Касия – азиатското чудо за здрава и силна коса

0 коментара0/5

Касията е азиатско растение, което има голям брой приложения. Едно от тях е благоприятното действие, което има върху третираната и изтощена коса. Вижте кои са лечебните свойства на касията и как да я използвате в разкрасителните си ритуали у дома:

Касия – азиатското чудо за здрава и силна коса
 © iStock

Какво е Касия?

Касията е вечно зелено дърво, което расте в южната част на Китай и в югоизточните региони на Азия.  Тя е позната като вид канела, която както и традиционната (цейлонска) канела се използва най-често като подправка.

В природата съществуват около 400 вида Касия, част от които се използват в традиционната медицина за техните антибактериални и противогъбични свойства.

За подсилване и заздравяване на косата се използва  прахът, получен от следните два вида: Cassia obovata или Cassia italica.

Касията е естествено средство, което може да заздрави тънката и изтощена коса, предразположена към късане и цъфтене. Третирането с касия може да подхрани, придаде блясък, хидратира, омекоти и придаде обем на косата.

Добави описание

 

Освен лечебни свойства, това растение има способността и да действа като оцветител за косата.

Ако бъде окислена с оцет или лимонов сок касията е в състояние да изсветли косата и да придаде златисти оттенъци. Действието и обаче не е особено силно и зависи от податливостта на косъма и неговия цвят. Върху вече боядисана в руси нюанси коса може да добави леки златисти отблясъци. Не се препоръчва за покриване на белите коси, тъй като ефектът и е нетраен и след няколко измивания цветът пада. Това е така тъй като подобно на останалите растителни багрила, с изключение на къната, касията не е в състояние постоянно се свързва с кератина на косъма.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

Грижа за косата през зимата – 10 съвета >>>

 

 

Върху тъмна коса, ефектът и е минимален, ето защо са необходими повече от едно нанасяне, преди да има видим резултат. За да се засили изсветляващия и ефект, касията може да се смеси с други билки като лайка, куркума, ревен.

Прибавянето на касия към домашно приготвената боята се препоръчва по две причини: първо заради нейните регенериращи свойства, а но също така и когато не искате цветът да стане прекалено тъмен.

Маска за подхранване на косата

Класическата маска се състои от смесването в подходящ съд на топла вода и касия на прах, така че да се образува кремообразна консистенция наподобяваща тази на кисело мляко.

Добави описание

Освен нея ви предлагаме и още една рецепта, която ще засили подхранващото действие на растението.

Необходими са:

  • 50 гр. касия на прах
  • 100 гр. кисело мляко
  • 2 ч.л. мед
  • Топла вода или запарка от лайка

След като се смесят съставките, маската се нанася върху чиста коса, увива се с найлон и се оставя за около час. Изплаква се с мек, деликатен  шампоан и малко балсам. Препоръчително е повтарянето на процедурата поне веднъж месечно за оптимални резултати.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

9 грешки при грижите за косата >>>

 

 

Натурална боя за коса

Ако искате да използвате силите на това фантастичното растение, като изсветлител първо трябва да го окислите в кисела среда.  За целта можете да използвате оцет, портокалов или лимонов сок. Времето за окисляване, което в никакъв случай не трябва да бъде по-малко от 12 часа, също така варира в зависимост от температура в помещението.

Ако температурата е висока над 26 градуса, необходимото време за окисляане намалява. От друга страна, в случай на студено време, ще се нуждае от повече време, за да стане възможно освобождаването на златистия пигмент.

Върху чиста коса, касията трябва да стои най-малко 2 часа. Разбира се, колкото повече удължите времето, толкова ефектът ще бъде по-видим. За да запазите получените златисти оттенъци е препоръчително при последното изплакване на косата да масажирате с лимонов сок, който ще активира отново действието на касията.

15.12.2016/Боряна Харлова

 

Още от "Коса"

Маски с тривитаминол за гъста коса

Маски с тривитаминол за гъста коса

Ако искате косата ви да се сгъсти и да расте по-бързо, на помощ идва тривитаминолът. Тази нетрадиционна съставка е ключова, ако искате косата ви да е здрава и лъскава. Смесете я с яйца, зехтин и кисело мляко и ще имате перфектната домашна маска за гърста коса.

Атака срещу пърхота

Атака срещу пърхота

Как да атакуваме неприятния пърхот? Красивата коса е здрава и чиста, а пърхотът е козметичен проблем, който създава големи неудобства. Ефикасни шампоани против пърхот.

Защита за косата през лятото

Защита за косата през лятото

През лятото косата се изтощава, губи блясък и жизненост. Слънчевите лъчи, високите температури и топлият вятър разрушават пигмента и кератина и обезводняват косъма. Косата се нуждае от слънцезащитна козметика също като кожата.