Как да изберем правилната четка за коса?

0 коментара0/5

Какви са различните видове четки за коса и гребени, как да изберем най-подходящите за нашите нужди? Вижте няколко полезни съвета? Как да изберем правилната четка за коса?

Как да изберем правилната четка за коса?
 © istockphoto.com

Замисляли ли сте се дали четката ви за коса или гребенът отговарят на нуждите на косата ви? Често пъти избираме автоматично четката/ гребена, с който се сресваме, но понякога грешният избор може да навреди на коста ни.

Правилната четка за коса е важна както за здравето на косата, така и за добрия й външен вид. Когато говорим за четка, трябва да имаме предвид формата и материала, от който са изработени влакната.

 

Четка според формата

 

Плоска четка

Плоската четка (независимо дали е овална или правоъгълна) е подходяща за заплетена коса. Също така сресването с такава четка заглажда косата. Ако косата ви е била изправяна) със сешоар или преса, този тип четка е перфектна, за да я придържате подредена. Плоската четка е подходяща за права коса. Неподходяща за къдрави коси.

 

 

Кръгла четка

Кръглата четка е подходяща за оформяне на косата с или без сешоар. Вариантите, при които цилиндърът е с дупки, са подходящи за изправяне на косата чрез сушене със сешоар. Размерът на четката зависи от дължината на косата и това дали искате да я използвате за изправяне или за къдрици.

кръгла четка за коса

Видове четки според типа косъм

Според типа косъм четките биват синтетични, естествени и смесени.

 

Четка с естествен косъм

Четките с естествен косъм са малко по-скъпи от синтетичните. Най-често са изработени от свинска четина. Най-голямото им предимство е, че ефективно разнасят мазнините от скалпа по цялата дължина на косъма и заглаждат кутикулите. Четките с естествен косъм са по-нежни към косата. По-щадящи и подходящи са за тънките коси, които лесно цъфтят.

 

 

Четка със синтетичен косъм

Тези четки са много по-евтини, но и доста по-груби към косата. Неподходящи са за тънки коси. Освен това не разнасят добре естествените масла от скалпа по дължината на косата и могат да допринесат за по-бързото омазняване в корените, съчетано с много суха по краищата коса.

 

ПРОВЕРИ:Имаш ли увредена коса?>>>

 

Четки със смесен косъм

Тези четки са универсални и подходящи за всички типове коса. Избягвайте ги само ако косата ви е много, много гъста.

 

видове гребен

Как да изберем гребен?

Гребените можем да разделим на две групи - рядък и ситен.

 

  • Редкият гребен обикновено е с по-големи зъбци, разположени по-нарядко. Този гребен е най-подходящ за разплитане на мокра коса. 
  • При ситния гребен зъбците са разположени по-нагъсто. Този тип гребен се използва за заглаждане на косата. Мнозина го използват за разделяне на пътя на косата или за топиране.

 

СЪВЕТИ: Как да се грижим за тънката коса?>>>

 

Важно за гребена е от какъв материал е изработен. Препоръчваме ви дървените гребени, защото са по-щадящи косъма и не наелектризират косата.

 

09.11.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да изберем правилната четка за коса?".

Още от "Коса"

Къдрене на косата без нагряване

Къдрене на косата без нагряване

Не е тайна, че през лятото слънчевите лъчи оставят своя автограф върху красивите ни коси, като ги изсушават и пречат на добрата прическа. Ако искатекъдрава коса, но без да я тормозите допълнително с дифузер, преса или маша, предлагаме ви 8 изпитани метода за къдрене на косата без нагряване.

Здрава коса без сезонен косопад

Здрава коса без сезонен косопад

Както животните сменят козинката си всяка пролет и есен, така по същото време настъпват неприятни промени в състоянието на косата при хората. Това явление се нарича сезонен косопад. При някои е много чувствително, при други едва доловимо, но и в двата случая е факт.

Трихотиломания (скубане на космите)

Трихотиломания (скубане на космите)

Трихотиломания е заболяване, което е свързано с неконтролируемо желание за скубане на косми от тялото. Терминът “трихотиломания” идва от гръцки - “tricho” - косъм, “tillen” - скубане и “mania” - мания.