Пиер Карден – модна демокрация

0 коментара3/5

Пиер Карден е френският моден гуру, роден в Италия, който оставя трайни следи в модата с новаторския си стил. Кой е Пиер Карден, какво е мястото му в модната индустрия и какво да очакваме от него за есен/зима 2011-12?


Пиер Карден

Кой е Пиер Карден?
Пиер Карден (Pietro Cardin) е роден на 7 юли 1922 година в селцето Сан Биаджо ди Калалта, близо до Тревизо (Италия). Родителите му са от Южна Франция. 14-годишният Пиер ги напуска, за да се учи да шие при „Виши“. През 1944 година отива в Париж, където работи при Пакен и Шиапарели. През 1947 година прави костюмите на филма „Красавицата и звярът“, след което започва да се занимава усилено с дизайн на театрални костюми. За известно време е на стаж и в „Диор“. През 1950 година създава модна къща „Pierre Cardin“.  

Пиер Карден натрупва достатъчно богат опит в парижките модни и артистични среди, така че през 1957 година е готов с първата си авторска модна колекция. Дизайнерът постига сравнително добри успехи, но това не го удовлетворява. Вместо да продължи да създава мода „по правилата“, решава да поеме риска на новаторството.

Пиер Карден в модната индустрия

  • Пиер КарденВместо обичайните помпозни тоалети за аристокрацията, Пиер Карден се насочва към семплата конфекция. Така става първият френски дизайнер, който представя прет-а-порте колекция през 1959 година.  
  • Формулата на успеха според Пиер Карден е в основата на съвременния моден маркетинг: колекции висша мода за подиума + колекции прет-а-порте за магазините.
  • През 1954 лансира роклята тип „балон“.
  • През 1972 и 1973 г има сътрудничество с AMC (American Motors Corporation) за дизайн на интериора на серия автомобили.
  • През 1981 година отваря веригите ресторанти и хотели Maxim's restaurants и Maxim's hotels, както и хранителни продукти под същото име. 
  • През 2001 година Пиер Карден купува руините на замъка Лакост, който някога е бил обитаван от Маркиз дьо Сад, реновира една част и организира музикални фестивали там.
Пиер Карден за модата и за себе си
"Бях първият човек, който демократизира модата, който постави инициалите си върху дрехите."
 
"Синдикалната камара ме изключи, но само три години по-късно ме покани да стана неин председател."

„Елегантна е само онази жена, която умее да носи бижута."


Пиер Карден

„Аз имам име, трябва да се възползвам от него. Името ми е по-важно от мен самия.“

„Бях късметлия, че бях част от следвоенния период, когато всичко трябваше да се обнови.“

„Дънково? Дънковото е деструктивно. То е диктатор! Унищожава креативността! Дънковото трябва да бъде спряно.“

Колекция на Pierre Cardin за есен/зима 2011-12

Пиер Карден

Пиер Карден

Снимки: БГНЕС

10.08.2011/Биляна Божилова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Пиер Карден – модна демокрация".

Още от "Дизайнери"

Nina Ricci – историята на една модна легенда

Nina Ricci – историята на една модна легенда

Историята на модна къща Nina Ricci е история на една модна легенда. Марката с най-успешна парфюмерия е създадена от Мария Ричи и синът й Робърт, едва когато великата дизайнерка е готова да стъпи на модния връх, за да остане там завинаги.

Сватбените рокли на Вера Уанг

Сватбените рокли на Вера Уанг

Почти всяка жена мечтае да се омъжи в рокля на Вера Уанг. Само за 20 години тя успя да се наложи като най-известния дизайнер на булчински рокли, въпреки нестандартните модели, които създава. Вижте сватбените рокли на Вера Уанг.

Вдъхновителите Долче и Габана

Вдъхновителите Долче и Габана

Долче и Габана са сред виртуозите в съвременната мода. Дръзки и различни, Доменико Долче и Стефано Габана улавят свободния дух на младите и го опитомяват в колекциите си. Марката “Долче и Габана” е символ на нестандартна елегантност.