Nina Ricci – историята на една модна легенда

8 коментара3/5

Историята на модна къща Nina Ricci е история на една модна легенда. Марката с най-успешна парфюмерия е създадена от Мария Ричи и синът й Робърт, едва когато великата дизайнерка е готова да стъпи на модния връх, за да остане там завинаги.


нина ричиКак малката Мария става голямата Нина Ричи?
Мария Аделанд Ниели е родена на 14 януари 1883 година в Торино, Италия, умира на 30 ноември 1970 година. На 5-годишна възраст се премества със семейството си във Флоренция, а през 1895 година в Монте Карло. Баща й е обущар, който търси реализация, но така и не я намира. Година по-късно 13-годишната Мария започва стаж при една шивачка. През тийнейджърските си години продължава да следва любовта си към модата с неутолима страст.

На 14 години Мария работи с майка си и по-голямата си сестра в галантериен магазин, а вечер продължава обучението си като шивачка. Скоро си намира работа в модна къща, където трябвало да шие копчета и да оправя подгъви. На 18 години станала първа шивачка в модната къща, а след още една година започнала да шие дрехи по собствени модели, с които привлякла интереса на парижката буржоазия.

През 1904 година се омъжва за италианския бижутер и композитор Луиджи Ричи и става Мария Ричи, с псевдоним Нина Ричи. Има син на име Робърт, който има основна роля в творческото й развитие. През 1908 година започва да работи като дизайнер в модна къща Raffin, където остава през следващите 20 години. През 1932 година с помощта на сина си Робърт създава собствена модна къща Nina Ricci.

нина ричи

Историята на модна къща Nina Ricci
Нина Ричи е на 49 години, с натрупан 20-годишен опит при Raffin, преди да започне да прави колекции за собствената си марка. Първоначално създава официални рокли, а синът й се занимава с мениджмънта и финансите на марката. Тя работи с фабриката директно с манекена, за да е сигурна, че има правилната кройка при завършването й.

Моделите на Nina Ricci са женствени, романтични и изискани. През 1945 година, след края на Втората световна война, дизайнерите се чудят как да привлекат отново вниманието на жените към висшата мода, докато събират пари за възстановяване на следвоенните поражения. Робърт Ричи дава идея, която реализира заедно с Лусиен Лелонг, председател на Търговската камара. Над 150 манекена са облечени от 40 известни дизайнери на висша мода, включително Balenciaga и Madame Gres и са изложени в Лувъра в Париж. След огромен успех колекцията обикаля из Европа и САЩ.

нина ричиПрез 50-те Нина Ричи е близо 70-годишна и постепенно започва да се оттегля от активната роля в дизайна. През 1954 година синът й назначава белгиеца Жул Франсоа за главен дизайнер на марката. Той напуска Nina Ricci и отива при Lanvin като веднага е заменен от Жерар Пипар. Мария Ричи умира на 30 ноември 1970 година на 87-годишна възраст и Жул Франсоа оглавява модната къща, а Робърт Ричи продължава да се занимава с парфюмерията и бизнеса в компанията до смъртта си през 1988 година. От 1998 година Nina Ricci е собственост на испанската козметична и модна група Puig.

Семейството на Масимо Гисейн купува Nina Ricci от Жул Франсоа, а самият Масимо работи като дизайнер, но главен дизайнер на марката е Натали Жерво до есен 2001-а. През следващите 2 години главен дизайнер на марката е американецът Джеймс Агияр. През 2003 година Ларс Нилсън поема Nina Ricci, въпреки негативните отзиви на критиците. През 2006 година модната къща отново сменя главния си дизайнер, този път с белгиеца Оливие Тейскенс. Той изкарва на поста 3 години, заменен от бившия дизайнер в Louis Vuitton – Питър Копинг.

Парфюмерията на Nina Ricci
Nina Ricci е най-популярна с парфюмерията си. През 1946 година Робърт Ричи създава първия си аромат Coeur Joie. През 1948 година Nina Ricci лансира аромата L'Air Du Temps, известен с „бутилката с гълъбите”, създадена от Марк Лалик и Робърт Ричи. Farouche, Capricci, Fleur de Fleurs, Eau de Fleurs, Nina, Ricci Ricci, Love in Paris, Premier Jour  са част от невероятните дамски ароматни изкушения на марката. Мъжете също са облагодетелствани с прекрасните аромати Signoricci, Signoricci IІ, Phileas, Ricci Club и други.

нина ричи

Колекция пролет/лято 2012 на Nina Ricci

нина ричи

08.02.2012/Биляна Божилова

8 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 11.02.2012, 10:56 ч.

Стига де! Добре го е написала, нищо лошо.

Виж всички коментари за "Nina Ricci – историята на една модна легенда".

Още от "Дизайнери"

Сватбените рокли на Вера Уанг

Сватбените рокли на Вера Уанг

Почти всяка жена мечтае да се омъжи в рокля на Вера Уанг. Само за 20 години тя успя да се наложи като най-известния дизайнер на булчински рокли, въпреки нестандартните модели, които създава. Вижте сватбените рокли на Вера Уанг.

Оскар де ла Рента - дизайнерът на американските първи дами

Оскар де ла Рента - дизайнерът на американските първи дами

Оскар де ла Рента е наричан „дизайнерът на американските първи дами“. Прозвище, което си спечелва, обличайки от Джаки Кенеди до Мишел Обама. Но Оскар де ла Рента е много повече от това.

Миуча Прада – италианско съвършенство

Миуча Прада – италианско съвършенство

Миуча Прада поддържа стабилни позициите на модна къща Prada на модния връх. Внучката на основателя на компанията Марио Прада действа в изключително успешен тандем със съпруга си.