С бретон или без бретон?

От 15 коментара0/5

Следвайки модните тенденции в прическите, бретоните си остават хит. Съществуват най-различни по форма и дължина, като изборът е индивидуален.

С бретон или без бретон?

Нерядко се оказва обаче, че предпочетеният от вас бретон не ви стои добре, тъй като не е съобразен с овала на лицето ви.Или пък обратното, точно избраният бретон придава повече свежест на прическата и изглеждате по-красиви.

Ако никога досега не сте имали бретон, но сте решила да пробвате, добре е преди това да проверите дали все пак ще се възприемете с него.

Ето един малък трик за проба: след като се срешите, вземете кичур коса (около 5-6 см) от горната част на главата и го усучете до средата. След това пуснете краищата му върху челото си, малко над нивото на веждите и готово. Остава да прецените дали ви подхожда. Можете да пробвате с различни дължини и форми - по-къс, леко настрани, по-плътен или по-рехав, като, ако се харесате, не ви съветваме да го оформите сама първия път.

Обърнете се към фризьор, за да избегнете нежелан резултат и разочароващ ефект.

Различните видове бретони могат да ви помогнат при коригирането на някои недостатъци на лицето или подсилването на предимствата му. Подходящият може да прикрие високото чело, визуално да намали бузите, да подчертае скулите, очите и веждите. Освен формата дължината на бретона трябва да  имате прдвид и овала на лицето - дали е кръгло или издължено, сърцевидно или квадратно.

Ако лицето ви е кръгло

Ако лицето ви е кръгло

Дългият, плътен, леко асиметричен бретон подхожда най-добре, тъй като се създава дъга, която издължава лицето визуално. Добре е да го комбинирате с филирана прическа, избягвайки обем в областта на бузите.

Ако лицето ви е издължено

Ако лицето ви е издължено

Има няколко варианта. Можете да изберете плътен и леко филиран в краищата бретон, който е под нивото на веждите. Или пък по-къс, над арката на веждите и по-разрошен. Целта е да се прикрие по-голямото чело, за да се създаде илюзия за по-овално лице. Съчетайте го с по-дълги кичури отстрани. Дори да носите косата си на кок или конска опашка, пускайте отстрани по няколко кичура, които да обгръщат лицето ви.

Ако лицето ви е квадратно

Ако лицето ви е квадратно

Дългите бретони на етажи, които се носят настрани, му подхождат добре. Те ще намалят и омекотят горния ъгъл на лицето ви и визуално ще смекчат по-изострените му линии. Прибавете и дълги вълнисти кичури, падащи отстрани.

Важно е да се знае, че когато косата ви е прекалено къдрава и хвърчаща, бретонът изисква доста грижи, тъй като дори да го изправите с преса или сешоар, ако времето е влажно, пак ще придобие начупения си вид. Също така на жени с малко чело и дребно лице не се препоръчват разрошени бретони, защото съвсем ще ги скрият.

Ако лицето ви е сърцевидно

Ако лицето ви е сърцевидно

Скосените бретони са препоръчителни при такава форма, тъй като те визуално изместват центъра на лицето леко встрани и така се намаляват по-изпъкналата брадичка и високото чело. Комбинирайте го с права прическа, чийто кичури свободно падат около лицето ви, или с дълги, рехави къдрици.

15 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 18.05.2013, 09:49 ч.

Къдрава е едно. Начупена, съвсем друго. При начупената коса формтие са съвсем други и често са хаотични. Но подкрепям втората част от мнението ти. И изобщо частта с разнообразието. Изобщо не трябва да се придържаме към...

Виж всички коментари за "С бретон или без бретон?".

Още от "Коса"

Коса с повече обем

Коса с повече обем

Косата без обем се постига със специални грижи. Независимо дали е суха или мазна, тънка или рядка, тя стои като „залепена“ за скалпа и не е никак привлекателна. Как да се сдобием с повече обем в косите?

Време е да се погрижите за себе си!

Време е да се погрижите за себе си!

Колко пъти сте си казвали "Ще направя нещо специално за себе си", "Ще се наслаждавам повече на живота", "Няма да правя нещата набързо"?

Коса без обем

Коса без обем

Този вид коса се наследява, може да бъде рядка или много тънка, мазна или суха, но винаги е прекалено деликатна.