Какво трябва да знаем при избора на сешоар за коса?

0 коментара0/5

Всяка жена използва сешоар, но знаем ли всъщност какво търсим, когато го избираме и съобразяваме ли характеристиките му с нуждите на нашата коса?

Какво трябва да знаем при избора на сешоар за коса?
 © iStock

Мощност

Когато избирате сешоар обърнете внимание на мощността на мотора. Високата мощност предполага по-голяма въздушна сила и намаляване н риска от излагане на косата на прекомерна топлина. Моделите между 1800 и 2000w са оптимален вариант за сешоар за домашна употреба. Те са достъпни, ще ви служат дълго, намалявайки времето за сушене на половина, в сравнение с моделите с по-малка мощност, което съоветно ще доведе до по-малка вреда върху косъма.

Йонна и турмалинова технология

Тази технология създава милиони отрицателни йони, които помагат да се разруши молекулата на водата, която е заредена положително. Това позволява на сешоара да изсуши косата много по-бързо и ефективно. Йонната функция работи най-добре за заключването на кутикулата и отстраняване на влагата от косата, като на финала тя е по-лъскава и гладка. Това, за което трябва да внимавате при този тип сешоари, е да не пресушите косата. Често срещан проблем, именно поради бързото сушене. За да го предотвратите не използайте сешоарът на  максимална скорост и температура.

Добави описание

Йонните сешоари не са подходящи за дами с мазна или много права коса, които искат да създадат обем.

Сред йонните сешоари има и модели с турмалин, но за какво служи всъщност той? Турмалинът  е минерал, който помага за изглаждането на косъма като запечатва кутикулата и задържа влага в косъма.  Така той увеличава ефекта от йонната технология, което води до още по-бързо изсушаване, като освен това придава допълнителен блясък и защитава от пресушаване.

Подходящ за: къдрава коса, гъста коса с дебел косъм, която трудо съхне

Керамична, процеланова, инфрачервена технология

Сешоари от този вид имат способността да котролират температура въздуха и да разпределя топлината равномерно. Керамични и порцеланови елементи се използват, за да покрият или заместят метални и пластмасови части на сешоарите, като по този начин правят топлия въздъх по-малко агресивен и максимално равномерен, щадящ косата. Освен това те също излъчват отрицателни йони, които ускоряват сушенето и изглаждат чупливата коса. Наличието на инфрачервена топлина - лазерна технология, която пък загрява косъма отвътре навън, защитава от вредното въздействие на топлина.

Подходящ: особено за  тънка и суха коса, но всеки може да открие полза от него.

Титаново покритие

Също като керамика, титанът се използва, за да разпространява равномерно топлината и поддържа температурата постоянна. Тенденция е да присъства в състава на сешоарите, които развиват много висока температура, ето защо не се препоръчва за увредени коси. Негов плюс е способността да ускорява процеса на сушене. Титанът също така е и по-лек от керамика – незаменим помощник, ако косата ви е гъста и съхне с часове.

Добави описание

Подходящ за: дълга и гъста коса

Бутон за студен въздух

Този магически бутон помага да фиксирате прическата си и придава естествен блясък на косата. Когато косата е около 80% суха, прревключете на студен въздух. На този етап косата не се нуждае от много високата температура, а от охлаждане, което да и помогне да запази необходимата влага и да фиксира формата, позволявайки и да се съхрани за по-дълго.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

10 съвета за сушене на косата със сешоар >>>

Приставки

Когато използвате сешоар, винаги поставяйте приставките му. Стандартната дюза концетрира въздушния поток  и помага за по-лесно и бързо сушене. Тя се използва както за изправяне, така и за оформянето на леки къдрици. Дифузерът от друга страна, разпръсква въздуха по равномерно и използван на по-ниска скорост, може да придаде естествен вид на жени с естествени къдрици или чупливи коси, без да гори излишно косъма.

Добави описание

Котрол върху температурата и силата

Използвайте максималната скорост и температура, за да премахнете по-голямото количество влага. Винаги обаче движите сешоара и никога не го фокусирайте върху дадена част от косата за дълго време. Ако косата не е мокра, а само влажна е препоръчително да се използва по-ниска температура, за да се предотврати пресушаване. Най-ниските степени са за стилизиране на прическата, когато косата е 90% суха. Те са подходящи и за силно увредена коса.

Не всяка коса се нуждае от максималната скорост или температура на сешоара, ето защо избирайте такива модели, които имат възможност за контролиране на тези функции.

02.02.2017/ Боряна Харлова

Още от "Коса"

Мазна коса - как да се справим

Мазна коса - как да се справим

Бързо омазняващата се коса е кошмар за всяка жена. Вижте кои са някои от причините за това и как да се справим с мазната коса.

За окапването на косата

За окапването на косата

Нормално е да губим част от косата си. На мястото на всеки паднал косъм пониква нов. Но когато това не стане навреме и косата ни започне постепенно да оредява, трябва да се обърнем към лекаря. Той ще установи причината.

Маски с тривитаминол за гъста коса

Маски с тривитаминол за гъста коса

Ако искате косата ви да се сгъсти и да расте по-бързо, на помощ идва тривитаминолът. Тази нетрадиционна съставка е ключова, ако искате косата ви да е здрава и лъскава. Смесете я с яйца, зехтин и кисело мляко и ще имате перфектната домашна маска за гърста коса.