Вивиан Уестууд – кралицата на пънк модата

2 коментара3/5

Вивиан Уестууд е авангардната и скандална дизайнерка, която преобърна модния свят в пуританска Англия. 69-годишната основоположничка на пънк модата никога не изневерява на бунтарския си стил. Вивиан Уестууд в модната индустрия.


Вивиан Уестууд - кралицата на пънк модатаКоя е Вивиан Уестууд?
Вивиан Уестууд (Вивиан Изабел Суайър) е родена е на 8 април 1941 година в Блосъм, Англия. Дъщеря е на работник от завод за кренвирши и продавачка в бакалия. На седемнайсет се мести в Лондон, където учи, а след това и преподава в начално училище в северните части на града. Следва един семестър в Школата за изкуства „Харол”.През 1962 година се омъжва за първия си съпруг Дерек Уестууд, а година по-късно ражда сина си Бенджамин Уестууд (понастоящем моден фотограф и активист на порно индустрията).

Ключовата година в живота и в кариерата на Вивиан Уестууд е 1965-а, когато се запознава с продуцента на групата “Sex Pistols” Малкълм Макларън, който също учи история на изкуството. Ексцентричната дизайнерка се развежда и започва връзка с Макларън, с когото ги свързват много общи интереси в работата.

През 1971 година двамата наемат малко помещение с идеята да продават музикални плочи и аксесоари от 50-те, но хипи вълната е прекалено скучна за авангардната бунтарка Вивиан Уестууд. Тя изцяло променя бутика и слага огромна табела SEX върху розова фасада. Новата концепция на дизайнерката е изцяло подчинена на секса, а тя се превръща в основоположник на пънк модата. В магазина може да се намери всичко – от кожени панталони и поли до бельо от найлон и метални аксесоари, които доскоро са свързвани само със садо-мазохизма. Но това е само загадка за бъдещата пънк революция. Малкълм Макларън и Вивиан Уестууд се заемат с имиджа на групата “Sex Pistols”, която превръщат в символ на пънк вълната, която залива улиците на Лондон, завладява музиката и стига до висшата мода.

Вивиан Уестууд - кралицата на пънк модата

През 1981 година Вивиан Уестууд прави модно шоу в Лондон, вдъхновено от многобройните й посещения в историческите музеи на английската столица. Погледът към историята е много важен за дизайнерката. Тя обича да налага модели от миналото като корсети и кринолини, които успява да превърне в своя запазена марка. По-късно Вивиан Уестууд започва да налага и етно елементи в колекциите си, разбира се, без да престава да шокира с еклектичния си, бунтарски стил. Лондон е малък за космополитната дизайнерка – мести част от бизнеса си в Милано, започва да представя част от колекциите си в Париж, стига и до Далечния Изток, където продажбите й непрекъснато растат.

Вивиан Уестууд - кралицата на пънк модата

В началото на 90-те Вивиан Уестууд се влюбва в свой студент - австриеца Андреас Кронталер, докато изнася лекции в по мода като гостуващ професор във Виена. През 1992 година се омъжва за него и дори го вкарва в бизнеса си. Той създава мъжка колекция за нейната марка и прави заедно с нея линията “Gold Label”.  

Вивиан Уестууд в модната индустрия

 

  • Вивиан Уестууд - кралицата на пънк модатаВивиан Уестууд е наричана “третата кралица на Великобритания” след Елизабет Втора и Маргарет Тачър.

 

  • Тя е сред десетте най-влиятелни модни дизайнери в света.
  • През 1990, 1991 и 2006 година е обявена за дизайнер на годината във Великобритания, а през 1992-а става носителка на орден на Британската империя.
  • Вивиан Уестууд редовно използва модата за подкрепа на различни политически каузи.
  • През лятото на 2010 година огнената лейди представи изложба от обувки в Лондон, наречена „Обувките на Вивиан Уестууд: 1973 – 2010“

Вивиан Уестууд за модата и за себе си

“Привлечена съм от хора, които се стараят да разберат какво им е удобно – те са индивидуални и стилни!”

“Феминистите искат жените да изглеждат като мъже. Те не са мъже!”

“Трудно ми е да общувам с манекенки, журналистите са досадни, снобарите са скучни, гейовете ме дразнят, съучениците ми са вече превъртели, но моралистите са най-страшни. Моралът е неприличен като средния пръст. Всички го размахват като нещо не им е наред.”


„Трудно е да си авангарден в днешно време. Хората са свикнали с всичко!“

„Силата е секси. Обичам жените, които обличам да изглеждат важни!“

“Страхът няма да те спаси от гадостите, само ще придаде по-гаден вкус на обяда ти преди да се върнеш в офиса и да разбереш, че ще те уволнят.”


„Пънкът е боклукчийска култура, превърната в авангард, както и обратното – авангард, захвърлен на боклука.“

“Когато не знам какво да правя, просто поглеждам назад в историята, там има огромен запас от идеи.“

 

 

Колекция Есен/Зима 2010-11 на Vivienne Westwood


Вивиан Уестууд - кралицата на пънк модата

 

 

 

 

Обувки от изложбата „Обувките на Вивиан Уестууд: 1973 – 2010“


Вивиан Уестууд - кралицата на пънк модата

Снимки: БГНЕС

12.01.2010/Биляна Божилова

 

 

Още от "Дизайнери"

Вивиан Уестууд създаде костюмите на Виенския държавен балет

Вивиан Уестууд създаде костюмите на Виенския държавен балет

Вивиан Уестууд представя драматичните си дизайни на сцената на държавния балет във Виена.

Донатела Версаче – малката сестра във висшата мода

Донатела Версаче – малката сестра във висшата мода

Донатела Версаче е по-малката сестра на основателя на модна къща Versace - Джани Версаче. След убийството на великия дизайнер през 1997 г., тя става основното креативно звено във фамилната компания. Versace продължава да е лидер в световната мода.

Дона Каран от Ню Йорк

Дона Каран от Ню Йорк

Дона Каран е наричана “първата дама на американската мода”, “кралицата на Седмо авеню” и “американската Шанел”. Коя е Дона Каран и какво е мястото й в модната индустрия?