Видове ексфолианти според типа кожа

0 коментара0/5

Ексфолирането е необходимо за да бъдат премахвани мъртвите кожни клетки, които запушват порите. Премахването им помага на кожата да изглежда и да се чувства по-добре.

Видове ексфолианти според типа кожа
Видове ексфолианти според типа кожа © iStock

Ако обаче използвате неподходящ за типа на кожата ви, ексфолиант можете да я нараните. Ето кои са видовете ексфолиращи продукти и как да изберете правилния за вас.

Откриването на правилния ексфолиант може да бъде трудно с толкова голям избор  от продукти. Изборът обикновено се свежда до химически или физически. И двете имат своите предимства, но подходящият зависи от типа кожа.

Видове химически ексфолианти

Химическите ексфолианти работят, за да се премахнат мъртвите кожни клетки, както и замърсяванията и мазнините, които свързват тези клетки към кожата. Това е най-универсалният вид ексфолиант тъй като нежен и подходящ дори за чувствителна кожа. Те не съдържат никакви физически обработени съставки като зърна или частици.

Добави описание

Най-често срещаните видове AHA (алфа хидрокси киселина) и BHA (бета хидрокси киселина). Ако кожата ви е суха, увредена от слънцето, гликолова и млечна киселина в AHA са най-подходящи. Те не само ексфолират, но и овлажняват кожата.

Продуктите, които съдържат АНА са подходящи за смесен тип кожа, тъй като се борят с омазняването и премахват замърсяванията без да запушват порите с мъртви клетки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

          9 правила за грижа за лицето >>>

BHA са предназначени за мазна или предразположена към акне кожа, тъй като съдържат салицилова киселина. Антибактериалните и противовъзпалителни свойства на ВНА са идеални за лечение на акне.

Комбинацията от АНА И ВНА е решение за дамите с чувствителна кожа. Освен това тези продукти могат да проникнат по-дълбоко в кожата и по този начин да отложи появата на фини линии и бръчки.

Видове физически ексфолианти

Физическите ексфолианти са проектирани да премахват мъртвите кожни клетки, използвайки частици. Те не са препоръчителни за всеки тип кожа, особено за чувствителната, тъй като тези частици могат да предизвикат дразнене.

Добави описание

Леко търкане с мека кърпа или луфа също е вид физическо ексфолиране и е по-подходящо за чувствителна кожа в сравнение с традиционното. Физическите ексфолианти са най-подходящи за мазна кожа. Те могат да премахнат замърсяванията в дълбочина и същевременно да премахнат излизшния себум, който се натрупва.

Най-често срещаните физически ексфолианти са със зърнена структура. Те съдържат малки частици или продукти като овесени ядки, орехови черупки, костилки от плодове, боб, захар или сода за хляб. Колкото по-големи са частиците, толкова по-агресивни са към кожата. С този тип продукти често може да се прекали. Ето защо като за начало се препоръчва продукти с фини и не толкова абразивни частици, тъй като могат внимателно да отстранят мръсотията от порите, без да дразнят кожата.

Видове ексфолианти според типа кожа

За суха кожа също се препоръчват физическите ексфолианти с фини частици. Този тип кожа се нуждае от допълнителна хидратация ето защо е препоръчително продукта да има кремообразна структура и да съдържа овлажняващи масла или такива, които са на базата на мед.

Най-добрите съставки за вашата кожа

Съставките, които могат да бъдат открити в химически ексфолианти са обикновено полезни за кожата, особено когато включват натурални съставки като зелен чай, който  подобрява здравето на кожата. Когато става въпрос за физически ексфолианти, най-добрите съставки са сода за хляб, овесени ядки (които помагат за омекотяване на кожата) и царевично брашно (спомага за хидратирането).

Добави описание

Всички те са невероятно нежни към кожата и за това са предпочитани съставки в различни видове козметика.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

         Домашни скрабове за тяло >>>

Други естествени физически ексфолианти, които са чудесни за вашата кожа са  утайката от кафе, смляното ленено семе, смления слънчоглед и цветовете на невена. Ключът към добрият физически ексофилиант е винаги да се използват фино смлени съставки, за да се избегне увреждане на кожата.

Редовното ексфолиране е необходимо за поддържане на чист и здравословен вид на кожата. Опитайте се да се ексфолира най-малко 2-3 пъти седмично. Най-добре е да изберете един от двата вида - химически или физически, тъй като използването и на двата едновеменно може да раздразни кожата.

22.12.2016/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Видове ексфолианти според типа кожа".

Още от "Кожа"

Бенката – чар или заплаха?

Бенката – чар или заплаха?

Бенката (меланоцитен невус) е вродено или придобито пигментно петно по кожата. Появява се на места с увеличен брой меланоцити. Най-често е безобидна и придава специфичен чар на притежателите си, но понякога се превръща в сериозна заплаха за здравето. 

Почистване на кожата

Почистване на кожата

Почистването на кожата е основната процедура за здрав и безупречен вид на кожата. Мъртвите клетки и мазнините няма как да се отделят от само себе си, а трябва да се премахват с редовно и прецизно почистване на кожата.