Касия – азиатското чудо за здрава и силна коса

0 коментара0/5

Касията е азиатско растение, което има голям брой приложения. Едно от тях е благоприятното действие, което има върху третираната и изтощена коса. Вижте кои са лечебните свойства на касията и как да я използвате в разкрасителните си ритуали у дома:

Касия – азиатското чудо за здрава и силна коса
 © iStock

Какво е Касия?

Касията е вечно зелено дърво, което расте в южната част на Китай и в югоизточните региони на Азия.  Тя е позната като вид канела, която както и традиционната (цейлонска) канела се използва най-често като подправка.

В природата съществуват около 400 вида Касия, част от които се използват в традиционната медицина за техните антибактериални и противогъбични свойства.

За подсилване и заздравяване на косата се използва  прахът, получен от следните два вида: Cassia obovata или Cassia italica.

Касията е естествено средство, което може да заздрави тънката и изтощена коса, предразположена към късане и цъфтене. Третирането с касия може да подхрани, придаде блясък, хидратира, омекоти и придаде обем на косата.

Добави описание

 

Освен лечебни свойства, това растение има способността и да действа като оцветител за косата.

Ако бъде окислена с оцет или лимонов сок касията е в състояние да изсветли косата и да придаде златисти оттенъци. Действието и обаче не е особено силно и зависи от податливостта на косъма и неговия цвят. Върху вече боядисана в руси нюанси коса може да добави леки златисти отблясъци. Не се препоръчва за покриване на белите коси, тъй като ефектът и е нетраен и след няколко измивания цветът пада. Това е така тъй като подобно на останалите растителни багрила, с изключение на къната, касията не е в състояние постоянно се свързва с кератина на косъма.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

Грижа за косата през зимата – 10 съвета >>>

 

 

Върху тъмна коса, ефектът и е минимален, ето защо са необходими повече от едно нанасяне, преди да има видим резултат. За да се засили изсветляващия и ефект, касията може да се смеси с други билки като лайка, куркума, ревен.

Прибавянето на касия към домашно приготвената боята се препоръчва по две причини: първо заради нейните регенериращи свойства, а но също така и когато не искате цветът да стане прекалено тъмен.

Маска за подхранване на косата

Класическата маска се състои от смесването в подходящ съд на топла вода и касия на прах, така че да се образува кремообразна консистенция наподобяваща тази на кисело мляко.

Добави описание

Освен нея ви предлагаме и още една рецепта, която ще засили подхранващото действие на растението.

Необходими са:

  • 50 гр. касия на прах
  • 100 гр. кисело мляко
  • 2 ч.л. мед
  • Топла вода или запарка от лайка

След като се смесят съставките, маската се нанася върху чиста коса, увива се с найлон и се оставя за около час. Изплаква се с мек, деликатен  шампоан и малко балсам. Препоръчително е повтарянето на процедурата поне веднъж месечно за оптимални резултати.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

9 грешки при грижите за косата >>>

 

 

Натурална боя за коса

Ако искате да използвате силите на това фантастичното растение, като изсветлител първо трябва да го окислите в кисела среда.  За целта можете да използвате оцет, портокалов или лимонов сок. Времето за окисляване, което в никакъв случай не трябва да бъде по-малко от 12 часа, също така варира в зависимост от температура в помещението.

Ако температурата е висока над 26 градуса, необходимото време за окисляане намалява. От друга страна, в случай на студено време, ще се нуждае от повече време, за да стане възможно освобождаването на златистия пигмент.

Върху чиста коса, касията трябва да стои най-малко 2 часа. Разбира се, колкото повече удължите времето, толкова ефектът ще бъде по-видим. За да запазите получените златисти оттенъци е препоръчително при последното изплакване на косата да масажирате с лимонов сок, който ще активира отново действието на касията.

15.12.2016/Боряна Харлова

 

Още от "Коса"

Есенни цветове в косите

Есенни цветове в косите

Какви са тенденциите в цветовете в косите за есен 2012? Естествени, ярки или екстравагантни – зависи от личния стил, цвета на очите и тена на кожата. Кои са топ цветовете в косите за есента?

След отмъщението на фризьора...

След отмъщението на фризьора...

Как да се отървете от кошмара, който ви сполетява, щом не случите на добър фризьор? Честно казано, чудеса не стават, но все пак можете да придобиете по-човешки вид, докато чакате косата ви да порасне.

Мисия: боядисване на косата

Мисия: боядисване на косата

Някога (вече не помня точно кога) ви бях обещала заедно да разконспирираме този „сложен“ процес, наречен боядисване на косата. Въобще не е трудно, просто си има тънкости.