Розацея – розово акне

125 коментара2/5

Розацеята е розово акне, постоянна червенина по лицето, носа и бузите (кожата е леко подута, задебелена, с разширени пори).

 


Какво е това розацея?
Розацеята е хронично възпалително заболяване, проявяващо се с червени петна по кожата на носа, бузите, челото, брадата. Започва с зачервяване на кожата на фона на които ясно се виждат разширени кожни капиляри, групирани в малки червени възелчета, които понякога нагнояват.

В последния си стадии розацеята се характеризира с разрастване на кожата в областта на носа.
Розацеята е известни още под името акне-розацея или акне при възрастни.

При кого се появява розацеята?
По-честа е при хора, страдали от младежки пъпки.
Тя "разцъфтява" към 35-40-годишна възраст.
Розацеята засяга по-често нежния пол.

По-често се среща при светлокосите хора, при хора, които емоционалното напрежение е съпроводено с зачервяване или пребледняване на лицето.

Какво води до розацея?
Розацеята се провокира и обостря от вятър и студ, но нейният сезон настъпва най-вече със затоплянето на времето.
Продължителният престой в кухнята до печката също може да доведе до розацея.
Жените със смущения в дейността на яйчниците и нередовни менструации са но-уязвими.
Предразполагащи фактори са преяждането, употребата на алкохол и много пикантни или горещи храни, тютюнопушенето, стресът.
При наличие на розацея трябва да се търси и хронично гнойно огнище (възпаление на сливиците, гранолом на зъб, синуит и др.).

Какви козметични грижи се полагат при розацеята?
Дамите, склонни към развитие на розацея, трябва да са особено внимателни при полагането на козметични грижи за лицето.

Миенето със сапун и вода трябва да се избягва. Кожата може да се почиства с камфоров лосион с 15 % алкохолно съдържание.
Забранени са всякакви горещи процедури, като парна баня, парафинова маска, масаж и др. Преди всяко излизане лицето трябва да се намазва с предпазен крем.

Лечение на розацеята.
При наличие на розацея действат добре мазила, съдържащи ихтиол и хексахлорен. Вътрешно дерматологът предписва антибиотици и витамини.

Под лекарски контрол се прилага трихомонацид.

Физиотерапевтичните процедури трябва да се прилагат внимателно от специалист.

Както и при младежкото акне лечението изисква природосъобразен начин на живот, вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци, малко младо месо (агнешко, телешко, птиче), прясна риба.

Алтернативна медицина при розацеята.

 

 

 • Маска от извара:
  Външно на лицето се слага маска, ушита от 2 парчета тънко хасе - с отвори за очите, носа и устата, напълнена с топла прясна извара.
   
 • Домашен козметичен мехлем:
  При по-тежки случаи маската се намазва леко със следния домашен козметичен мехлем: 1 жълтък от прясно яйце, 1 суп. л. чист пчелен мед и бяло брашно и 1/2 ч. л. зехтин. Сместа се бърка на тих огън, без да завира, до получаването на гъст мехлем.
  Едновременно на главата се слага „шапка" от зелен лист на прясно зеле, леко напръскан с малко оцет. Може да се редуват една вечер маска с извара, а другата вечер - маска с мехлем.
  Това дава по-добър и по-бърз резултат.


02.05.2006/Р.Савова-РОЗАЛИ 

125 коментарaДобави коментар »

denis-7777

От denis-777716.11.2013, 20:05 ч.

Здравейте,аз искам да споделя с вас ,че също имах проблем с гнойни пъпки по лицето и шията с които се борих почти година .Какво ли не пробвах,бях при дерматолози,ползвах скъпа козметика,различни козметични процедури и...

Виж всички коментари за "Розацея – розово акне".

Още от "Кожа"

Ревитализиране на кожата

Ревитализиране на кожата

Как да ревитализираме кожата след поредната доза зимна агресия? Изтормозената кожа се нуждае от освежаване и възстановяване, за да забавим процесите на стареене. Кои са топ продуктите за ревитализиране на кожата?

Защитени под слънцето

Защитени под слънцето

Слънчевите лъчи са доста опасни, ако не се защитаваме правилно от тях. Могат да доведат до изгаряния на кожата, до нейното изсушаване и преждевременно състарява както и до сериозни заболявания.

Без проблеми с проблемната кожа

Без проблеми с проблемната кожа

Много жени погрешно смятат мазната кожа за проблемна, но лъщящото чело и черните точки по носа далеч не могат да определят кожата ви като такава.