, са достигнали до нас и се прилагат до ден-днешен. Вижте някои от най-популярните тайни за красота от Древна Гърция. 

Припомнете си:

Тайни за красота от Древен Египет >>>

Не правете това в Гърция - 10 правила >>>

За никого не са тайна разкрасяващите свойства на зехтина. Именно заради многото ползи за красотата и здравето, маслиново дърво се е смятало за свещено. В миналото гъркините са мажели лицата си със зехтин. Той предпазвал кожата от слънчевите лъчи, като в същото време помагал за поддържане на тена. Смята се, че зехтинът също така създавал защитен слой срещу праха и предотвратявал запушването на порите и появата на пъпки.

Тайни за красота от Древна Гърция

Как зехтинът влияе на здравето? >>>

Зехтинът също така често бил използван за маски за коса. Той предпазва косата, възстановява я, ако е изтощена и е чудесна превенция на появата на пърхот. Може да се използва самостоятелно, подобно на натурално масло, или пък в комбинация с други съставки - яйца, кисело или прясно мляко.

Съживете косата със зехтин - 7 маски >>>

Листата на маслиновото дърво гъркините правели на паста, която нанасяли на лицето за подмладяване. 

Друго широко използвано средство за красота в Древна Гърция бил медът. Гъркините го смесвали със зехтин и нанасяли на лицето за почистване и сияен тен на кожата. Тази маска и широко използвана и днес в домашната козметика.

Красиви съвети с мед >>>

Заради противовъзпалителните си свойства медът се използвал широко в Древна Гърция. Жените нанасяли мед на лицето за успокояване на раздразнената кожа. Медът също така помага за почистване на кожата, защото отстранява мъртвите клетки. Може да се използва самостоятелно, със зехтин (както вече споменахме) и с прясно мляко.

маска с хумаДруга тайна за красота от Древна Гърция, която е популярна до днес, са маските с хума. Това изцяло природно средство почиства порите, отстранява мъртвите клетки и помага за елиминиране на излишния себум от кожата.

 

Видове хума - лечебни свойства >>>

Тайната на красотата е грижата отвън, но и отвътре. Смята се, че една от тайните за красота от Древна Гърция е диетата. Гръцкият начин на хранене се характеризира с много плодове, зеленчуци и риба. Този начин на хранене доставя на тялото много витамини, минерали и полезни мазнини. Правилното хранене се отразява отлично върху вида на кожата и косата.

Здравословна Критска диета >>>

Средиземноморска диета >>>

За релаксация, красива кожа на тялото и успокояване на мускулни болки В Древна Гърция правели ароматни вани. Към водата гърците добавяли билки и плодове (анемония, черница, невен, лоус, лавандаула, лайка, кипарис).

Морската сол също е разкрасяващо и лечебно средство,познато от Древността. Използвано е както от гърците, така и от египтяните. Морската сол детоксикация по естествен начин, а антисептичните й свойства почистват кожата и се справят с възпаления.

Предимства на морската сол >>>

В Древна Гърция смесвали морската сол със зехтин, за да създадат нещо, което днес бихме нарекли скраб за тяло.

13.05.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Тайни за красота от Древна Гърция".

Още от "Красиви съвети"

Красотата на лошото момиче

Красотата на лошото момиче

Все още не сте готова да изоставите вредните навици? Използвайте гида на ELLE, за да се справите с тях.

Да изглеждаме по-слаби

Да изглеждаме по-слаби

Забелязвали ли сте как някои жени с не особено слаби фигури намират винаги подходящите дрехи, които ги правят много по-елегантни и скриват поне по 5 килограма? Въпрос на вкус или на знание?

Тайните за красота на Мария Илиева

Тайните за красота на Мария Илиева

Мария Илиева е не само красива. Мария Илиева е талантлива певица, чаровна, лъчезарна, умна и интересна жена. Красотата й буди възхищение, талантът – възторг. Мария Илиева и нейните тайни за красота.