Как да изберем правилната четка за коса?

0 коментара0/5

Какви са различните видове четки за коса и гребени, как да изберем най-подходящите за нашите нужди? Вижте няколко полезни съвета? Как да изберем правилната четка за коса?

Как да изберем правилната четка за коса?
 © istockphoto.com

Замисляли ли сте се дали четката ви за коса или гребенът отговарят на нуждите на косата ви? Често пъти избираме автоматично четката/ гребена, с който се сресваме, но понякога грешният избор може да навреди на коста ни.

Правилната четка за коса е важна както за здравето на косата, така и за добрия й външен вид. Когато говорим за четка, трябва да имаме предвид формата и материала, от който са изработени влакната.

 

Четка според формата

 

Плоска четка

Плоската четка (независимо дали е овална или правоъгълна) е подходяща за заплетена коса. Също така сресването с такава четка заглажда косата. Ако косата ви е била изправяна) със сешоар или преса, този тип четка е перфектна, за да я придържате подредена. Плоската четка е подходяща за права коса. Неподходяща за къдрави коси.

 

 

Кръгла четка

Кръглата четка е подходяща за оформяне на косата с или без сешоар. Вариантите, при които цилиндърът е с дупки, са подходящи за изправяне на косата чрез сушене със сешоар. Размерът на четката зависи от дължината на косата и това дали искате да я използвате за изправяне или за къдрици.

кръгла четка за коса

Видове четки според типа косъм

Според типа косъм четките биват синтетични, естествени и смесени.

 

Четка с естествен косъм

Четките с естествен косъм са малко по-скъпи от синтетичните. Най-често са изработени от свинска четина. Най-голямото им предимство е, че ефективно разнасят мазнините от скалпа по цялата дължина на косъма и заглаждат кутикулите. Четките с естествен косъм са по-нежни към косата. По-щадящи и подходящи са за тънките коси, които лесно цъфтят.

 

 

Четка със синтетичен косъм

Тези четки са много по-евтини, но и доста по-груби към косата. Неподходящи са за тънки коси. Освен това не разнасят добре естествените масла от скалпа по дължината на косата и могат да допринесат за по-бързото омазняване в корените, съчетано с много суха по краищата коса.

 

ПРОВЕРИ:Имаш ли увредена коса?>>>

 

Четки със смесен косъм

Тези четки са универсални и подходящи за всички типове коса. Избягвайте ги само ако косата ви е много, много гъста.

 

видове гребен

Как да изберем гребен?

Гребените можем да разделим на две групи - рядък и ситен.

 

  • Редкият гребен обикновено е с по-големи зъбци, разположени по-нарядко. Този гребен е най-подходящ за разплитане на мокра коса. 
  • При ситния гребен зъбците са разположени по-нагъсто. Този тип гребен се използва за заглаждане на косата. Мнозина го използват за разделяне на пътя на косата или за топиране.

 

СЪВЕТИ: Как да се грижим за тънката коса?>>>

 

Важно за гребена е от какъв материал е изработен. Препоръчваме ви дървените гребени, защото са по-щадящи косъма и не наелектризират косата.

 

09.11.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да изберем правилната четка за коса?".

Още от "Коса"

Ева Грийн за L’Oréal Professionnel

Красива коса с ProFiber от L’Oréal Professionnel

Ако искате да имате красива коса, не пропускайте иновацията от L’Oréal Professionnel за дълготрайно възстановяване на косата.

Косите на звездите

Косите на звездите

Кой е най-верният приятел на жената? Кой не пуска банални комплименти, а директно отразява предимствата ни? Кой забелязва всеки дребен детайл от визията ни, без да натрапва мнението си?

Защита за косата през зимата

Защита за косата през зимата

Как да защитим косата през зимата? Студ, сняг, вятър, сух въздух в помещенията, използване на сешоар, носене на шапки – зимната агресия върху косата я прави отслабена и без блясък. Качествената козметика защитава косата през зимата.