Ислямските модни тенденции участват в поробването на жените

3 коментара0/5

Бившият моден предприемач Пиер Берже остро разкритикува тенденциите сред водещи дизайнери да включват традиционни ислямски елементи в женските си колекции, пише АФП.

Abaya
Abaya

Според него така модната индустрия участва в „поробването на жени”. Някогашният партньор на покойната легенда Ив Сен Лоран има предвид дизайнери като италианците Долче и Габана

долче и габана

Доменико Долче и Стефано Габана

По-рано тази година те се прицелиха в мюсюлманския пазар със специалната серия „Абая”, включваща едноименните рокли до глезените и шалове за глава хиджаб.

Добави описание

Abaya by Dolce&Gabbana

Примерът им беше последван и от други марки като шведската „H&M” и британската „Marks&Spencer Последните представиха „буркини” – покриващ цялото тяло бански костюм.

Добави описание

Буркини/ Marks&Spencer

Скандализиран съм. Създателите не трябва да имат общо с ислямската мода. Дизайнерите са там, за да направят жените по-красиви, да им дадат свобода, а не да съдействат на тази диктатура, която налага отвратителното криене на жените и ги кара да живеят скрит живот… Откажете парите и имайте някакви принципи”, заяви Берже, който ръководеше модната къща на Ив Сен Лоран близо 4 десетилетия.

пиер берже

Пиер Берже

Долче и Габана не са пионери в практиката, като миналата година марки като Zara, Tommy Hilfiger и Mango пуснаха различни колекции за свещения месец Рамадан, следвайки успеха на специална линия на Дона Карън година по-рано.

Добави описание

Част от колекцията за мюсюлманки на Mango

Тези дизайнери спомагат за заробването на жените и трябва да си зададат повече въпроси, преди да опитат да направят лесна печалба, смята Берже.

Добави описание

Част от колекцията за мюсюлманки на Tommy Hilfiger

Принципите идват преди парите. Трябва да научим мюсюлманките да се бунтуват, да махнат дрехите и да живеят като повечето жени в останалите части на света”, допълни той.

„Не съм ислямофоб. Жените имат право да носят шалове, но не виждам защо се приближаваме към тази религия и тези и други практики, които са несъвместими със западните ни свободи”, заяви още Берже.

Той прекарва голяма част от времето си в Мароко, където по-голямата част от населението е мюсюлманско. /АФП /

снимки: Guliver/ Getty, Dolce&Gabbana, архив

Още за: колекции

3 коментарaДобави коментар »

tays

От tays01.04.2016, 15:19 ч.

И аз харесвам дълги поли , но не виждам връзката с внушенията , които се опитват да правят с тези бурки. Тези модни тенденции са послания , които омаловажават всички победи на цивилизования свят над неравенството на...

Виж всички коментари за "Ислямските модни тенденции участват в поробването на жените".

Още от "Колекции"

Вещерски бижута, вдъхновени от Анджелина Джоли

Вещерски бижута, вдъхновени от Анджелина Джоли

Новият филм на Анджелина Джоли вдъхнови линия бижута.

Бални рокли от Албена Александрова

Бални рокли от Албена Александрова

Албена Александрова показа колекцията си “Fashion virus”.

Шоколадова феерия от Париж

Шоколадова феерия от Париж

Екстравагантна, уникална и ...вкусна колекция от Париж.