Пърхотът е медицински, а не козметичен проблем

0 коментара4/5

Ако сте имали пърхот, знаете за какво става въпрос – раздразнен скалп и сърбеж, люспеща се кожа и постоянно колебание дали да облечете черно.


Много хора погрешно смятат, че пърхотът се причинява от суха кожа, често миене на главата или лоша хигиена. Тези популярни митове могат да доведат до неефективно и често – до неподходящо лечение и дори да влошат ситуацията.

8064_0.jpg

Пърхотът се отразява негативно на самочувствието, а хората, които страдат от това заболяване, обикновено са по-чувствителни към външния си вид, отколкото останалите.

Какво причинява пърхота?
Пърхотът се предизвиква от гъбичка – Pityrosporum ovale. При обичайно състояние на организма тя не поражда проблеми. Когато обаче равновесието на рН в кожата на окосмената част на главата се наруши и средата се алкализира, гъбичката започва да се размножава по-бързо и поради по-честата подмяна на кожните клетки, води до залющване.
Не е доказано какво точно води до ускорения растеж на гъбичката, но сред най-вероятните причини са увеличеното отделяне на мазнини от организма, хормоналният дисбаланс, стресът, различни болестни състояния на нервната система, подтискане на имунната система, свръхчувствителност към самата гъбичка или дори наследствена податливост към поява на пърхот. Въпреки че има още какво да бъде изучавано по отношение на пърхота, това което безусловно се знае за него е, че пърхотът е медицински, а не козметичен проблем.

Как се лекува пърхота?
В повечето случаи наличието на пърхот не е необходимо да бъде консултирано с лекар. Пърхотът е хронично състояние, което почти винаги може да бъде контролирано, но това изисква търпение и постоянство. Във всички случаи е препоръчителна употребата на специален лечебен шампоан, който може да бъде намерен само в аптеките.
На българския пазар се предлагат няколко вида шампоани, съдържащи активни вещества против пърхот. За тях обаче няма достатъчно убедителни клинични изследвания и те не попадат в регистъра на лекарствените продукти, а се продават като козметични шампоани.
Най-ефективното и най-препоръчвано от дерматолозите, в световен мащаб, е веществото кетоконазол (най-често в концентрация 2%), което е известно в медицината с широкоспектърното си действие при лечение и профилактика на себореен дерматит, пърхот, разноцветен лишей и други гъбичкови заболявания на кожата. Механизмът на действие на кетоконазол е изследван многократно и задълбочено. Проучвания на действието му срещу различни видове гъбички показва, че кетоконазол разрушава клетъчната стена на гъбичката, което води до нейното унищожение.

Какво да използвам? Кетозал може да е отговорът. Той е лечебен шампоан със съдържание на кетоконазол 2%, който може да държи пърхота ви под контрол, така че няма да ви се налага да проверявате раменете си постоянно. Кетозал може да спре цикъла на размножаване на гъбичката. След като веднъж гъбичката е под контрол – под контрол е и вашият пърхот. Освен това, той притежава всички свойства на един “нормален” луксозен шампоан – ухае приятно, в дланта ви стои копринено мек и измива косата отлично. Също така, Кетозал няма отрицателен ефект върху боядисана, побеляла или третирана коса. Използвайте го два пъти седмично за лечение и косата ви ще бъде блестяща, лесна за оформяне, жива и обемна. О, и разбира се – без пърхот!

Какво още трябва да знаете?
1. Когато нанасяте шампоана, нежно масажирайте скалпа с пръсти, за да премахнете мъртвата кожа и да подобрите циркулацията на кръвта.
2. Избягвайте дълго излагане на слънце и специално в средните часове на деня – ултравиолетовите лъчи могат да увредят косата ви.
3. Винаги измивайте косата си с чиста вода, след като сте били в изкуствен воден басейн или в естествен такъв със замърсена вода, или пък в морето.
4. Ако искате да узнаете повече за лечението и профилактиката на пърхота, посетете ketozal.com.

Още от "Козметика"

Delarom влезе на българския пазар

Delarom влезе на българския пазар

Най-съвременната марка френска козметика Delarom вече е на българския пазар. В основата на марката са ароматерапията, аромакологията и фитотерапията.

Лятно пътешествие на сетивата

Лятно пътешествие на сетивата

Лятно пътешествие на сетивата с ексклузивната серия BLEU DE LA BIOSTHETIQUE

Забавете процеса на стареене на кожата с Vichy  Slow Âge

Забавете процеса на стареене на кожата с Vichy Slow Âge

Можем ли да забавим процеса на стареене на кожата? Vichy отговаря на този въпрос като създава уникалната гама Slow Âge - първата грижа, която комбинира 3 ефикасни активни съставки и UV защита, за да коригира и забави появата на признаците на стареене още в процеса на формирането им!