10 златни правила за сресване на косата

0 коментара0/5

Сресвате ли се правилно? Вижте някои от грешките при сресване, които може би допускате, както и 10 златни правила за сресване на косата.

10 златни правила за сресване на косата
 © istockphoto.com

Някои от вас може би се чудят защо е важно косата да се сресва правилно. Неправилното сресване на косата може да доведе до накъсване на косъма, цъфтежи и проблеми с фоликулите на косъма и скалпа. Вижте 10 златни правила за сресване на косата.

 

1. Откъде да започнете сресването?

Сресвайте се винаги от краищата към корените. Никога не започвайте сресването от корените към върха. Ако започвате сресването от корените, това може да извади косъма от фоликула или да го пречупи.

 

2. Не сресвайте мокра коса

Никога не сресвайте мокра коса. Това е може би най-допусканата грешка от много жени. Мокрият косъм е абсорбирал вода и затова се разтяга по-лесно. В това състояние косъмът е по-възможно да се скъса или да изтънее. Затова винаги изчакайте косата да изсъхне, преди сресване.

 

3. За заплетена коса използвайте гребен

Ако косата ви е заплетена, никога не използвайте четка. Най-добрият начин да разплетете косата е като използвате рядък гребен, за предпочитане от дърво. Ако пък косата  е много заплетена, задължително помислете за продукт, който да ви помогне при сресването. В противен случай рискувате да изпитате много болка, нерви и да увредите косата.

ВИЖТЕ СЪЩО:

9 грешки при грижите за косата >>>

сресване на заплетена коса

 

4. Разделяйте дългата и гъста коса на части

Сресването на дългата и гъста коса трябва да става постепенно. Най-добре разделете косата на 3 или 4 части, след което започнете внимателно да всяка част от косата. Така стресът за скалпа ще е по-малък и косъмът няма да се увреди.

 

5. Нанасяйте продукт, улесняващ разресването

Намерете подходящ продукт, който да улеснява разресването. Няма значение дали е продукт с или без отмиване, важното е да намерите подходящият за вашата коса. Добър вариант с отмиване са балсамът и маската за коса. Без отмиване мога да препоръчам различните варианти на кристали за коса, които правят косата лъската  и по-лесна за разресване.

 

6. Не се сресвайте твърде често

Прекалено честото сресване може да навреди повече, отколкото да помогне на косата ви. Честото сресване води до накъсване на косата и уврежда цялостния й външен вид. 

 

7. Сресвайте поне веднъж дневно

Прекаленото честото сресване е вредно. Несресването обаче може също толкова да увреди косата ви. Сресването помага за разнасяне на естествените масла от скалпа по цялата дължина на косъма, затова е добре поне веднъж дневно да се сресвате.

 

8. Използвайте пръстите си

Това правило за сресване важи особено много за къдрава коса. Къдравата и гъста коса се разресва трудно и обикновено този процес е стресиращ както за човека, така и за косъма. Затова за дамите с къдрава коса най-добрият инструмент за сресване са пръстите, които се използват за подреждане на къдриците. Сресване с пръсти можете да практикувате и ако косата ви е заплетена. Това е най-неагресивният начин да подредите косата си.

къдрава коса

ВИЖТЕ СЪЩО:

Как да се грижим за къдравата коса?>>>
 

 

9. Използвайте правилната четка

Качеството на четката и на гребена са особено важни за грижата за косата. Използвайте четки с естествен косъм и гребе от дърво. Естествените материали са за предпочитане пред синтетичните, които често наелектризират косата и я увреждат.

 

ВИЖТЕ СЪЩО: Как да избираме четка и гребен за коса? >>>

 

10. Почиствайте четката/ гребена

По четката и гребена полепва много от себума, който, съчетан с праха у дома, създава благоприятна среда за развитие на бактерии. Затова трябва поне веднъж седмично да почиствате четките за коса и гребените. Достатъчно е да ги измиете с топла вода и шампоан или сапун.

23.11.2016/ Радослава Михайлова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 златни правила за сресване на косата".

Още от "Коса"

Иновационни бои за коса

Иновационни бои за коса

Производителите на бои за коса смело залагат на иновационни формули. В желанието си да създадат най-добре покриващата, най-бързо действащата и най-трайната боя за коса, са способни на чудеса. И ги постигат.

Да върнем блясъка на  увредената коса

Да върнем блясъка на увредената коса

Увредената коса е накъсана, безформена и без блясък. Причините за това състояние на косата обикновено са нашите постоянни стремежи за по-добър външен вид – спазване на диета, боядисване и употреба на стилизанти, третиране с топлинни уреди...