Карл Лагерфелд на 80 години

0 коментара0/5

Творческият директор на модна къща "Шанел" Карл Лагерфелд навършва днес 80 години.

Карл Лагерфелд на 80 години
Карл Лагерфелд на 80 години

Ексцентричният стилист, който е един от най-прочутите в света, е роден в Хамбург, Германия, на 10 септември 1933 г. Известен с дръзките си дизайни и постоянно претворяване, Лагерфелд е определен от модната библия "Вог" като "несравним интерпретатор на настроението на момента".

Карл Лагерфелд на 80 години

Бащата на Лагерфелд Кристиан натрупва състоянието си от продажби на кондензирано мляко. Карл и голямата му сестра Марта, както и тяхната полусестра Теа израстват в заможно семейство. Майка му Елизабет е цигуларка и на вечеря често се обсъждали теми като религиозната философия.

Когато Хитлер идва на власт, семейство Лагерфелд се мести в селски район на Северна Германия и по-късно дизайнерът разказва, че там бил откъснат от всякаква информация за нацистите. Още от ранна възраст Карл Лагерфелд проявява интерес към дизайна и модата - често изрязвал снимки от модни списания и освен това бил критичен към облеклото на съучениците си. Но едва в юношеска възраст, след като семейството му се връща в Хамбург, Лагерфелд се впуска в света на висшата мода.

Карл Лагерфелд критикува стила на Ангела Меркел

Педантичният Карл Лагерфелд

Чувствайки, че бъдещето му е другаде, 14-годишният Лагерфелд взема смелото решение, с благословията на родителите си, да се премести в Париж. Там остава две години, през които участва със свои скици и модели в конкурси по дизайн. На един от конкурсите печели първо място в категория "Палта" и среща друг победител, Ив Сен Лоран, с когото стават близки приятели.

Карл Лагерфелд на 80 години

Скоро Карл Лагерфелд започва да работи за френския дизайнер Пиер Малмен, първо като младши асистент, а по-късно и като чирак. Позицията е тежка и младият дизайнер остава на нея три години. След това става творчески директор на друга модна къща, а през 1961 г. създава своя собствена.

Успехът идва бързо и Карл Лагерфелд прави колекции за утвърдени модни марки като Кло и Фенди. Той става известен в модния бранш с иновативния си стил, улавящ духа на времето. Дизайнерът обаче цени и миналото и често пазарува от битпазари. През 80-те години на миналия век Карл Лагерфелд вече е голяма звезда в модния свят. Той е любимец на медиите, които обичат да отразяват променящия му се вкус и социален живот. Дизайнерът създава приятелства с други големи звезди, включително художника Анди Уорхол.

Карл Лагерфелд на 80 години

В началото на 80-те Карл Лагерфелд прави с Шанел нещо, което малцина смятат за възможно.Той връща почти замрялата модна марка към живота с модерна линия конфекция.

През 1984 г. стилистът създава и собствена марка, която построява около идеята за "интелектуален сексапил".

Карл Лагерфелд бил съветван да не работи с Шанел

Карл Лагерфелд на 80 години

През 2005 г. Карл Лагерфелд продава марката си на Томи Хилфигер. В последните години Лагерфелд, който се увлича и от киното и фотографията, продължава да работи на бързи обороти.

 

"Най-много се наслаждавам на това да правя нещо, което никога преди това не съм правил", казва дизайнерът. 

10.09.2013/Розали

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Карл Лагерфелд на 80 години".

Още от "Дизайнери"

Донатела Версаче – малката сестра във висшата мода

Донатела Версаче – малката сестра във висшата мода

Донатела Версаче е по-малката сестра на основателя на модна къща Versace - Джани Версаче. След убийството на великия дизайнер през 1997 г., тя става основното креативно звено във фамилната компания. Versace продължава да е лидер в световната мода.

Вдъхновителите Долче и Габана

Вдъхновителите Долче и Габана

Долче и Габана са сред виртуозите в съвременната мода. Дръзки и различни, Доменико Долче и Стефано Габана улавят свободния дух на младите и го опитомяват в колекциите си. Марката “Долче и Габана” е символ на нестандартна елегантност.

Сутиени за милиони от Victoria's Secret

Сутиени за милиони от Victoria's Secret

Всяка година гвоздеят на шоуто на световноизвестната марка за бельо Victoria's Secret е представянето на сутиен за милиони долари. Тази година говорим обаче не за един, а за цели два модела.