Как да бъдем дълго млади?

25 коментара1/5

Отначало бръчките образуват незабележими ветрилца край очите, но постепенно стават по-дълбоки и по-многобройни. Кожата загубва копринената си еластичност и лицето променя израза си.

Стареенето на кожата започва по-степенно още от 25-та година, първите бръчки се образуват десетина години по-късно, а около 45-годишна възраст кожата започва да се отпуска. Някога това се смяташе за естествен процес, на който не може да се попречи, но днес вече не бива да се примиряваме с него.
Стареенето на кожата е причинено от два фактора: от една страна, е програмирано в гените /с увеличаване на годините клетките не се възобновяват толкова бързо и това води до постепенно влошаване на състоянието на кожата — засега не сме в състояние да се противопоставим на този естествен процес/, от друга страна, стареенето се влияе от начина на живот и именно тук имаме възможност да направим нещо.
Главен фактор в околната среда, който ускорява остаряването на кожата, е слънцето. С годините кожата изтънява, намалява броят на клетките, които „отговарят" за добиването на тен. В резултат на това се образуват бръчки и кожата загубва своята еластичност. Предполага се, че при вредното въздействие на слънчевите лъчи важна роля играят т. нар. свободни радикали — молекулите, които организмът произвежда непрекъснато и които действат токсично върху клетките и тяхната мембрана. При ултравиолетово облъчване те се произвеждат в по-голямо количество.
Но тогава как да се борим срещу стареенето на кожата?
На първо място, като се предпазваме от слънчевите лъчи, и то щом станем на 20 години. Всеки от нас има определен „слънчев капитал", даден веднъж за цял живот. Това е определена доза слънчеви лъчи, към която нашата кожа може да се приспособи, без да се увреди. Този капитал е доста по-малък при хората със светла коса, тъй като в тяхното тяло се образува значително по-малко меланин — пигмент, който осигурява бронзирането и защитата на тялото.
Но откъде да знаем, че слънчевият ни капитал се е изчерпал?
Можем да съдим по това, че на слънце кожата не добива кафяв тен, а се зачервява, лесно изгаря, бръчките стават по-изразени и се образуват нови. Затова всеки трябва да се излага на слънце според типа на кожата си.
А как да се предпазим от свободните радикали?
По принцип това е възможно, тъй като някои вещества неутрализират свободните радикали. Това са витамините А, С, Е и селенът. Тези вещества днес се прибавят към козметичните кремове, но могат да се вземат и на таблетки.
Друг фактор, ускоряващ стареенето, е тютюнът.
Доказано е, че цигарите увреждат сериозно т. нар. капилярна област на кожата. Затова пушачите, често имат жълтеникава и повехнала кожа. Така че, ако се радваме разумно на слънцето, ако избягваме цигарите и се борим срещу свободните радикали, можем да направим доста за своята кожа. Освен това, разбира се, съществуват редица други начини да се противопоставяме на бръчките.

Кожата е огледало на храненето
Неотдавнашни изследвания доказаха, че храната покрива едва 80% от нуждата ни от витамини, химически и минерални вещества. И макар че тези 20% не ни вредят, те се отразяват зле върху кожата ни.
Каква трябва да бъде храната ни?
Ако ноктите ви се чупят, кожата е суха, косата провиснала и трудно добивате бронзов тен, това са признаци за недостиг на витамин А.
Затова включете в менюто си черен дроб, риба, мляко, масло и храни, богати на бета-каротин. Този провитамин А в организма се превръща във витамин А. Намира се в морковите, спанака, зеления фасул.. . При недостиг на този витамин може да го предпише и лекар, но не бива да се взема повече от определената доза, защото предозирането му може да доведе до мигрена, а може да пострада и черният дроб.
Ако искате да забавите стареенето на кожата, което се дължи до голяма степен на свободните радикали, обогатявайте менюто си с храни, които съдържат витамин Е. Неотдавнашни изследвания показаха, че този витамин може да попречи на увреждането на кожата, причинено от токсичните изпарения.
Витамин Е се съдържа в растителните масла, в орехите, в зеленчуците със зелени листа, в яйцата.
Магнезият е известен с благоприятното си въздействие при нервност и стрес, но този елемент е също така отлично средство срещу отпускането на кожата, падането на косите и чупене-то на ноктите. Идеалната доза е 0,4 до 0,6 грама дневно. Магнезий се съдържа в зърнените храни, рибата, меда, ябълките, зелените зеленчуци и какаото.
Цинкът е необходим за заздравяване на кожните наранявания.
Дневната доза от този важен елемент е 15 мг. Организмът ни може да си го набави от орехите, спанака, граха, фасула или бирената мая. Еластичността на кожата поддържа селенът, който е важно оръжие срещу образуването на бръчки и отпускането на лицето. Заедно с витамин Е е ефикасен помощник в борбата срещу свободните радикали. Дневната му доза е 0,05 мг до 0,2 мг; съдържа се в житните храни, а в големи количества се намира и в лука. Не се препоръчва вземането на селен на таблетки, тъй като при предозиране има извънредно токсично действие.

Психиатрите в помощ на дерматолозите

Много кожни заболявания при депресивни състояния се влошават.
На въпросите за връзката между състоянието на кожата и психиката отговаря дерматоложката-психоаналитик Даниел П., която ръководи кабинет за консултация в на една парижка болница.

Често ли си сътрудничат психиатрията и дерматологията?

- Засега все още не твърде често, но това сътрудничество постепенно се утвърждава. Когато преди 15 години се откри кабинетът за консултация, седмично имах най-много един пациент, докато днес имам по 6—8 дневно. Освен това отначало не ми изпращаха т. нар. безнадеждни случаи, смятани за неизлечими. Имах една пациентка, която имаше толкова упорито акне, че беше прикована на легло. На друг пациент му падаше косата и дори петгодишното лечение беше се оказало безрезултатно. Днес и двамата болни са добре.
Постепенно спечелих доверието на началниците си, така че днес лекувам пациенти, които не могат да се отърват от пърхот, както и деца, страдащи от екземи.

Каква е задачата на психиатъра-психоаналитик при лечението на кожни болести?

-Разбира се, той трябва да си сътрудничи с дерматолога, тъй като пациентът, който се подлага на психотерапия, не прекъсва лечението. Дерматологът лекува симптомите на болестта, но най-често не може да попречи на рецидивите, които при повечето кожни заболявания се дължат на стрес, на психически сътресения и на депресивни състояния.
Ролята на психиатъра е да помогне на болния да осъзнае проблема си и да се освободи от него.

Но нали все пак стресовете и депресивните състояния не причиняват винаги кожни болести.

- За щастие не. Но кожата и мозъкът са произлезли от една и съща ембрионална тъкан — от ектодермата. Това обяснява защо стресът, регистриран от мозъка, се предава от него на кожата.

Трябва ли всички, които страдат от кожни болести, да се съветват с психиатър?

- Едва ли. Психиатърът е полезен, когато става дума за хронични заболявания, които се влачат с години. Бих казала, че всичко зависи от дълбочината на увреждането. Колкото повече някоя болест е „пуснала корени" в кожата, толкова по-лесно може да се допусне, че става дума за невроза или психоза. Такъв пациент се нуждае от съвета на психиатър.

Значи, за да успокоите кожата, вие успокоявате мозъка. А с какви средства си служите?

- Най-напред получаваме картина за личността на болния посредством тестове. Ако трябва, даваме му успокояващи средства.
Но същността на нашата работа е психотерапията на базата на психоанализата, която дава възможност на болния да узнае корените на своята болест.

Колко време може да продължи подобна терапия?

- Понякога се постигат резултати за шест месеца, друг път за три години.

Психотерапията винаги ли дава положителни резултати?

- В много случаи постигаме пълно оздравяване, а в други успяваме само да увеличим значително интервалите между отделните кризисни състояния.


По материали от спиисанние “EL”

05.03.2003/rozali.com

25 коментарaДобави коментар »

Kiana

От Kiana12.12.2008, 23:20 ч.

Бихте ли ми изпратили рецептите на Клеопатра. Статията Ви е много истинска!

Виж всички коментари за "Как да бъдем дълго млади?".

Още от "Красиви съвети"

Тайните за красота на Албена Вулева

Тайните за красота на Албена Вулева

Албена Вулева е скандална по душа, дори когато не се изявява като такава.  Водещата на предаването „Панаир на суетата” по TV7 е изключително колоритна личност. Какви са тайните за красота на Албена Вулева и как поддържа форма?

Тайните за красота на Теди Кацарова

Тайните за красота на Теди Кацарова

Теди Кацарова е секси красавица с невероятен чар и позитивно излъчване. Талантливата поппевица направи зашеметяваща кариера във Финландия, а българската публика я обожава. Теди Кацарова и нейните тайни за красота.

Гримьорът Слав: Перфектният грим изразява самите нас!

Гримьорът Слав: Перфектният грим изразява самите нас!

Слав е сред най-популярните гримьори в България с богат опит и множество ангажименти. Гримьорът Слав за актуалния, звездния, сватбения, празничния, ежедневния и съвършения грим в ексклузивно интервю за Rozali.com.