Каква е разликата между серуми, есенции и ампули?

0 коментара0/5

Какво се крие зад думите серуми, есенции, ампули? Каква е разликата между тези продукти, кои са техните предимства и недостатъци. Каква е разликата между серуми, есенции и ампули?

Каква е разликата между серуми, есенции и ампули?

Думи, които чуваме често, а в съзнанието си имаме само ориентировъчна представа какво се крие зад тях...Познато? Светът на модата и козметиката е много динамичен, в него постоянно навлизат различни термини и понятия. Светът на козметиката е една вселена, наука, чийто език е добре да познаваме, най-малкото, за да пазаруваме информирано за себе си.

Припомнете си:

Каква е разликата между BB, CC и DD кремовете? >>>

Есенции – що е то?

Есенциите се нанасят на почистена кожа. Като приложение, есенциите много приличат на серумите, но имат по-лека текстура. Те хидратират кожата след почистването. Освен като есенции, можете да ги срещнете с други наименования – мъгла за кожа например (още един нов, много използван термин от метеорологията в козметиката). Есенциите, макар да са подобни на серумите, не са толкова концентрирани. Те са по-скоро „по-разредена“ версия най-просто казано. Обикновено идват в големи разфасовки (около 200 мл), за разлика от серумите, които са в опаковки от по няколко десетки милилитра.

Предимства на есенциите:

 • Лека и лесна за нанасяне текстура
 • Най-често на достъпна цена
 • Хидратират добре
 • В големи разфасовки са – т.е. могат да се използват дълго време

Недостатъци на есенциите:

 • Не достигат до по-вътрешните слоеве на кожата. Хидратират само повърхностно

серуми, есенции, ампули

Серуми – що е то?

Серумите също се нанасят на почистена кожа. Както вече споменахме имат много общо с есенциите. Най-често са в малки опаковки и имат по-плътна текстура. Различават се от есенциите по това, че имат лек изсветляващ ефект върху кожата и заличават фините линии.

Те са много по-концентрирани от есенциите. Много по-мазни са и попиват малко по-бавно.

Предимства на серумите:

 • Хидратират
 • Успяват да стигнат до по-вътрешните слоеве на кожата и да я подхранят
 • Имат подмладяващо действие

Недостатъци на серумите:

 • Малко по-скъпи са от обикновените кремове за лице и почистващи продукти

Ампули – що е то?

Ампулите са последният продукт за грижа за кожата, за който ще говорим. Ампулите имат много по-висока концентрация на полезни вещества в сравнение със серумите. В много случаи дори се препоръчва да изберете кой от двата продукта да ползвате – серума или ампулата.

грижа за кожата, ампули, серуми, есенции

Те са пресечната точка между козметичната индустрия и медицината / дерматологията. Най-сигурният вариант е да използвате ампули, само ако са ви били предписани от лекар. Ампулите най-често се изписват от лекари, когато се лекува сериозен кожен проблем – например сериозни случаи на акне.

Ампулите не се използват всеки ден, а на определен период според предписанието. Ампулите са толкова коцентрирани, че успяват бързо и видимо да стигнат до най-дълбоките слоеве на кожата. Както споменахме, ампулите действат много бързо. Ако не забележите разлика, може би конкретната ампула не е подходяща за вас и трябва отново да се консултирате с лекар.

Предимства на ампулите:

 • Бързо лечение на различни кожни проблеми
 • Могат да се използват при акне или запушени пори
 • Резултатите са видими много бързо

Недостатъци на ампулите:

 • Скъпи са
 • Можете да предозирате с тях, следователно е добре да сте се консултирали с лекар

08.04.2016/ Радослава Михайлова

Още от "Красиви съвети"

Тайните за красота на Малина

Тайните за красота на Малина

Малина е огнената стихия в попфолка. Гласовита, изключителна танцьорка, красива и сексапилна жена, безспорно най-атрактивната певица в жанра. Какви са тайните за красота на Малина, какъв е нейният стил и как поддържа форма?

8 грешки, които допускаме при епилация

8 грешки, които допускаме при епилация

Независимо кой метод за епилация сте избрали, сигурно поне веднъж ви се е случвало да допуснете някоя от тези 8 грешки. Вижте какви са техните последствия и как да ги избегнете.