Марк Джейкъбс – магьосникът от Ню Йорк

3 коментара4/5

Марк Джейкъбс е дързък, смел и иновативен. Изтънчен по френски като творчески директор на модна къща “Louis Vuitton” и небрежен по американски в собствената си линия “Marc by Marc Jacobs”, Марк Джейкъбс е всеобщ любимец. 

Кой е Марк Джейкъбс?

Марк ДжейкъбсМарк Джейкъбс (Marc Jacobs) е роден на 9 април 1963 година в Ню Йорк. Бъдещият дизайнер израства в артистично семейство – дядо му е сценарист в “Metro Goldwyn Mayer”, а родителите му - агенти в най-голямата театрална агенция, чийто собственик е чичо му. Самият Марк също работи в нея като куриер. Едва 15-годишен снабдява авангардния бутик за дрехи “Charivari” в Ню Йорк.

И все пак, най-голямо влияние за възпитанието и формирането на интерес към модата на Марк Джейкъбс, оказва неговата баба. Те редовно обикалят големите нюйоркски магазини и разглеждат лъскавите модни списания.

Младият Марк започва да прерисува показаните модели, докато се заражда желанието му да създава свои собствени. Научава се да шие от шивачката на баба си.        

Марк Джейкъбс започва да реализира мечтата си да се занимава с мода, завършвайки училището по дизайн и изкуство в Ню Йорк през 1981 година. Три години по-късно се дипломира в елитния нюйоркски колеж по дизайн “Parsons”. 

Още докато учи в колежа, създава първата си линия ръчно плетени пуловери, която успява да продаде успешно. След това работи като дизайнер в “Reuben Thomas Inc.”, за която пуска първата си колекция облекла.

От 1989 до 1993 година е главен дизайнер на дамската линия на модна къща “Perry Ellis”. Марката “Marc Jacobs” е регистрирана през 1994 г. Отделно създава масовата линия “Marc by Marc Jacobs” и детската “Little Marc”. През 1996 година Марк Джейкъбс пуска първата си мъжка колекция, а година по-късно отваря първия си бутик. От 1998 година насам е творчески директор във френската модна къща “Louis Vuitton”.   

Марк Джейкъбс

 
Марк Джейкъбс е открит гей, който от март 2009 година е сгоден за дългогодишния си приятел, бразилеца Лоренцо Мартоне. Сватбата трябваше да се състои през юни, но се отмени заради натоварената програма на дизайнера. Марк Джейкъбс е класиран на 15-то място в годишната класация на списание “Out” - “50-те най-влиятелни гейове и лесбийки в Америка” за 2009 година.      

Марк Джейкъбс в модната индустрия
 

  • Ключовите думи в творчеството на Марк Джейкъбс са: новаторство, смелост, небрежност, изисканост, дързост, бунтарство, адаптивност, различност, колоритност и провокация.

     
  • Марк Джейкъбс и Лоренцо МартонеМарк Джейкъбс е същински моден хамелеон. Еднакво добър е в дизайна на хипи и гръндж облекла за линията си “Marc by Marc Jacobs” и като творчески дизайнер в луксозната империя “Louis Vuitton”.

     
  • Провокацията е в основата на творчеството на Марк Джейкъбс. Независимо дали ще е под формата на предизвикателни надписи, ефектни щампи или обувки без пета. Възхваляван или критикуван, важното е никой да не остане равнодушен към дизайнерските му решения.

     
  • Успехът на големите дизайнери е пряко свързан с отношението на знаменитостите към моделите им. Марк Джейкъбс няма проблеми с това. Скарлет Йохансон,Вики Бекъм, Ума Търман, Дрю Баримор,Сара Джесика Паркър и още много звезди, са върли почитателки на творчеството му.

Марк Джейкъбс за модата и за себе си
Кои модели представят същността ти като дизайнер?
Въпреки че харесвам повечето си модели, за мен цялостният имидж е от значение.
Как би описал работата си?
Лесно е да правиш нещата да изглеждат неприлични. Повече ми харесва идеята да правя така, че да изглеждат по-интелигентно.
За кого си мислиш, докато създаваш моделите си?
Харесва ми да мисля, че дрехите продължават да живеят, когато шоуто отмине. Това е важно, защото всичко което правим е плод на фантазиите ни. Въпреки че донякъде е практично, всъщност е преувеличена реалност. Вярвам, че личността, която познавам или не познавам, и има свой стил, ще предпочете дрехите ми за себе си.   
Кой оказва най-голямо влияние в кариерата ти?
Винаги съм се вдъхновявал от Ив сен Лоран и мистичната му модна къща. Това е моята модна фантазия. Но мисля, че се влияя най-вече от хората, които страстно са отдадени на работата си. Музиканти, художници, дизайнери.., няма значение, важното е да са дълбоко свързани с работата си.

Кое е по-важно в твоята работа: процесът или продуктът?
Не може да имаш едното без другото!
Дизайнът създава ли ти неприятности и ако е така, какво те кара да продължиш?
Определям дизайна като серия от творчески решения, а има толкова много решения, които може да вземеш! Не знам как е при останалите, но за мен това е мъчителен процес, тъй като трябва цялостно да се потопя в избора на конкретно решение. Имам много съмнения по отношение на себе си, не винаги съм достатъчно самоуверен. Но наистина обичам да съм част от този процес, въпреки че понякога ме изтощава.
Кой е най-важният житейски урок, който научи?
Има много малко общо с модата. Най-важният урок, който научих от живота е, да му се радвам всеки ден!

 

Марк Джейкъбс

 


Колекция на Марк Джейкъбс за сезон есен/зима 2009/10
Марк Джейкъбс очевидно въобще не се впечатли от световната финансова криза. Нещо повече! За сезон есен-зима 2009/10 ни е подготвил изключително богата и колоритна колекция. Лъскави материи, ярки тонове, блестящи детайли, атрактивни аксесоари, Марк Джейкъбс ще стопли сърцата ни през студените месеци.

 

 

 

Колекция на Марк Джейкъбс есен/зима 2009-10Снимки: БГНЕС

08.07.2009/Биляна Божилова

 

 

Още от "Дизайнери"

Бориса Тютюнджиева - дизайнер и модел 2 в 1

Бориса Тютюнджиева - дизайнер и модел 2 в 1

Бориса Тютюнджиева влиза в ролята на дизайнер и модел по повод новата колекция, която пусна преди дни. Вижте какво сподели Бориса за марката, моделите и последните тенденции.

Вивиан Уестууд – кралицата на пънк модата

Вивиан Уестууд – кралицата на пънк модата

Вивиан Уестууд е авангардната и скандална дизайнерка, която преобърна модния свят в пуританска Англия. 69-годишната основоположничка на пънк модата никога не изневерява на бунтарския си стил. Вивиан Уестууд в модната индустрия.

Ексцентрикът Джон Галиано

Ексцентрикът Джон Галиано

“Джон Галиано е порочно непочтителен и умопомрачително талантлив.” Това е мнението на актрисата Кейт Бланшет за ексцентричния дизайнер. Наричат го също Пикасо на модата и имиджмейкър на съвременната жена.