Как да запазим по-дълго цвета на боядисаната коса?

0 коментара0/5

Редовното боядисване на косата може сериозно да я увреди. За да се боядисвате по-рядко, трябва да откриете подходящия за вашата коса начин да запазите цвета й. Вижте няколко трика как да запазите по-дълго цвета на боядисаната коса.

Как да запазим по-дълго цвета на боядисаната коса?
Как да запазим по-дълго цвета на боядисаната коса?

Преди боядисване

За да е траен цветът, е важно какво ще е състоянието на косата преди боядисването. Първото и основно правило е, че косата не трябва да е скоро измита. Изчакайте поне два-три дни от последното измиване, преди да боядисате косата.

Боята се задържа по-трайно върху добре подхранената коса. Специалистите препоръчват 2-3 седмици преди да боядисате косата, да й нанасяте редовно маска (поне 2 пъти седмично). Можете също така да се доверите на масла за коса. На сухата и изтощена коса трудно се задържа боя.

След боядисване

Грижата за косата след боядисване е особено важна за дълготраен цвят. Почти задължително е да използвате козметика за боядисана коса – шампоан, балсам, маска, други подхранващи продукти. Те са специално разработени и щадят цвета.

От особено значение е колко често миете косата си. Водата е основният враг на дълготрайния цвят. Ако косата ви позволява, избягвайте ежедневното миене. 

Колко често трябва да мием косата си? >>>

Как да запазим по-дълго цвета на боядисаната коса?В случай, че косата ви се омазнява твърде бързо, можете да използвате сух шампоан, за да разредите измиванията.

Да си приготвим сух шампоан у дома >>>

Мийте косата с топла или хладка вода, но никога с гореща. Освен че изтощава косъма и вреди на скалпа, горещата вода уврежда цвета на боядисаната коса.

Също така можете да сложите специален филтър на душа. Варовика във водата например уврежда косата и е причина за по-лесното падане на боята.

Съвет: Боята за коса изсушава косата. Не забравяйте да използвате подхранващи и хидратиращи продукти, за да я запазите здрава и лъскава

Машата и пресата за коса също са причина за по-бързото избледняване на боята. Затова сведете употребата им до минимум.

Подобно на кожата, косата също има нужда от защита от слънцето. Ултравиолетовите лъчи проникват в кутикулите на косъма и това води до по-бързо избледняване на цвета. Затова през всички сезони, дори през зимата, използвайте продукти със SPF фактор.

20.01.2015/ Радослава Михайлова

Още от "Коса"

Бални прически

Бални прически

Бални прически вече не означава силно опънати, обилно стилизирани и натруфени коси. Модата в прическите забранява всички прояви на “вандализъм” към символа на женствеността. Дори балните прически запазват косата естествена и блестяща.

Прически пролет/лято 2012: усещане за кабаре

Прически пролет/лято 2012: усещане за кабаре

Академия и салони Stephan и L’Oreal представиха тенденциите за пролет/лято 2012. Укротени обеми, задължителен бретон и контрастни цветове. Комбинация от различни текстури и безброй интерпретации на черното в грима допълват визията.

Косата,  в която след дългата зима отново ще заблести пролетното слънце

Косата, в която след дългата зима отново ще заблести пролетното слънце

Косата ви е изтощена от лошите атмосферни условия, от всекидневното сушене, честото къдрене, боядисване. Искате да я направите отново блестяща и еластична.