Вивиан Уестууд – кралицата на пънк модата

2 коментара3/5

Вивиан Уестууд е авангардната и скандална дизайнерка, която преобърна модния свят в пуританска Англия. 69-годишната основоположничка на пънк модата никога не изневерява на бунтарския си стил. Вивиан Уестууд в модната индустрия.


Вивиан Уестууд - кралицата на пънк модатаКоя е Вивиан Уестууд?
Вивиан Уестууд (Вивиан Изабел Суайър) е родена е на 8 април 1941 година в Блосъм, Англия. Дъщеря е на работник от завод за кренвирши и продавачка в бакалия. На седемнайсет се мести в Лондон, където учи, а след това и преподава в начално училище в северните части на града. Следва един семестър в Школата за изкуства „Харол”.През 1962 година се омъжва за първия си съпруг Дерек Уестууд, а година по-късно ражда сина си Бенджамин Уестууд (понастоящем моден фотограф и активист на порно индустрията).

Ключовата година в живота и в кариерата на Вивиан Уестууд е 1965-а, когато се запознава с продуцента на групата “Sex Pistols” Малкълм Макларън, който също учи история на изкуството. Ексцентричната дизайнерка се развежда и започва връзка с Макларън, с когото ги свързват много общи интереси в работата.

През 1971 година двамата наемат малко помещение с идеята да продават музикални плочи и аксесоари от 50-те, но хипи вълната е прекалено скучна за авангардната бунтарка Вивиан Уестууд. Тя изцяло променя бутика и слага огромна табела SEX върху розова фасада. Новата концепция на дизайнерката е изцяло подчинена на секса, а тя се превръща в основоположник на пънк модата. В магазина може да се намери всичко – от кожени панталони и поли до бельо от найлон и метални аксесоари, които доскоро са свързвани само със садо-мазохизма. Но това е само загадка за бъдещата пънк революция. Малкълм Макларън и Вивиан Уестууд се заемат с имиджа на групата “Sex Pistols”, която превръщат в символ на пънк вълната, която залива улиците на Лондон, завладява музиката и стига до висшата мода.

Вивиан Уестууд - кралицата на пънк модата

През 1981 година Вивиан Уестууд прави модно шоу в Лондон, вдъхновено от многобройните й посещения в историческите музеи на английската столица. Погледът към историята е много важен за дизайнерката. Тя обича да налага модели от миналото като корсети и кринолини, които успява да превърне в своя запазена марка. По-късно Вивиан Уестууд започва да налага и етно елементи в колекциите си, разбира се, без да престава да шокира с еклектичния си, бунтарски стил. Лондон е малък за космополитната дизайнерка – мести част от бизнеса си в Милано, започва да представя част от колекциите си в Париж, стига и до Далечния Изток, където продажбите й непрекъснато растат.

Вивиан Уестууд - кралицата на пънк модата

В началото на 90-те Вивиан Уестууд се влюбва в свой студент - австриеца Андреас Кронталер, докато изнася лекции в по мода като гостуващ професор във Виена. През 1992 година се омъжва за него и дори го вкарва в бизнеса си. Той създава мъжка колекция за нейната марка и прави заедно с нея линията “Gold Label”.  

Вивиан Уестууд в модната индустрия

 

  • Вивиан Уестууд - кралицата на пънк модатаВивиан Уестууд е наричана “третата кралица на Великобритания” след Елизабет Втора и Маргарет Тачър.

 

  • Тя е сред десетте най-влиятелни модни дизайнери в света.
  • През 1990, 1991 и 2006 година е обявена за дизайнер на годината във Великобритания, а през 1992-а става носителка на орден на Британската империя.
  • Вивиан Уестууд редовно използва модата за подкрепа на различни политически каузи.
  • През лятото на 2010 година огнената лейди представи изложба от обувки в Лондон, наречена „Обувките на Вивиан Уестууд: 1973 – 2010“

Вивиан Уестууд за модата и за себе си

“Привлечена съм от хора, които се стараят да разберат какво им е удобно – те са индивидуални и стилни!”

“Феминистите искат жените да изглеждат като мъже. Те не са мъже!”

“Трудно ми е да общувам с манекенки, журналистите са досадни, снобарите са скучни, гейовете ме дразнят, съучениците ми са вече превъртели, но моралистите са най-страшни. Моралът е неприличен като средния пръст. Всички го размахват като нещо не им е наред.”


„Трудно е да си авангарден в днешно време. Хората са свикнали с всичко!“

„Силата е секси. Обичам жените, които обличам да изглеждат важни!“

“Страхът няма да те спаси от гадостите, само ще придаде по-гаден вкус на обяда ти преди да се върнеш в офиса и да разбереш, че ще те уволнят.”


„Пънкът е боклукчийска култура, превърната в авангард, както и обратното – авангард, захвърлен на боклука.“

“Когато не знам какво да правя, просто поглеждам назад в историята, там има огромен запас от идеи.“

 

 

Колекция Есен/Зима 2010-11 на Vivienne Westwood


Вивиан Уестууд - кралицата на пънк модата

 

 

 

 

Обувки от изложбата „Обувките на Вивиан Уестууд: 1973 – 2010“


Вивиан Уестууд - кралицата на пънк модата

Снимки: БГНЕС

12.01.2010/Биляна Божилова

 

 

Още от "Дизайнери"

Велислава Каймаканова-Ножарова: Красотата е винаги там, където искаме да я намерим!

Велислава Каймаканова-Ножарова: Красотата е винаги там, където искаме да я намерим!

Велислава Каймаканова-Ножарова е сред топ фотографите на еротична и модна фотография в България, и декоратор на уникални творения по собствен метод с марка Вилерже. Велислава Каймаканова-Ножарова за фотографията, декорирането и красотата.

 Calvin Klein след Келвин Клайн

Calvin Klein след Келвин Клайн

Модна къща Calvin Klein остана на върха, дори след като “излезе от ръцете” на Келвин Клайн. Обновена, но с характерната си идентичност, марката Calvin Klein запази високата класа, наложена от дизайнера Келвин Клайн.

Миуча Прада – италианско съвършенство

Миуча Прада – италианско съвършенство

Миуча Прада поддържа стабилни позициите на модна къща Prada на модния връх. Внучката на основателя на компанията Марио Прада действа в изключително успешен тандем със съпруга си.