Мазна коса - как да се справим

3 коментара0/5

Бързо омазняващата се коса е кошмар за всяка жена. Вижте кои са някои от причините за това и как да се справим с мазната коса.

Мазна коса - как да се справим
Мазна коса - как да се справим © istockphoto.com

Мазната коса е резултат от интензивното отделяне естествени секрети (наричани още мазнини), които се грижат за здравето на скалпа и косата. Понякога обаче тялото ни отделя твърде много от тези секрети по една или друга причина и неприятният резултат е мазна коса.

Проблемът с мазната коса трябва да се разреши веднага след като се появи. Честото миене, за да се справите с резултата – неприятна на вид коса, не е решение. Дори почти сигурно ще влоши проблема.

Вижте също:

Колко често трябва да мием косата си? >>>

Мазна коса: Причини

Причините за мазната коса може да са най-разнообразни – от наследствено състояние до хормонални проблеми. Възможно е просто да не използвате правилната козметика или да не знаете как правилно да се грижите за косата си. Стресът и неправилното хранене (най-вече диета, твърде богата на мазнини и бедна на витамини) също са сред причинителите на мазната коса.

Мазна коса: Как да се справим с проблема

Мийте косата по-рядко

Твърде честото миене на косата отнема естественото омазняване на скалпа. И тялото се опитва да компенсира тази липса. Един от начините да се справите с омазняването е като разредите постепенно измиванията.

Мазна коса - как да се справим

Използвайте сух шампоан

Сухият шампоан спасява не една и две жени от прекалено често миене на косата. Освен това е добър начин да се справите с мазната коса. Ако нямате време да се погрижите за косата си, а ви е наложително бързо да й придадете приличен вид, сложете малко сух шампоан в корените.

Да си приготвим сух шампоан у дома >>>

Разрешете и готово. Сухият шампоан ще попие част от мазнините от скалпа и ще разреши временно проблема ви. Любопитното е, че можете да замените сухия шампоан с бебешка пудра и да постигнете същите добри резултати. Последното ще допадне на майките, които със сигурност винаги имат под ръка бебешка пудра.

Избирайте внимателно козметиката за коса

От първостепенно значение за вида на косата са продуктите, които използвате. Ако имате мазна коса, ви препоръчваме да избягвате продукти за блясък. Те най-често съдържат допълнителни масла, които само ще влошат състоянието на косата в момента. Много фризьори препоръчват на жените с мазна коса да сведат до минимум използването на стилизиращи продукти.

Мазна коса - как да се справим

Домашни маски при мазна коса

Ако сте почитатели на домашната козметика, опитайте да се справите с мазната коса с някои от нашите предложения за домашни маски.

Смесете 3 с.л.ябълков оцет с 1 чаша вода. След като сте измили косата си мек шампоан, изплакнете с оцетената вода. Повтаряйте 2-3 пъти седмично. Освен че ще се справите с мазната коса, тази маска ще придаде блясък на косата ви.

Смесете сока от 2 лимона с 2 чаши дестилирана вода. Нанесете на скалпа и масажирайте. След 5 минути изплакнете с хладка вода. Повтаряйте 3 пъти седмично. Киселинността на лимона ще помогне за балансиране на pH нивата на скалпа и контролира отделянето на секрети.

Содата бикарбонат е алкален продукт, който помага за балансиране на нивата на pH на скалпа и за абсорбиране на излишния секрет. Направете кремообразна смес от вода и сода бикарбонат в съотношение 3 към 1. С получената паста намажете скалпа и оставете за 10 минути.

29.01.2016/ Радослава Михайлова 

3 коментарaДобави коментар »

desi_dm

От desi_dm12.02.2016, 17:06 ч.

При мазна коса помагат дъбови кори. Препоръчам тези натурални продукти с екстракт от дъбови кори - [Линк] Маска за мана коса и шампоан за мазна коса - [Линк]

Виж всички коментари за "Мазна коса - как да се справим".

Още от "Коса"

Здрава и блестяща коса през лятото

Здрава и блестяща коса през лятото

Дългата, здрава и бляскава коса е винаги актуална. Слънцето, стресът, небалансираното хранене и други фактори обаче я подлагат на изпитания през лятото.

За първи път PANTENE с българско лице в своите реклами

За първи път PANTENE с българско лице в своите реклами

Мария Илиева: “Аз обичам косата си. А косата ми обича Pantene”

PHYTOELIXIR - ГРИЖА ЗА МНОГО СУХА КОСА

Phytoelixir - правилната грижа за много суха коса

Косата е много важна част от визията на жената. И като към всяка част от тялото ви трябва да се отнасяте и към нея с любов. Тя не иска много, за да изглежда красива, блестяща и жизнена.