Как да се грижим за къдравата коса?

0 коментара0/5

Мнозина завиждат на дамите с къдрава коса, без дори да подозират колко специални грижи изисква. Вижте някои полезни съвети как да се грижите за къдравата коса.

Как да се грижим за къдравата коса?
Как да се грижим за къдравата коса? © istockphoto.com

Слагайте балсам

Къдравата коса по принцип е по-суха от останалите типове коса и се уврежда по-лесно. Допълнителни вреди нанася и боята за коса, ако използвате такава. За разлика от правата коса, къдравата коса "получава" много по-малко от естествените мазнини на скалпа. Причината е, че много къдравата коса не се сресва толкова често. Затова трябва да се погрижите за дълбокото хидратиране на косата с маска/балсам.

Съживете косата със зехтин - 7 маски >>>

Често, когато сме в банята, сме нетърпеливи да отмием балсама/маската. Добре е обаче дамите с къдрава коса да държат балсама/ маската колкото се може, по-дълго, защото това гарантира по-добро подхранване и хидратиране на косъма. Също така ви препоръчваме да не отмивате изцяло балсама/ маската от косата така, че да скърца, а да оставите част от продукта.

Шампоан без сулфати

Ако имате къдрава коса, задължително използвайте шампоан без сулфати. Сулфатите в повечето шампоани са твърде агресивни и увреждат и без това уязвимата къдрава коса и увеличават вероятността за поява на цъфтящи краища.

Цъфтящи краища - как да се справим >>>

Избягвайте сешоара

Добре е да избягвате да използвате сешоар, ако имате къдрава коса. Това обаче не винаги е възможно. Затова ви съветваме да използвате дифузер. Той разпръсква горещия въздух и помага на косата да изглежда по-подредена. Също така започнете изсушаването от корените, а краищата, които са по-тънки, да оставите полусухи.

Грижа за къдрава коса

Козметика за коса без алкохол

Забравете за стилизиращите продукти с алкохол. Освен че изсушават косъма, те правят косата по-сплескана.

Попивайте излишната вода

Когато си измиете косата, увийте я в хавлия за малко. След това свалете хавлията и попийте нежно водата, без да разърквате косата агресивно. Това разтъркване може да увреди косъма и освен това вероятно косата ви ще стърчи повече, след като изсъхне.

Гребен вместо четка

Не сресвайте къдравата коса с четка. Вместо това бихме ви посъветвали да си вземете дървен гребен с много едри зъъбци и с него да привеждате в ред къдравата коса.

Копринени калъфки за красив сън

Памучните калъфки за възглавници не са подходящи за дами с къдрава коса. Специалистите съветват да замените памука с коприна. При нея триенето между косата и калъфката е по-малко агресивно и не уврежда толкова косъма.

Грижи за къдрава коса

Доверете се на фризьора...ако заслужава

Важно е и на какъв фризьор се доверявате. При всички случаи избягвайте фризьор, който подстригва с бръснач, независимо колко ще се опита да ви убеди, че това е добра идея. Подстригването с бръснач уврежда къдравата коса, повече отколкото правата, без да носи каквито и да е предимства по отношение на вида й.

Георги Николов: Експертни съвети за вашата коса >>>

След една такава процедура косата ви ще нацъфти много бързо. Затова се доверете на фризьор, който подстригва с ножица.

10.02.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да се грижим за къдравата коса?".

Още от "Коса"

Сезонен косопад - как да го овладеем?

Сезонен косопад - как да го овладеем?

Мит или реалност е сезонният косопад, кога се случва и как да го контролираме, без да харчим много за скъпа козметика. Вижте какво трябва да знаете за сезонния косопад и как да се справите с него.

Слънцезащита за коса

Слънцезащита за коса

Слънцезащитата за косата през лятото има същото значение, както за кожата. Силно слънце, жега и топъл вятър – фактори, които изтощават косата и водят до загуба на блясък. Слънцезащитна козметика за коса.

Атака срещу пърхота

Атака срещу пърхота

Как да атакуваме неприятния пърхот? Красивата коса е здрава и чиста, а пърхотът е козметичен проблем, който създава големи неудобства. Ефикасни шампоани против пърхот.